Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Δωρεάν εισιτήρια σε παιδιά στα ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πλοία

Τι ισχύει για τα παιδιά στα ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πλοία, Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ. Μέχρι ποια ηλικία δεν πληρώνουν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Για την μετακίνηση των παιδιών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ισχύουν τα εξής:

Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός), ΤΡΑΜ (ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ), Λεωφορεία ΟΑΣΘ
Τα Παιδιά μέχρι 6 ετών μετακινούνται ΔΩΡΕΑΝ (ΦΕΚ 792/81, ΦΕΚ 380/83)(συμπεριλαμβανομένου του Αεροδρομίου)

Μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο ή μειωμένη μηνιαία κάρτα

Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Όταν το παιδί είναι παρόν κατά την έκδοση του κομίστρου δεν απαιτείται επίδειξη κάποιου δικαιολογητικού. Δικαιολογητικό δεν απαιτείται και κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. 

Όταν το παιδί ΔΕΝ είναι παρόν κατά την έκδοση του κομίστρου, τότε απαιτείται επίδειξη δικαιολογητικού (βιβλιάριο ασθενείας, διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης). 

Νέοι 13 έως 18 ετών, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή Άδειας Οδήγησης ή του Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.
ΚΤΕΛ 
Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση περί καθορισμού κομίστρου (ΦΕΚ Β 2498/19-11-2015), άρθρο 6, παρ.8, «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών, δεν οφείλεται ιδιαίτερο εισιτήριο πέραν εκείνου που εκδίδεται για το πρόσωπο που το συνοδεύει, μετά του οποίου θεωρείται ότι αποτελεί έναν και τον αυτόν επιβάτη, εφόσον βέβαια δεν ζητείται γι’ αυτά χωριστή θέση.»

Συνεπώς, σύμφωνα με το νόμο, παιδιά ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ηλικίας πληρώνουν ΚΑΝΟΝΙΚΟ εισιτήριο ΜΟΝΟ εφόσον καταλαμβάνουν θέση, ενώ δεν πληρώνουν εισιτήριο εφόσον είναι μέχρι 6 ετών (μέχρι τη συμπλήρωση των 6 ετών στο υπόψιν έτος) και δεν καταλαμβάνουν θέση (είναι στην αγκαλιά του ενήλικα).

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης καθιέρωσε την 12/6/2019 εκπτωτικά εισιτήρια για παιδιά 0-18 ετών, ως εξής:

0-6 ετών, ΔΩΡΕΑΝ εισιτήριο, εφόσον ο γονέας δηλώνει ότι θα το έχει αγκαλιά. Εννοείται ότι σε περίπτωση ύπαρξης κενής θέσης, ο γονέας, μπορεί να το αφήσει σε κενή θέση, για όσο διάστημα, δεν καλύπτεται η θέση από άλλον επιβάτη. 

Εννοείται επίσης ότι, εάν ανέβει επιβάτης, που έχει εισιτήριο και η μοναδική κενή θέση είναι αυτή, που καταλαμβάνει παιδί που δεν έχει εισιτήριο, ο γονέας που άφησε το παιδί του σε κενή θέση, θα το ξαναπάρει στην αγκαλιά του.
  • 0-6 ετών, εφόσον ζητείται θέση: ΕΚΠΤΩΣΗ 50%, εισιτήριο «ΠΑΙΔΙΚΟ»
  • 7-12 ετών, έκπτωση 50%, εισιτήριο «ΠΑΙΔΙΚΟ»
  • 13-18 ετών, έκπτωση 25%, εισιτήριο «ΜΑΘΗΤΙΚΟ»

ΤΡΑΙΝΟΣΕ 
ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση στα παιδιά έως 4 χρόνων, 50% έκπτωση έως 12 χρόνων (δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ)

Πλοία 
ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση για παιδιά έως 5 χρόνων - ΚΑΤ ́ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΟΝΕΑ ή ΚΗΔΕΜΟΝΑ (ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑ ΔΥΟ ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ) 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου