Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Πόσους συνδικαλιστές ακόμα χρειάζεται η ΟΣΥ;


Αναβρασμός επικρατεί στα συνδικαλιστικά δρώμενα της ΟΣΥ, και δεν οφείλεται μόνο στις επικείμενες εκλογές του ΣΕΟ.


Μία σειρά πραγματικών ή και δυνητικών γεγονότων, έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο σε ότι αφορά την  κανονικότητα στον τρόπο λειτουργίας των συνδικαλιστικών φορέων της εταιρείας.


Το πρόβλημα εστιάζεται στο ΣΕΟ, αλλά με δεδομένο πως αποτελεί το μεγαλύτερο σωματείο του χώρου, αυτό δημιουργεί αντιδράσεις και στα υπόλοιπα.

Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή.


• Εξαιτίας της πανδημίας, δεν έγιναν στην ώρα τους οι αρχαιρεσίες ( δεν είναι λίγοι αυτοί που εκλαμβάνουν την πανδημία ως πρόσχημα, καθώς σε άλλα σωματεία, πχ Ε. Ε. ΗΛΠΑΠ, αυτό δεν υπήρξε εμπόδιο), με αποτέλεσμα να κληθεί μία διοίκηση διορισμένη από το πρωτοδικείο να διαπραγματευτεί την ΣΣΕ.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει από το τέλος του 2019, φτάσαμε στο και πέντε, να υπογραφεί μία σύμβαση η οποία ακόμη, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν είναι σε γνώση των εργαζομένων, και με την μέθοδο των διαρροών να γίνεται αντιληπτό πως δεν έχει τίποτα παραπάνω από την αρχική πρόταση της διοίκησης στις αρχές της διαπραγμάτευσης ( Απρίλιος - Μάιος 2022) ενώ οι υποσχόμενες αυξήσεις στον μισθό λόγω παλαιότητας και η εν μέρει άρση της αδικίας που υφίστανται οι νεοπροσληφθέντες, παραπέμπονται σε non paper εκτός συμβάσεως, με υποσχετική νομοθετικής ρύθμισης, με το πολιτικό τοπίο να "μυρίζει" εκλογές, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια ώστε να έρθει μία τέτοια ρύθμιση.


• Ο νόμος Χατζηδάκη καθώς και η είσοδος των ΚΤΕΛ στις αστικές συγκοινωνίες Αττικής, πέρασαν αναίμακτα και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην περίπτωση των ΚΤΕΛ, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αντίδραση, αλλά ακόμα και οι απεργίες της ΟΣΜΕ για αυτό το θέμα, έτυχαν σφοδρής επίθεσης από τις ηγεσίες των σωματείων έως και του σημείου του μποϊκοτάζ.


• Η κόντρα συγκεκριμένων συνδικαλιστών της ΟΣΥ με την ομοσπονδία, πέρα από την συνειδητή οικονομική ασυνέπεια, κορυφώθηκε με την μη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΣΕΟ στο πρόσφατο συνέδριο, καθώς η θητεία τους είχε λήξει και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η μη διεξαγωγή αρχαιρεσιών εμπρόθεσμα στο σωματείο εξυπηρετούσε εσκεμμένα την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Αυτό απορρέει από συζητήσεις που ήδη γίνονται για δημιουργία "εσωτερικής" ομοσπονδίας στις αστικές συγκοινωνίες και μετά την απροκάλυπτη σύσταση του διευθύνοντα περί τούτου, επιβεβαιωμένα τουλάχιστον σε εκπροσώπους του ΔΣ της Ε. Ε. ΗΛΠΑΠ, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμό για το κατά πόσο τα πρωτοβάθμια σωματεία χειραγωγούνται πλέον φανερά από την εργοδοσία.


Ήδη η πρώτη αντίδραση διατυπώθηκε από την παράταξη "Πρωτοβουλία Οδηγών ΗΛΠΑΠ"  ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν από όλους τους φορείς να πάρουν θέση.


Παραθέτουμε το κείμενο καθώς και την ίδια ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:


"Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η Πρωτοβουλία Οδηγών ΗΛΠΑΠ από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε ως παράταξη, έθεσε συνδικαλιστικά, αγωνιστικό πρόσημο, όπως οφείλει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος και ο καθένας εκπρόσωπός του.

Ουδέποτε μειώσαμε ταχύτητα, ανάλογα με το αν είχαμε εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα ή όχι.

Πάντα υποστηρίξαμε την όποια συνδικαλιστική δράση είχε ως στόχο το δίκιο των εργαζομένων και πάντα σταθήκαμε απέναντι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα ή δυστυχώς, και αθέμιτα συμφέροντα της εργοδοσίας.


Η συμμετοχή μας στην ΟΣΜΕ, για τρίτη θητεία, προσθέτει μεγάλες ευθύνες, που είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε και έρχεται να σταθεί φραγμός απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν τον ευτελισμό των σωματείων της ΟΣΥ, υπακούοντας στα κελεύσματα της διοίκησης για "εσωτερική" ομοσπονδία των αστικών συγκοινωνιών.


Η ΟΣΜΕ έχει σταθεί μπροστάρης στις διεκδικήσεις μας και πάντα ήταν δίπλα σε κάθε εργαζόμενο σε οποιαδήποτε διένεξη είχε με τους εργοδότες.

Αντίθετα έχουμε να δούμε συνδικαλιστή του ΣΕΟ στο ΣΕΠΕ κάτι χρόνια και αν με παράνομες τακτικές (ορέγονται) να αφαιρέσουν αυτήν την ουσιαστική υπεράσπιση από τους εργαζόμενους, φανταστείτε τι θα γίνει και με τις διεκδικήσεις του χώρου μας.


Κατηγορηθήκαμε πως επιδιώκουμε την ΕΘΕΛοποίηση του ΗΛΠΑΠ.

Εμείς απαντάμε στην πράξη και αφήνουμε την λάσπη σε αυτούς που σύρονται ως χειροκροτητές των πεπραγμένων του ΣΕΟ.


Συνεχίζουμε αταλάντευτα"

    




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου