Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Χρ. Σπίρτζης: Στόχος το διαλειτουργικό εισιτήριο σε τρένα, μετρό, λεωφορεία σε όλη τη χώρα

Τον προγραμματισμό του Υπουργείο για θέματα αστικών και υπεραστικών μεταφορών ανέφερε σε ομιλία του εχθές ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά την τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Για το τρένο όπως είπε τελειώνει επιτέλους μετά από δεκαετίες, ο άξονας Αθήνας - Θεσσαλονίκης και η σύνδεση της χώρας με την κεντρική Ευρώπη με ηλεκτροκίνηση, μέσω του Θεσσαλονίκη - Ειδομένη.

Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε πως "προωθούμε αισθητικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη -με επίκεντρο τον χρήστη- αναδιάρθρωση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να μειωθούν τα άσκοπα οχηματοχιλιόμετρα των λεωφορείων και να υπάρξει επί της ουσίας βελτιστοποίηση με το δίκτυο του Μετρό. 

Ο στόχος μας είναι η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, αλλά και η αλλαγή συνολικά του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο σε επίπεδο αστικού ιστού, αλλά σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων".

Για τις αστικές συγκοινωνίες σημείωσε πως τα ΚΤΕΛ Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να είναι ενταγμένα στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕΘ αντίστοιχα. 

"Άρα το σχέδιο περιλαμβάνει την ανανέωση του στόλου. Ταυτόχρονα όμως με την ίδρυση παραγωγικών δομών και για λεωφορεία με αέριο Euro 6, euro 7, αλλά και για ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, με στόχο να μεταφέρουν τους πολίτες από τις γειτονιές, από τις συνοικίες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, στον προαστιακό δηλαδή και στο μετρό" ανέφερε ο Υπουργός.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες όπως είπε στόχος είναι ένα διαλειτουργικό προϊόν στο σιδηρόδρομο, στις αστικές συγκοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, ώστε με ένα προϊόν και με ενιαία πληροφόρηση, να μπορεί να μετακινείται ο οποιοδήποτε πολίτης ή επισκέπτης στη χώρα μας. 

Κατήγγειλε για μία ακόμα φορά τα κυκλώματα στα χάρτινα εισιτήρια που έφερναν ζημιές που εκτιμώνται σε 60 εκατ.ευρώ. Ταυτόχρονα η κάρτα των αστικών συγκοινωνιών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για είσοδο σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Για τις οδικές μεταφορές σημείωσε ότι προχωρά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και συγκεκριμένα είπε "Το Κεντρικό Σύστημα Διαλειτουργικότητας και Διαχείρισης των Οδικών Μεταφορών: Αντί να έχουμε τα διόδια που γνωρίζετε όλοι, -τα πλευρικά και τα μετωπικά διόδια-, να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα ελεύθερης ροής που να μπορεί να διασφαλίζει πληροφορίες για το ταξίδι οποιαδήποτε πολίτη και τα ειδικά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά να είναι ταυτόχρονα, κοινά και διαλειτουργικά, με τις γειτονικές μας χώρες, με τα βόρεια σύνορά μας, με την Αλβανία, τη FYROM, τη Σερβία, τη Βουλγαρία. 

Πρόκειται για μία δράση που ήδη έχει συμφωνηθεί και μένουν οι απαραίτητες ενέργειες, λεπτομέρειες. 

Και τέλος, η πρόνοια μετακίνησης για ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συμπολίτες μας με αναπηρία, όπως είναι οι άνεργοι, ώστε να βγουν ξανά στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής των πόλεων και να ξεφύγουν από την κοινωνική απομόνωση".

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου