Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Πρόστιμο - χάδι για τις παλιές ατασθαλίες του ΟΑΣΘ

«Πάρτι» με εκατομμύρια στον ΟΑΣΘ, αλλά ο λογαριασμός ήρθε... μόλις 600 ευρώ! Φαίνεται παράλογο σε όποιον δεν γνωρίζει τα νομικά τερτίπια, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό αποφάνθηκε χθες η Ελληνική Δικαιοσύνη, που έκρινε σε δεύτερο βαθμό τον άλλοτε πανίσχυρο πρόεδρο του πολύπαθου οργανισμού, Χρήστο Στεφανίδη.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές (δευτεροβάθμιο) Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης «τιμώρησε» με χρηματική ποινή 60 ημερήσιων μονάδων, προς 5 ευρώ η μία, τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μη καταβολή εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1,2 εκατ. ευρώ του έτους 2017.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Στεφανίδης καταδικάστηκε να πληρώσει χρηματικό ποσό μόλις 630 ευρώ (κι αυτό λόγω των προσαυξήσεων) τις οποίες, σύμφωνα με την απόφαση, έχει χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να καταβάλει.

Πρωτόδικα, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, για την ίδια υπόθεση, ο άλλοτε πρόεδρος του οργανισμού είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών, αφού του είχε αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό. Χθες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του αναγνώρισε άλλα δύο ελαφρυντικά και περιορίστηκε στην επιβολή χρηματικής ποινής, αφού τον βρήκε, πάντως, ένοχο.

Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως οι εισφορές των 1,2 εκατομμυρίων δεν καταβλήθηκαν επειδή το Δημόσιο όφειλε εκείνο το διάστημα στον ΟΑΣΘ το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων προοριζόταν και για την καταβολή των εισφορών των εργαζομένων, όπως ισχυρίσθηκε. 

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Θέμιδα «χαϊδεύει» τον κ. Στεφανίδη. Τον περασμένο Γενάρη με... 450 ευρώ «καθάρισε» για δέκα δικογραφίες και χρέη 24 εκατομμυρίων δραχμών προς το Δημόσιο! Και τότε με απόφαση του δευτεροβάθμιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που εδράζεται βεβαίως σε άρθρο του νέου ποινικού κώδικα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πρωτόδικα ο κ. Στεφανίδης είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. 

Η υπόθεση εκείνη αφορά τη συνεκδίκαση δέκα σχετικών δικογραφιών για την περίοδο 2014-2017 με συνολικό ποσό οφειλών προς το Δημόσιο που ξεπερνάει τα 24 εκατομμύρια ευρώ. 

Και μπορεί ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης να απέδωσε το φταίξιμο για τη μη καταβολή των εισφορών στο... ίδιο το Δημόσιο, όμως ο διάδοχός του Στ. Παππάς υποστήριξε ότι μάλλον οι παλαιότερες διοικήσεις του οργανισμού είχαν άλλες προτεραιότητες, όπως τη διανομή μερισμάτων 30 εκατομμυρίων ευρώ, το 2015, 2016 και 2017, στους μετόχους τους...

Στο μεταξύ, αγνοείται η τύχη της έρευνας που ξεκίνησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Μεταφορών (επί Σπίρτζη) στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία καταγγέλλονταν «σημεία και τέρατα» στον άλλοτε ιδιωτικό πλην κρατικοδίαιτο οργανισμό, από κακοδιαχείριση έως διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος. 

Τα αδικήματα που βρίσκονταν υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, αφορούσαν απάτη, υπεξαίρεση και απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου