Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

«Μαχαίρι» στις αστικές συγκοινωνίες, προβλέπει η «συνταγή» του Υπερταμείου

Σε συνολική αναδιάρθρωση πρέπει να προχωρήσουν οι αστικές συγκοινωνίες, με μείωση στο κόστος προσωπικού και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αφού περίπου το 24% των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλλεϋ, δηλαδή περίπου 1.250 άτομα, είναι άνω των 50 ετών. 

Εκτενής αναφορά γίνεται στην ανάγκη ανανέωσης του γηρασμένου στόλου των 2.378 οχημάτων, στη μείωση δαπανών σε όλα τα επίπεδα και στην ένταση των ελέγχων για τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής στον ΟΑΣΑ των 7.962 εργαζομένων.

Αμφότερες οι εταιρείες, τόσο η ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, Ηλεκτρικός) όσο και η ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλλεϋ) καταγράφουν ζημιές, μειούμενες εισπράξεις, αυξανόμενα χρέη προς τρίτους, δίχως εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, με μεγάλη εσωτερική γραφειοκρατία και αβέβαιο μέλλον. 

Το κόστος προσωπικού είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με τα μειούμενα έσοδα από εισιτήρια, το δίκτυο της ΟΣΥ λειτουργεί με τα μισά λεωφορεία απ’ όσα χρειάζονται, η ρευστότητα επιδεινώνεται και άρα η αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό μεγαλώνει. 

Εκτός της εθελούσιας εξόδου, συστήνεται η επανεξέταση του δικτύου της, η βελτίωση της συχνότητας δρομολογίων, μείωση στο κόστος προμήθειας υλικών, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου της από το Ελληνικό κ.ο.κ.

Εντατικοποίηση ελέγχων για περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής, ενδεχόμενη αναθεώρηση της τιμολογιακής της πολιτικής, εξορθολογισμός λειτουργικού κόστους (συντήρηση και λειτουργία δικτύου, καθαρισμός τροχαίου υλικού και σταθμών), εύρεση νέων πηγών εσόδων, εκπαίδευση προσωπικού εξυπηρέτησης στους χώρους των σταθμών είναι αντίστοιχα η συνταγή γα τη ΣΤΑΣΥ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου