Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΔΑΣ ΟΣΜΕ: Ένα ακόμα χτύπημα στους εργαζόμενους στις μεταφορές το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια

Ως ένα ακόμα χτύπημα στα όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους του κλάδου των Μεταφορών χαρακτηρίζει η ΔΑΣ - ΟΣΜΕ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια. 

Όπως επισημαίνει, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, ενώ μεγάλες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που υπονομεύει την απεργιακή κινητοποίηση στα ΚΤΕΛ στις 4 Φλεβάρη και «αντί να οργανώσει και να προετοιμάσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, το μόνο που κάνει είναι να απαντάει στους εργοδότες με εξώδικα και να ενημερώνει τα σωματεία για την απεργία μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  
«Με το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα στα όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους του κλάδου των Μεταφορών (ΚΤΕΛ, Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας - Θεσσαλονίκης) συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δύο (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) έχουν "Ευαγγέλιο" την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370 για τη λεγόμενη απελευθέρωση των μεταφορών που στην πράξη σημαίνει φθηνότεροι εργαζόμενοι για μεγαλύτερα κέρδη.

Έτσι η κυβέρνηση τις ΝΔ: 
Καταργεί τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού των ΚΤΕΛ και από Προεδρικό Διάταγμα ανατίθεται η αρμοδιότητα κατάρτισης νέων κανονισμών στις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων κάθε ΚΤΕΛ, δηλαδή στις συνελεύσεις των εργοδοτών (!!), οι οποίες θα αποφασίζουν χωρίς κανένα περιορισμό ως προς το περιεχόμενο!!!

Καταργείται η προϋπόθεση της συναίνεσης του εργαζομένου στα ΚΤΕΛ για τη μεταβολή της ειδικότητάς του, που θεσμοθετεί τον εργαζόμενο για όλες τις δουλειές ανάλογα κατά πώς βολεύει την εταιρεία.

Παρακάμπτει τα όποια νομικά κωλύματα για τις απευθείας αναθέσεις συγκοινωνιακού έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να το παραδώσει στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ.

Με το ίδιο νομοθέτημα διευρύνονται, αλλά και προστίθενται καινούργια προνόμια των επιχειρήσεων των ΚΤΕΛ και των διοικήσεών τους, η κυβέρνηση δίνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς τους ιδιώτες των ΚΤΕΛ για ανανεώσεις του στόλου και υποδομών, τη στιγμή που στις υποτιθέμενες κρατικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης μένουν τα λεωφορεία στα αμαξοστάσια από ελλείψεις ανταλλακτικών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών κανονισμών της λεγόμενης απελευθέρωσης των μεταφορών.

Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ με τις υποτιθέμενες "ποιοτικές θέσεις" εργασίας.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ που πριν ένα μήνα στο συνέδριο της ΟΣΜΕ αρνήθηκε να διαβαστεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΑΣ - ΟΣΜΕ.

Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να κλείσουν άρον άρον το συνέδριο με την καταμέτρηση των κουκιών των αντιπροσώπων.

Η παράταξη της ΔΑΣ - ΟΣΜΕ από τον προηγούμενο μήνα με ανακοίνωσή μας καλέσαμε την πλειοψηφία για άμεση σύγκληση Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις από τα κάτω, για την οργάνωση απεργίας ενάντια στην νέα επίθεση της κυβέρνησης για τους εργαζομένους στα ΚΤΕΛ.

Για ακόμη μια φορά η πλειοψηφία αντί να οργανώσει και να προετοιμάσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, το μόνο που κάνει είναι να απαντάει στους εργοδότες με εξώδικα και να ενημερώσει τα σωματεία για την απεργία μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας.

Στην πράξη η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπονομεύει την απεργιακή κινητοποίηση στα ΚΤΕΛ που η ίδια προκήρυξε για τις 4 Φλεβάρη καθώς στην ανακοίνωσή της καλεί αόριστα σε συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά δεν ορίζει χώρο συγκέντρωσης των απεργών, δεν ορίζει πλαίσιο αιτημάτων και αγωνιστικής διεκδίκησης και τέλος περιορίζει την κινητοποίηση μόνο στον κλάδο των ΚΤΕΛ, ενώ η επίθεση της κυβέρνησης στη Μεταφορά είναι συνολική!

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές με τον αγώνα τους πρέπει να ορθώσουν τείχος ενάντια στους νόμους των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, ενάντια στην εφαρμογή των Κανονισμών και των Οδηγιών της ΕΕ και να παλέψουν για:

- Ανθρώπινα ωράρια εργασίας 7ωρο - 5ήμερο με 35ωρη εβδομαδιαία εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών.

- Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

- Σύνταξη για όσους εργάζονται οδηγοί και γενικότερα στα ΒΑΕ στα 55 για τους άνδρες ή 50 για τις γυναίκες.

- Θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ειδικότητα του εργαζόμενου.

- Ετήσιος προγραμματισμός αναπαύσεων.

- Ενιαίος Κρατικός Φορέας Μεταφορών - Συγκοινωνιών με κοινωνικό χαρακτήρα για φθηνή, τακτική, αξιόπιστη μεταφορά και συγκοινωνία, με σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου