Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Οδηγός λεωφορείου αρνείται να κατεβάσει τη ράμπα σε ΑμεΑ

Αντιμέτωπη με την αναλγησία και την παθογένεια του συστήματος που εξακολουθεί να συντηρεί τον αποκλεισμό των ΑμεΑ από την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλού βρέθηκε χθες το μεσημέρι μια γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με καταγγελία στην «Εφ.Συν.» της αυτόπτη μάρτυρα Αθηνάς Φάσσα, που έχει καταγράψει σε βίντεο τη διαμαρτυρία της γυναίκας, οδηγός λεωφορείου αρνήθηκε να κατεβάσει την ειδική ράμπα και η γυναίκα με το αναπηρικό αμαξίδιο, προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, στάθηκε μπροστά από το όχημα εμποδίζοντας τη διέλευσή του.

Όπως μας μεταφέρει η κ. Φάσσα ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία. Στο μεταξύ φρόντισε να καλύψει τη φωτεινή ένδειξη όπου αναγράφεται η λεωφορειακή γραμμή, ενώ η πινακίδα του οχήματος φαίνεται καθαρά από το βίντεο.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η γυναίκα στο αμαξίδιο ήθελε να κάνει μήνυση στον οδηγό, ενώ ο αστυνομικός που μετέβη στο σημείο προσπάθησε να την ηρεμήσει. Επιπλέον, ο αστυνομικός ζήτησε στην αυτόπτη μάρτυρα να σταματήσει να βιντεοσκοπεί, όπως καταγγέλλει η ίδια.

«Επειδή επανειλημμένως δεν επιτρέπουν στα ΑμεΑ να μπαίνουν στα λεωφορεία, δημιουργείται πρόβλημα. Εγώ είμαι φοιτήτρια στην Κοινωνική Εργασία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχασα την εξεταστική μου γιατί το λεωφορείο δεν με πήρε και συνεχώς δημιουργείται πρόβλημα» δηλώνει στο βίντεο η γυναίκα με κινητική αναπηρία.

«Το μόνο που μας απομένει είναι αυτό που κάνω εγώ αυτή τη στιγμή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχω κάνει», λέει.

«Και εμείς είμαστε άνθρωποι και κατά το σύνταγμα είμαστε όλοι ισότιμοι. Με ποιο δικαίωμα ο κύριος και ο κάθε κύριος μου απαγορεύει να κινούμαι όπως κινείται ο υπόλοιπος κόσμος; Δεν φταίμε εμείς που γεννηθήκαμε ΑμεΑ» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, σε στάση λεωφορείου στην Κάνιγγος.

ΠΗΓΗ




1 comments:

Απ'την πινακίδα όσο φαίνεται, το λεωφορείο είναι αρθρωτό. Τα αρθρωτά τύπου mercendes κατασκευής ΕΛΒΟ δεν διαθέτουν ράμπα αναπήρων παρά μόνο επιγονατίση. Δηλαδή να γέρνει έως ένα σημείο δεξιά. Από εκεί και πέρα η ΟΣΥ έχει ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για την μεταφορά ΑΜΕΑ για μετακίνηση ακριβώς απ'την μια πόρτα στην άλλη, χωρίς κανένα κόπο και έξοδο αρκεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία όποιος χρειάζεται.

Δημοσίευση σχολίου