Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Αδράνεια από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ

Κόβει δρομολόγια για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Τα επαναφέρει, αποδίδοντας την προηγούμενη απόφαση σε «πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα» και όχι σε απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού.

Εισπράττει την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη διακοπή δρομολογίων γύρω από το Πολυτεχνείο. Επιρρίπτει ευθύνες -εμμέσως- στην αστυνομία. Και όλα αυτά ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται. 

Επί της ουσίας, όμως, καμία απολύτως κίνηση δεν έχει γίνει από την πλευρά του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών) να θωρακίσει επιβάτες, εργαζομένους και στόλο έναντι των επιθέσεων που δέχεται συστηματικά πλέον.

«Ο δημόσιος χώρος πρέπει να λειτουργεί ως δημόσιος χώρος. Εμείς μεταφέρουμε επιβάτες, δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να αντιμετωπίζουμε παραβατικές συμπεριφορές» ήταν το αφοπλιστικό σχόλιο του Ιωάννη Σκουμπούρη, διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ σχετικά με το τελευταίο περιστατικό εμπρησμού δύο οχημάτων της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, έξω από το Πολυτεχνείο. 

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη της απόφασης διακοπής των δρομολογίων στις 9 το βράδυ γύρω από το Πολυτεχνείο σε... υπηρεσιακό παράγοντα της εταιρείας. 

«Η απόφαση για αναστολή των δρομολογίων ήταν υπηρεσιακού παράγοντα, δεν εγκρίθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας και δεν την υιοθετούμε», δήλωσε ο κ. Σκουμπούρης. Γεγονός πάντως παραμένει ότι, είτε συμφωνεί είτε όχι η διοίκηση, ο υπηρεσιακός αυτός παράγοντας, διαπιστώνοντας την πλήρη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, αναζήτησε έναν τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου των επιθέσεων. 

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ, από την άλλη, ακολουθώντας τη «γραμμή» του πολιτικού της προϊσταμένου, επιλέγει την αδράνεια. «Θα συνεργαστούμε με τις Αρχές, ώστε να αυξηθεί η αστυνόμευση στην περιοχή, διότι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να μετακινούνται. Αλλά δική μας ευθύνη είναι η μεταφορά των επιβατών και όχι η επιβολή της τάξης», εξήγησε στην «Κ» ο κ. Σκουμπούρης.

«Όλοι οι φορείς της πολιτείας θα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους», τόνισε αφήνοντας αιχμές κατά της αστυνομίας. Μεταξύ των σκέψεων της διοίκησης του ΟΑΣΑ είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει πλέον στην εταιρεία το υπερσύγχρονο σύστημα τηλεματικής, το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα σε σταθμούς και οχήματα της ΟΣΥ. 

Μέσω της τηλεματικής θα μπορεί να ενημερώνεται εγκαίρως το κέντρο ελέγχου στον ΟΑΣΑ σε περίπτωση που διαπιστώνεται ένταση στο Πολυτεχνείο (ή κάπου αλλού), ώστε να αποφεύγουν οι οδηγοί την περιοχή. 

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΑ δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη εικόνα του ύψους της ζημιάς και του κόστους των δύο οχημάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ ο κ. Σκουμπούρης σημείωσε ότι «ήταν παλιά τα οχήματα και είχαν ήδη κάνει την απόσβεσή τους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απώλεια για την ΟΣΥ δεν είναι και τόσο μεγάλη, παρά το γεγονός ότι τα μισά εκ των οχημάτων του στόλου της βρίσκονται παροπλισμένα και εκτός κυκλοφορίας στα αμαξοστάσια, λόγω αδυναμίας συντήρησης.

Σε μετρό και ΗΣΑΠ 
Αντίστοιχη αδράνεια παρατηρείται και στους κόλπους των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όπου οι επιθέσεις κατά του εξοπλισμού και των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχουν αντιμετωπισθεί με παθητικότητα. 

Πέραν ορισμένων μέτρων που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της παρουσίας δυνάμεων της ΕΛΑΣ έξω από τους σταθμούς του μετρό, καμία άλλη κίνηση δεν διασφαλίζει την ομαλότητα εντός των σταθμών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα περιπολίας εντός των σταθμών (καθώς δεν μπορούν να αφήσουν ασυνόδευτες τις μοτοσικλέτες τους), με αποτέλεσμα μοναδική «αρχή» να αποτελούν οι εργαζόμενοι στο μετρό και στις εταιρείες σεκιούριτι. 

Ωστόσο έχουν πολύ περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων, με αποτέλεσμα εάν υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό, η μοναδική παρέμβαση στην οποία μπορούν να προχωρήσουν είναι να καλέσουν την αστυνομία. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου