Το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολυθεί μία λυσσαλέα επίθεση, ακόμα και εκ των έσω, σε ένα, αξιόπιστα και διαχρονικά τεκμηριωμένο, οικολογικό μέσο μαζικής μεταφοράς, με μοναδικό σκοπό να προκριθούν όψιμες λύσεις, ατεκμηρίωτες σε ότι αφορά το οικολογικό αποτύπωμα κατά την κατασκευή, ασύμφορες τόσο για την δαπάνη αγοράς όσο και για την προσδόκιμο λειτουργίας τους, ανέλεγκτες και προφανώς ελλειπούς πιστοποίησης σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας των πηγών ενεργείας τους.
Είναι τόση δε η σπουδή τους να εξαφανίσουν τα τρόλεϊ, που το όλο εγχείρημα έγινε σε καθεστώς πλήρους έλλειψης ορθού σχεδιασμού.
Δεν έχουν ακόμα εγκαταστήσει τους απαιτούμενους υποσταθμούς.
Δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα πυρασφάλειας
Δεν έχουν οριστικοποιήσει τις γραμμές - περιοχές που θα δρομολογηθούν, ως εκ τούτου και τα αμαξοστάσια που θα σταθμεύουν.
Ωστόσο προβάλλουν φιέστες σε αντιπαράθεση με χαλασμένα τρόλεϊ.
Προφανώς φταίει το 20χρονο τρόλεϊ που έχει εγκαταλειφθεί από απλά ανταλλακτικά.
Φταίει η τεχνική υπηρεσία που αναγκάζεται να δρομολογεί οχήματα άρον άρον, αφού ο αριθμός των παροπλισμένων, δεν της αφήνει περιθώρια ικανής ακινησίας σε όποιο "μάχιμο" όχημα παρουσιάσει βλάβη, ώστε αυτή να αποκατασταθεί πλήρως.
Φταίει ο οδηγός που προσπαθεί να εκτελέσει την εργασία του, μέσα σε ένα περιβάλλον ασυνεννοησίας τροχαίας και ΟΣΥ.
Κάποιοι ίσως πιστεύουν πως τα υπόλοιπα οχήματα δεν παρουσιάζουν βλάβες, πως τα άλλα λεωφορεία είναι πτυσσόμενα και αναστρέφουν παντού, πως δεν έχουν προκαθορισμένες διαδρομές αλλά πάνε απ' όπου βολεύει τον οδηγό, πως μόνο η Αθήνα έχει τρόλεϊ και πως τα σύγχρονα που βλέπουμε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις είναι μαγική εικόνα.
Κάποιοι όμως είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν την πραγματικότητα.
Ένα σύγχρονο δίκτυο, σε συνδυασμό με τρόλεϊ νέας τεχνολογίας, είναι απείρως πιο συμφέρουσα και πιο οικολογική λύση από τα αυτοκινούμενα ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς αυτά έχουν διπλάσιο κόστος αγοράς και αν αυτό το ανάγουμε στο ήμισυ του χρόνου ζωή τους σε σχέση με τα τρόλεϊ, τότε το κόστος τετραπλασιάζεται, ενώ η κατασκευή των μπαταριών τους, όσο και η απόσυρσή τους , δεν βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με θέματα οικολογίας.
Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει σε κανέναν, πως αν σε διάστημα είκοσι χρόνων, κατασκευαστούν 2 οχήματα αντί για ένα, αυτό από μόνο του, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται περίτρανα από το προ 60 ετών δημοσίευμα, ουδέποτε η πολιτική ηγεσία στην χώρα μας, ασχολήθηκε πραγματικά με την ουσιαστική ανάπτυξη, πόσω δε μάλλον με την ποιότητα ζωής.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου