Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κ. Μητσοτάκης: Δεν σταματάει η αξιολόγηση. Συνεχίζεται και στις συγκοινωνίες

Δεν θα σταματήσει η αξιολόγηση των φορέων στο δημόσιο, τουναντίον θα συνεχιστεί και στις αστικές συγκοινωνίες, σημείωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο του ΣΚΑΙ ο Κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, οι αστικές συγκοινωνίες είναι υπό αξιολόγηση όπως όλα τα ΝΠΙΔ, ταυτόχρονα όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι επειδή κάποιος φορέας αξιολογείται δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα προκύψουν και μειώσεις προσωπικού.

"Σε μια αξιολόγηση πρέπει μόνο να βγαίνει το 25% άριστοι, το υπόλοιπο 60% καλοί και ένα 15% κατώτεροι από τις προϋποθέσεις", ανέφερε.

Παράλληλα υποστήριξε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική απόπειρα κατάργησης φορέων, ενώ επισήμανε ότι καταργούνται φορείς οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί από κάποια άλλη δημόσια δομή.

"Η διαδικασία της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτιμώ ότι θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων (σ.σ προς κατάργηση), αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων".

Και συνέχισε:

"Έχουμε αναλάβει να σεβόμαστε το χρήμα του έλληνα φορολογουμένου, αν ένας φορέας δεν επιτελεί ουσιαστικό έργο πρέπει να κλείσει η να συγχωνευθεί με άλλον ή να περιοριστεί. Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον".

Ο υπουργός είπε ότι όλα τα ΝΠΙΔ θα αξιολογηθούν και υπάρχει περιθώριο για ορισμένα μείωσης του προσωπικού τους, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

"Ένα ποσοστό υπάλληλων που τεθεί σε διαθεσιμότητα θα οδηγηθεί σε έξοδο από το δημόσιο εφόσον δεν απορροφηθεί" ξεκαθάρισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε ήδη 70 ανακλήσεις διορισμών από πλαστά πιστοποιητικά στη δημοτική αστυνομία.

"Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπως γίνεται σήμερα δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό, γιατί όλοι παίρνουν άριστο βαθμό. Η αξιολόγηση είναι υποκειμενική έννοια, αλλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν λεμε οτι όλοι παίρνουν τον άριστο βαθμό. Δεν μπορούμε να αντλήσουμε επί της ουσίας συμπεράσματα, η αξιολόγηση δεν επιτελούσε το σκοπό της όπως γινόταν", σημείωσε.

Κατά τα άλλα διευκρίνισε ότι "εγώ δεν είμαι κυνηγός απολύσεων αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι μνημονιακή υποχρέωση", υπενθύμισε για τις 11.000 απολύσεις.

Υποστήριξε ξανά ότι κατά την άποψη του, η μονιμότητα έκανε κακό στο δημόσιο.

"Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο".

Όσο για τα αμιγώς πολιτικά και εκλογικά, με φόντο τις προσεχείς αναμετρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης, αν και ανέφερε πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ στέρεη, παρατήρησε πως στην περίπτωση που η ΝΔ δεν είναι το πρώτο κόμμα, εντούτοις θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

"Ε και; Ορίζεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί υποχρέωση για να γίνουν εθνικές εκλογές; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μια τετραετία...".

Τέλος, όσον αφορά στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ("φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά") τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε από πίσω από αυτές.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τη θητεία του". διαβεβαίωσε.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου