Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Πολύ επικίνδυνος συνωστισμός στα αστικά λεωφορεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η πτώση στην επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ αγγίζει πλέον το 90%, ενώ από τις περίπου 900.000 ημερήσιες επικυρώσεις πριν την πανδημία, σήμερα πραγματοποιούνται λιγότερες από 100.000.

Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι η ολοένα και πιο μειωμένη δρομολόγηση λεωφορείων και τρόλλεϋ τις τελευταίες ημέρες είχε μάλλον τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Έτσι, από τη Δευτέρα που εφαρμόστηκε ακόμα πιο μειωμένο πρόγραμμα σε ορισμένες γραμμές ακόμα και την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε σχετικά υψηλή επιβατική κίνηση κατά τις ώρες αιχμής, συγκεντρώνοντας στα οχήματα πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από αυτόν που ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου που κάνει λόγο για το 50% των θέσεων των οχημάτων.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Κώστα Σιορίκη, είναι σε ορισμένα από τα δρομολόγια τα λεωφορεία να είναι τόσο γεμάτα που υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι.

Το Συνδικάτο έθεσε το ζήτημα στη διοίκηση του ΟΑΣΑ και όπως ανακοινώθηκε σήμερα μετά την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων, έχει ήδη υπάρξει ενίσχυση με επιπλέον 70 λεωφορεία τις πρωινές ώρες (6 πμ-10 πμ) και με ακόμα 45 το απόγευμα (3 μμ- 6 μμ).

Σε ότι αφορά στο μετρό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τις ώρες αιχμής έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις, ενώ ζητήθηκε από τις διοικήσεις να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία αναφοράς, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δρομολόγιων για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ιδίως του υγειονομικού/νοσηλευτικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι και οι έλεγχοι για την κυκλοφορία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ελλιπείς στις λεγόμενες γραμμές «υψηλού κινδύνου», όπως προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε το Συνδικάτο των εργαζομένων στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με την οποία ενημερώνουν ότι σε συγκεκριμένες γραμμές, στις οποίες συχνά στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί επιβάτες με παραβατική συμπεριφορά, υπάρχει συνωστισμός επιβατών.

Οι εργαζόμενοι στις ΟΣΥ καταγγέλλουν ότι στις γραμμές Α10 και Β10 που συνδέουν την Αθήνα με το Μενίδι και 735 που έχει ως τέρμα τη Φυλή, συχνά υπάρχουν υπεράριθμοι επιβάτες. 

Οι οδηγοί ζητούν την ενίσχυση των γραμμών αυτών με περισσότερα οχήματα προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και τη διεξαγωγή αυξημένων ελέγχων ενδεχόμενων άσκοπων μετακινήσεων, οι οποίες όπως λένε σε πολλές περιπτώσεις γίνονται χωρίς την απαραίτητη έγκριση. 

Ζητούν μάλιστα οι έλεγχοι να γίνονται με «απόλυτη συνεργασία των αστυνομικών οργάνων με τους οδηγούς», καθώς όπως αναφέρουν «έχουμε περιπτώσεις οδηγών, οι οποίοι καλούν την Αστυνομία λόγω υπεράριθμων επιβατών, αλλά δε βρίσκουν την ανταπόκριση που επιβάλλεται».

Όσον αφορά τον συνωστισμό στα οχήματα της αστικής συγκοινωνίας, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ σημειώνουν ότι θα πρέπει να διορθωθεί και η εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα και ορίζει ότι ο αριθμός των επιβατών δε θα πρέπει να ξεπερνά το 50% των προκαθορισμένων ανά όχημα θέσεων, τονίζοντας ότι στις θέσεις υπολογίζονται και αυτές των ορθίων και όχι μόνο των καθήμενων με αποτέλεσμα στα διπλά λεωφορεία να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 80 ατόμων! 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου