Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΗΛΠΑΠ θέσεις και προτάσεις




 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΗΛΠΑΠ προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές, επιδιώκοντας να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους του σωματείου μας, είτε της δώσουν την ψήφο τους, είτε όχι.

Με γνώμονα τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις αυθαιρεσίες, τις κοροϊδίες, και όλα όσα μας απασχολούν για τις συνθήκες εργασίας μας, την ποιότητα ζωής μας, τις βιοτικές μας ανάγκες, το μέλλον των παιδιών μας, θεωρούμε πως κανείς δεν πρέπει να μένει αμέτοχος, περιμένοντας μαγικές λύσεις.

Καταθέτουμε λοιπόν, τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας, και τον προσανατολισμό μας, σε μια σειρά θεμάτων, δίνοντάς σας έτσι την δυνατότητα να τις κρίνετε, να μας βοηθήσετε στην βελτίωση τους, και σε κάθε περίπτωση να έχετε την δυνατότητα να μας εγκαλέσετε αν φανούμε αφερέγγυοι μετεκλογικά.

Υπογράφουμε αυτά που πιστεύουμε!!!


ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΗΝ ΟΣΥ

Οι αστικές συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, τόσο από το κράτος, όσο και από την εταιρεία αλλά βεβαίως και από εμάς τους εργαζόμενους.

Θέλουμε κρατικές δημόσιες συγκοινωνίες, που θα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του λεκανοπεδίου, χωρίς να προτάσσεται το ιδιωτικό κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος.

Είμαστε δίπλα σε κάθε διοίκηση, πάντα κριτικά, σε κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος της εταιρείας με γνώμονα πάντα το επιβατικό κοινό και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων χωρίς κομματικούς μηχανισμούς.

Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ανανέωσης του στόλου λεωφορείων και ΤΡΌΛΛΕΫ , απαιτώντας ταυτόχρονα και προσλήψεις που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην αύξηση των δρομολογίων.

Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε εργαζόμενους δεύτερης ταχύτητας και διατρανώνουμε την αντίθεση μας στο νέο καθεστώς που ήδη ισχύει.

Αξιοπρεπής εργασία σε εταιρεία με αξιοπρέπεια!!!


ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΑ ΤΡΟΛΕΫ

Μια ιστορία τόσο παλιά, αλλά και τόσο σύγχρονη.

Ένα μέσο που συμβάλλει στις συγκοινωνιακές ανάγκες του λεκανοπεδίου, με συνέπεια στον επιβάτη και στο περιβάλλον επί πολλές δεκαετίες.

Και τώρα τι; Τέρμα τα δίφραγκα;

Κανείς δεν είναι ενάντια στην πρόοδο.

Οι συγκοινωνίες οφείλουν να είναι πρωτοπόρες στην μείωση των ρύπων.

Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα συνολικής αντικατάστασης του στόλου.

Τα τρόλεύ κυκλοφορούν με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, με αρκετά μεγάλο και σύγχρονο εγκατεστημένο δίκτυο και με άριστη τεχνογνωσία του αντικειμένου από πλευράς του προσωπικού.

Η αγορά νέων τρόλεϋ είναι επιβεβλημένη ώστε να μειωθεί το κόστος μετάβασης στις πράσινες συγκοινωνίες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της μετάβασης πρέπει να προβλέπει πως η αντικατάσταση τους θα είναι στο τελικό της στάδιο και σε καμία περίπτωση στην αρχή.

Οι τρολεατζήδες γνωρίζοντας τις δυνατότητες του μέσου, έχουν υποχρέωση να προστατέψουν τα χρήματα του ελληνικού λαού από αλόγιστες ενέργειες επικοινωνιακών ακτιβισμών.

Δεν συνδιοικούμε, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε!!!


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ 

Αντιμετώπισαν οι νέοι συνάδελφοι ένα αισχρό μπούλινγκ από ορισμένους παλαιότερους, απέναντι στην αγωνία τους να ζήσουν τις οικογένειες τους και στην διεκδίκηση τους να μην είναι εργαζόμενοι δεύτερης ταχύτητας.

"Ήξερες τι έλεγε η προκήρυξη, αν δεν σου άρεσε, ας μην ερχόσουν"

Αφελείς; Ηλίθιοι; Επικίνδυνοι; 

Σίγουρα ιδανικοί αυτόχειρες, καθώς πρόσφατα ακούσαμε και για προσλήψεις εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Το δίκιο του διπλανού μου, είναι υποχρέωσή μου.

Αυτό θα πει αλληλεγγύη, αυτό θα πει η έννοια συνάδελφος.

Έχουμε τοποθετηθεί και επίσημα με την κατάθεση της πρότασης μας στο ΔΣ στις 05/09/2022, για τον τρόπο που θεωρούμε πως πρέπει να κινηθεί το σωματείο μας γι' αυτό το θέμα.

Χαιρόμαστε που στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, είδαμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να συμφωνούν μαζί μας.

Δεν το έκαναν τότε, ίσως γιατί οι εκλογές απείχαν αρκετά και δεν θα είχαν γι' αυτούς κάποια πρόσοδο.

Ελπίζουμε να μην "ατονήσει" αυτό το μαχητικό πνεύμα μετά τις εκλογές.

Έστω και τώρα, πάμε όλοι μαζί να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλει αυτή η αδικία.

Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που υφίστανται την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία της διοίκησης του σωματείου, η οποία καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό στους συναδέλφους.

"Αν δεν σου αρέσει, ανέβα στο τιμόνι"

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπουμε, κοντά στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.

Η αφαίμαξη της δεξαμενής των οδηγών προς άγραν ψήφων, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν αρκετά σοβαρά θέματα, είτε υγείας, είτε οικογενειακά, και είναι υποχρέωση της εταιρείας να τους αναθέσει καθήκοντα αναλόγα  με την περίπτωσή τους.

Αυτοί λοιπόν, βρίσκονται όμηροι, αναγκαζόμενοι να δουλεύουν σε βάρδιες πέραν του 7:45, χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, χωρίς διαλείμματα, χωρίς πολλές φορές την προβλεπόμενη 11ωρη ημερήσια ανάπαυση.

Και πραγματικά είναι μόνοι τους, έρμαια των επικαλούμενων υπηρεσιακών αναγκών.

Υπάρχει ακόμα και μιας συγκεκριμένης απασχόλησης, ομάδα συναδέλφων, που ενώ εργάζονται όταν πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας, αυτοί δεν πληρώνονται αλλά χρεώνονται με στάση και δυστυχώς υπάρχουν χαμόγελα χαιρεκακίας από τους υπόλοιπους συναδέλφους, αντί να υπάρχει οργή για την εκβιαστική αυτή τακτική της εταιρείας.

Το σωματείο, είναι σωματείο όλων ανεξαιρέτως, των εργαζομένων!!!!


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην διάρκεια της εργασίας μας, έχουν άμεση επίπτωση στην ψυχολογία μας, στην σωματική μας κόπωση και ακόμα χειρότερα, πολλές φορές μας φέρνουν αντιμέτωπους με ποινικές ευθύνες.

Προβλήματα στο εναέριο δίκτυο.

Ελλιπώς συντηρημένα οχήματα.

Απαράδεκτες συνθήκες οδήγησης λόγω αδυναμίας ρύθμισης καθρεπτών, καθισμάτων, χρήσης μπουτόν, μη ικανοποιητικής λειτουργίας κλιματισμού ή θέρμανσης.

Ανυπαρξία παρελκομένων, όπως φαρμακεία, τρίγωνα κλπ.

Δρομολόγια σβούρα, χωρίς επαρκή χρόνο αποσυμφόρησης.

Διαλείμματα με συνθήκες υγειονομικά κολάσιμες.

Ιδιαιτέρως μεγάλα κενά στο πρόγραμμα δρομολόγησης.

Ασφάλεια στάσεων, και ένα σωρό ακόμα θέματα, θυμίζουν και επιβεβαιώνουν καθημερινά, έναν παλιό συνδικαλιστή που μίλαγε για δρομολόγια του τρόμου.

Η πολιτική της εταιρείας, αντί να στρέφεται στην άμεση επίλυση τέτοιων θεμάτων, ακολουθεί την μέθοδο του εκφοβισμού με απειλές πειθαρχικών διώξεων, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Απαίτησή μας είναι η συστηματική και συνεχόμενη καταγραφή τους, η άμεση υποβολή τέτοιων θεμάτων στους υπεύθυνους και ο ασφυκτικός έλεγχος από πλευράς του ΔΣ, στην πρόοδο της διαδικασίας επίλυσής τους.

Το ΔΣ οφείλει να ενημερώνει, με ξεκάθαρη ανακοίνωση, τους εργαζόμενους για την απάντηση που έλαβε από την εταιρεία για τις ενέργειες που προτίθεται αυτή να κάνει και τον χρόνο τον οποίο χρειάζεται.

Εάν βρούμε κλειστές πόρτες, πρέπει να βρούνε κλειστά αμαξοστάσια!!!

Πάμε στη δουλειά μας, όχι σε πόλεμο!!!


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 

Η λειτουργία των οργάνων του σωματείου, επηρεάζει σημαντικά και την συνειδητή συμμετοχή των μελών του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος.

Θα απαιτήσουμε σθεναρά την διεξαγωγή των τακτικών συνελεύσεων όπως προβλέπει το καταστατικό μας, με βασική ευθύνη των 11 του ΔΣ, ώστε να μην ξαναζήσουμε μία θητεία απαξίωσης του ανώτατου οργάνου μας.

Ένα συμβούλιο που δεν λογοδοτεί, έχει το λιγότερο αλλότριους σκοπούς και σίγουρα είναι επικίνδυνο σε ότι αφορά τα δίκαιά μας.

Η ενημέρωση των εργαζομένων για διεξαγωγή διοικητικών συμβουλίων, την ημερήσια διάταξη τους, τις αποφάσεις που επάρθησαν, καθώς και η ενημέρωσή τους για τις δράσεις του ΔΣ, είναι στοιχείο δημοκρατικά επιβεβλημένο.

Δεν ανεχόμαστε πλέον, τους ψιθυριστές, τις φουσκωμένες αερολογίες, και το "δεν το εννοούσα έτσι όπως το κατάλαβες"

Όλα σε γραπτή ενημέρωση, γιατί τα γραπτά μένουν και τα λόγια πετάνε.

Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό και αν συνεχιστεί το σκοτάδι της προηγούμενης θητείας, τότε είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε το άπλετο φως.

Σε ότι αφορά κινήσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων και απαιτούν συντονισμό ενεργειών και καταμερισμό έργου, θέτουμε την παράταξη στην διάθεση του ΔΣ και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Συνδικαλισμός με λόγο και όχι στα λόγια!!!


ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 

Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης είναι σίγουρα το crash test κάθε σωματείου.

Και εννοούμε συνολικά του σωματείου και όχι μόνο του προεδρείου.

Δυστυχώς, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι συνεπής στην πεπατημένη των μνημονιακών χρόνων, δεχόμενος την ελεημοσύνη της διοίκησης, αδιαφορώντας να καταθέσει δική του πρόταση και να διεκδικήσει την πραγματική καλυτέρευση της ζωής μας, αγνοώντας σκοπίμως τις συνθήκες που επικρατούν, και τελικά να καθιστά τους εργαζόμενους επαίτες του μισθού τους.

Είναι ντροπή να λέγεται από στόματα συνδικαλιστών, πως το δικό μας σωματείο δεν υπογράφει.

Τότε ας το κλείσουμε και ας περιμένουμε την αλτρουιστική τους δράση.

Όπως και στην προηγούμενη σύμβαση, θα ζητήσουμε δυναμικά την δημιουργία συντονιστικού των συνδικάτων της εταιρείας ώστε να έρχονται στα αυτιά όλων οι διεκδικήσεις μας.

Σε ότι αφορά τον τρόπο συμμετοχής μας σε αυτό ή σε οποιαδήποτε άλλη διαβούλευση, κανείς δεν θα δικαιούται να συμμετέχει αν δεν έχει την εξουσιοδότηση του σωματείου μας.

Ναι, ναι, και ο πρόεδρος εκπροσωπεί το συμβούλιο και υποστηρίζει τις αποφάσεις αυτού και όχι τον εαυτό του.

Επίσης και το ΔΣ υπόκειται στον έλεγχο της συνέλευσης των μελών και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Διεκδικούμε, δεν επαιτούμε!!!



ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η αλλαγή του καταστατικού, δεν έχει απλώς ωριμάσει, είναι επιβεβλημένη.

Και είναι ένα θέμα τόσο σοβαρό που δεν επιτρέπει καιροσκοπισμούς και εφήμερες ιδιοτέλειες.

Η προχειρότητα, έως του σημείου της αυθαιρεσίας, με την οποία επιχειρήθηκε στο παραπέντε της θητείας του τελευταίου ΔΣ, δυστυχώς επέφερε ένα βαρύ πλήγμα σε όλη την προσπάθεια που είχε γίνει έως τώρα.

Έφτασαν στο σημείο να κάνουν το άσπρο μαύρο και να λένε πως η πρόταση που έφεραν, είναι η πρόταση του 2019.

Αιδώς!!! τελεία και παύλα.

Θα επιδιώξουμε την συναίνεση σε ότι αφορά την διαδικασία, θεωρώντας όμως πως τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρει η συνέλευση και όχι οι προτείνοντες.

Θα ζητήσουμε σύσταση επιτροπής, όπως τέτοιες προβλέπει το καταστατικό μας, που μέριμνά της θα έχει να υποδέχεται τις προτάσεις κάθε μέλους και κάθε παράταξης, και να ερευνά την νομική αποδοχή τους ή την αντίθεση τους με άλλο άρθρο του καταστατικού.

Εν συνεχεία και εφόσον περάσουν το νομικό κόσκινο, να τις φέρνει στο ΔΣ  προς συζήτηση με συμμετοχή του προτείνοντα.

Εκεί θα εξετάζεται εάν η πρόταση μπορεί να βοηθήσει ή ίσως να βλάψει τους σκοπούς και την λειτουργία του σωματείου και θα αποφασίζεται εάν αυτή θα τεθεί στην συνέλευση με την στήριξη του ΔΣ ή μόνο αυτού που την κατέθεσε.

Η όποια απόφαση ληφθεί, θα κοινοποιείται άμεσα στους συναδέλφους, ώστε η πρόταση να μπαίνει άμεσα στην διαβούλευση και κριτική τους.

Προτείνουμε ορισμένο εξ' αρχής χρονικό ορίζοντα για την κατάθεση προτάσεων και ορισμό ημερομηνίας στην οποία αυτές θα γνωστοποιηθούν συνολικά, με την επισήμανση ως προς το ποιος στηρίζει την κάθε πρόταση.

Μετά την καταληκτική ημερομηνία το ΔΣ θα αποφασίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, προτείνουμε ενός μηνός, την διεξαγωγή της καταστατικής συνέλευσης, με ικανοποιητική διάρκεια για εκτενή συζήτηση.

Θεωρούμε υποχρέωση των μελών του ΔΣ να επιδείξουν τότε ιδιαίτερο ζήλο, όμοιο με αυτόν που επιδεικνύουν κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε η συνέλευση να έχει την μέγιστη δυνατή απαρτία και σε κάθε περίπτωση την απαιτούμενη.

Επιτέλους, να τελειώνουμε!!!


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Οι εργαζόμενοι βιώνουν το σοκ και δέος ενός Αρμαγεδδώνα, που επιχειρεί να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα.

Το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, και προπάντων ο κάθε εργαζόμενος, πρέπει επιτέλους να κατανοήσει πως ο αγώνας είναι μονόδρομος, για να υπάρξει μέλλον σε αυτή την κοινωνία, για να υπάρξει μέλλον για τα παιδιά μας.

Η συσπείρωση είναι δύναμη, και δυστυχώς, εκεί μας πολεμάνε, με δούρειους ίππους τους εντεταλμένους τους εργατοπατέρες.

Απαξιώνουν μεθοδικά την έκφραση μας μέσω των γενικών μας συνελεύσεων.

Προκηρύσσουν απεργίες "εθιμοτυπικές", επιδιώκοντας απροκάλυπτα την απουσία των εργαζομένων, ενώ θα έπρεπε να τις οργανώνουν μεθοδικά με γνώμονα την μαζική συμμετοχή.

Παρουσιάζονται ως επίδοξοι σωτήρες, αγνοώντας επιδεικτικά την αξία του  αγώνα και της δυναμικής διεκδίκησης.

Ξεκάθαρα και ντόμπρα, εμείς δεν μπορούμε μόνοι μας, εμείς πιστεύουμε στην δύναμη του συνόλου.

Πάντα ζητάμε την δική σας συμμετοχή, είτε στα όργανα, είτε στις παραστάσεις διαμαρτυρίας, είτε στις πορείες και οπωσδήποτε στις απεργίες.

Αυτό θα κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Κανένας δεν είναι μόνος, κανένας δεν περισσεύει!!!


ΑΓΩΝΑΣ

Το εργασιακό καθεστώς, οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μας απολαβές, το μέλλον της εταιρείας, οι αντεργατικοι νόμοι, οι κυβερνητικές πολιτικές, δεν διέλαθαν των σκέψεών μας από αδυναμία κατάθεσης πρότασης.

Τα πάντα κινούνται εναντίον μας και οι πάντες είμαστε υποχρεωμένοι να τα πολεμήσουμε.

Δεν αρκεί να τα καταδικάζουμε και να τα καταγγέλλουμε.

Η μάχη πρέπει να δίνεται καθημερινά, σε όλους τους χώρους.

Η αντίθεση μας πρέπει να διατρανώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Η πίεση μας πρέπει να είναι μαζική και αισθητή σε κάθε αιρετό, είτε συνδικαλιστή, είτε βουλευτή, είτε υπουργό.

Συμμετέχουμε, δεν απέχουμε!!!




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου