Τρίτη 4 Απριλίου 2023

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΠΛΑΠ: Πως έγινε καρικατούρα


Η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, είναι ένα από τα ιστορικότερα και κυρίως υπήρξε ένα από τα πιο μαχητικά εργατικά σωματεία των αστικών συγκοινωνιών.

Δέος προκαλεί η πρώτη απεργία μέσα στην δικτατορία την 27η Αυγούστου 1973, μόλις δυο χρόνια μετά την ίδρυση της Ένωσης.

Κάποιοι θα την έπαιρναν ως παρακαταθήκη και φάνηκε πως αυτό ίσχυσε για τα επόμενα χρόνια, με εργαζόμενους να κάνουν καταδρομικές στις κεραίες των απεργοσπαστών και πύλες αμαξοστασίων να κλείνουν δυναμικά και διεκδικητικά.

Η εργατική αριστοκρατία, πάντα δημιουργούνταν ως δούρειος ίππος στους αγώνες των εργαζομένων.
Θέσεις εποπτείας, θέσεις παροπλισμού με βελτίους απολαβές, και ένα σωρό άλλες πρακτικές, πάντα οδηγούσαν στην εκλογή μερίδας συνδικαλιστικής αριστοκρατίας,  προς τέρψιν των κρατούντων.

Οι εργαζόμενοι όμως έδιναν τον δικό τους αγώνα για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και την βελτίωση των απολαβών τους, και τα αποτελέσματα, συν τω χρόνω, ήταν όχι βέβαια και τόσο ικανοποιητικά αλλά τουλάχιστον μετρήσιμα.

Δυστυχώς όμως κάποιοι σήμερα, αυτή την μεγάλη ιστορία των τρόλεϊ, την έχουν κάνει γαϊτανάκι, μετατρέποντας το σωματείο των οδηγών σε καρικατούρα.

Αυτή η διαπίστωση συνάγεται συμπερασματικά, αρκεί να δει ο καθένας, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1 Με πρόσχημα την μη πρόβλεψη από τον νόμο, ώστε το σωματείο να συμμετέχει στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων, αποδέχτηκαν και την μη συμμετοχή στις συζητήσεις και κυρίως στο δικαίωμα των εργαζομένων να είναι ενήμεροι σε κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης ιδίως δε, πριν την υπογραφή της και ταυτόχρονα  προβόκαραν τους συνδικαλιστές που δυναμικά διεκδίκησαν αυτό το δικαίωμα.
Και ενώ το συνδικάτο της πρώην ΕΘΕΛ, ουδέποτε έδειξε διάθεση συνεργασίας ή έστω τουλάχιστον συζήτησης με τα αριθμητικά μικρότερα σωματεία της ΟΣΥ, αρκετοί συνδικαλιστές της Ένωσης, σιγοψυθιρίζουν την δημιουργία εσωτερικής ομοσπονδίας στις αστικές συγκοινωνίες η οποία με δεδομένο την έως τώρα στάση του ΣΕΟ, θα εξαφανίσει στην ουσία το πυρήνα του συνδικαλισμού που είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την συνδικαλιστική αριστοκρατία.

2 Με την ανακοίνωση της εισόδου των ΚΤΕΛ στο έργο του ΟΑΣΑ, αυτοί πανηγύρισαν την πρόσληψη εργαζομένων δεύτερης ταχύτητας στην ΟΣΥ, προσδοκώντας προφανώς σε εκλογική πελατεία η οποία θα ήταν ήδη δεμένη στο άρμα των υποσχέσεων.
Ταυτόχρονα δείχνουν ύποπτη αδιαφορία για το γεγονός πως δύο χρόνια μετά τις προσλήψεις, η δύναμη των οδηγών στα τρόλεϊ είναι μικρότερη από πριν. (360 πριν, 352 μετά τις προσλήψεις)
Επίσης την παραμικρή ενόχληση δεν τους προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της πλατείας Ομονοίας σε περιαστική περιοχή, υποδεχόμενοι προσφάτως το ΚΤΕΛ Κορινθίας στην γραμμή 051.

3  Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης αυτής της ρημάδας αριστοκρατίας που έχει εγκατασταθεί σε δοτές θέσεις ευθύνης και "συντρέφεται" με τον αρρωστημένο συνδικαλισμό, αγνοούν επιδεικτικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην έναρξη ή στην λήξη βαρδιών,  που ενώ ο ΟΑΣΑ αρνείται να δρομολογήσει με ορθό τρόπο τα οχήματα, αυτοί επικουρούν τιμωρίες και πρόστιμα, αρνούμενοι να προφυλάξουν την αξιοπρέπεια και την ψυχολογική αποφόρτιση των εργαζομένων.
Το πρόσχημα: "ο χαρακτήρας των τρόλεϊ".
Ο οποίος βέβαια, ποτέ δεν υποστηρίχθηκε εν τοις πράγμασι, καθώς δεν δίνεται η ανάλογη έμφαση στην τεχνική υποστήριξη του συστήματος των κεραιών, αφήνοντας τους τεχνίτες αλλόφρονες να ψάχνουν καρβουνάκια, κεφαλές, ακόμα και παξιμάδια, ώστε να κατορθώσουν να δώσουν στους οδηγούς ένα σωστό και ασφαλές όχημα.

Το ίδιο παραιτείται και στην εναέριο υπηρεσία  η οποία πασχίζει με ελλειπή χρηματοδότηση να συντηρήσει αξιοπρεπώς ένα υποτυπωδώς ασφαλές δίκτυο.

4 Εν κατακλείδι, η όλη στάση πλέον του σωματείου, αποτυπώνεται σε φωτογραφίες και σε κούφιες ανακοινώσεις.
Φωτογραφίες πχ, από τις εργασίες της διεύθυνσης πρασίνου του δήμου Αθηναίων, χωρίς όμως να ορίζεται άλλος κατά τον νόμο υπεύθυνος, εκτός του οδηγού, σε περίπτωση εκτροχιασμού με σοβαρές συνέπειες.
Ανακοινώσεις βαρύγδουπες για τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς όμως να υποστηρίζεται η εφαρμογή τους, και αν αναλογιστεί κάποιος πως δεν κατόρθωσαν σε είκοσι μέρες να βρεθούν δυο, τρεις χιλιάδες ευρώ για ένα φαρμακείο και ένα τρίγωνο, καταλαβαίνει εύκολα τον τρόπο που συνδικαλίζονται.

Δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς...






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου