Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Γιάννης Πρωτούλης: Αγωνιζόμαστε για αστικές συγκοινωνίες με κριτήριο, την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα σεμιναρίων της ΟΣΥ μίλησε χθες το απόγευμα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Απευθύνοντας κάλεσμα να στηρίξουν σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, ώστε «με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους, με περισσότερους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, με πιο ισχυρό Κόμμα μέσα και έξω από τη Βουλή να δώσουμε εντολή για ανυποχώρητη υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού».

Σχολιάζοντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «χωρίς ίχνος ντροπής μιλά για προοδευτικά μέτωπα ενάντια στην ακροδεξιά τη στιγμή που ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κοιμάται στο σπιτάκι του. Η δίκη των ναζί καθυστερεί πέντε χρόνια. Τις απεργίες των εργατών τις βγάζουν παράνομες ακόμα και το βράδυ! 

Τώρα ο Τσίπρας ρίχνει πάλι γέφυρες για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά με την οποία συγκυβερνούσε τέσσερα χρόνια. Ξεκίνησε να μαζεύει όλα τα σαράβαλα, όλα τα σάπια υλικά που ο λαός μας πέταξε στα αζήτητα για το κακό που έκαναν. Τους υπουργούς του Σημίτη, του Καραμανλή, του Γιώργου Παπανδρέου, του Παπαδήμου, των Σαμαροβενιζέλων. Αυτή την πραμάτεια ο ΣΥΡΙΖΑ την εμφανίζει ως προοδευτική συμμαχία!»

Ειδικά για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, υπογράμμισε ότι είναι εκείνοι που μπορούν από πρώτο χέρι να μιλήσουν για την κατάσταση του λαού μας: 

«Ιδιαίτερα του πιο φτωχού που μετακινείται καθημερινά με το λεωφορείο, παστωμένος σαν τις σαρδέλες στον ηλεκτρικό, στα τρόλλεϋ. Να μεταφέρετε το άγχος χιλιάδων εργαζομένων, το χαμόγελο που εξαφανίστηκε, την αβεβαιότητα και το φόβο στα μάτια των ανθρώπων. 

Σκληρά εργαζόμενοι οι ίδιοι μεταφέρετε σκληρά εργαζόμενους και άθλια αμειβόμενους εργαζόμενους από και προς τη δουλειά, ανέργους στην περιπλάνηση, συνταξιούχους, νέα παιδιά, μετανάστες, πρόσφυγες».

Συνεχίζοντας στάθηκε στην άθλια κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και στην αντεργατική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου: «"25 ψηφίζεις, 26 φεύγουν, η ελπίδα έρχεται" μας έλεγαν! Τι πραγματικά ήρθε; Η ίδια και απαράλλαχτη δολοφονική πολιτική από την πίσω πόρτα και μαζί ξαναμπήκαν οι ίδιοι άνθρωποι με άλλα κοστούμια!

Οι συνέπειες της εφαρμογής της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου στις αστικές συγκοινωνίες είναι χειροπιαστές τόσο για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), όσο και συνολικότερα στο λαό που τα έχει ανάγκη.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ οι εκρηκτικές αυτές συνέπειες εκδηλώνονται με τη μείωση μισθών, που φτάνει στο 45% μετά το 2009, τη μείωση προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας. 

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, την περίοδο 2009-2016 το προσωπικό στις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ μειώθηκε κατά 33,7%. 

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε εντατικοποίηση, κομμάτι της γενικότερης χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας. Στην ΟΣΥ έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, που δεν έχουν δοθεί ακόμα. 

Οι οδηγοί σε λεωφορεία και τρόλλεϋ δεν προλαβαίνουν να κάνουν το προβλεπόμενο διάλειμμα. Η πίεση αυξάνεται όταν υπάρχει κίνηση στους δρόμους... 

Ακόμα, η εντατικοποίηση συμβάλλει στην αύξηση των προβλημάτων υγείας, ενώ το τεχνικό προσωπικό στα μέσα σταθερής τροχιάς αντιμετωπίζει παράλληλα σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Η μείωση του αριθμού των οδηγών, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των οχημάτων που κυκλοφορούν, λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού και ανταλλακτικών, οδήγησε στη μεγάλη μείωση του συγκοινωνιακού έργου, που με τη σειρά της αύξησε τις δυσκολίες στη μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων μέσα στον αστικό ιστό.

Τα στοιχεία για τις οδικές συγκοινωνίες δείχνουν ότι την περίοδο 2009-2016:
  • Τα λεωφορεία που κυκλοφορούν μειώθηκαν κατά 54% και τα τρόλεϊ κατά 50%.
  • Ο αριθμός των επιβατών και στα δύο μέσα μειώθηκε κατά 33,5%.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς τα στοιχεία δείχνουν:
  • Στον ηλεκτρικό, από το 2011 και μετά οι συρμοί που κυκλοφορούν μειώθηκαν κατά 27% και ο αριθμός των επιβατών κατά 35,4%.
  • Το μετρό αύξησε ελαφρώς τον αριθμό των συρμών (9,37%), κατά συνέπεια αυξήθηκε και το παραγόμενο έργο. Το τραμ έμεινε στα ίδια επίπεδα.
  • Και στα δύο μέσα σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επιβατών, κατά 7,5% στο μετρό και κατά 30% στο τραμ.

Συνολικά, την περίοδο 2009-2016, ο αριθμός των επιβατών για όλα τα μέσα μειώθηκε κατά 26%. 

Άλλο στοιχείο που αναδεικνύει τη χειροτέρευση του συγκοινωνιακού έργου είναι η παλαιότητα του στόλου στις οδικές συγκοινωνίες. Ενδεικτικά: Το 43% των λεωφορείων είναι 16-20 ετών και το 60% των τρόλλεϋ είναι 18-19 ετών. Στο μετρό έχουν αρχίσει και αποσύρονται τα τρένα πρώτης γενιάς, λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους.

Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με γνώμονα το κέρδος οδηγεί στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. 

Σήμερα, η τιμή του εισιτηρίου έχει φτάσει το 1,40 ευρώ (από 0,80 που ήταν το 2009), καταγράφοντας αύξηση 75% την περίοδο 2009-2016. Μια τετραμελής οικογένεια για να μετακινηθεί χρειάζεται να πληρώσει με τα σημερινά δεδομένα 11,20 ευρώ πηγαινέλα. 

Τα τελευταία 25 χρόνια, η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε 5,5 φορές, αντίθετα ο κατώτατος μεικτός μισθός αυξήθηκε φέτος με τα ψίχουλα του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας το νόμο του Σαμαρά, το νόμο - δολοφόνο. 

Στόχος αυτής της πολιτικής είναι οι αστικές συγκοινωνίες να χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τα δικά τους έσοδα. Ο ΟΑΣΑ έχει καθιερώσει το λεγόμενο συντελεστή ανάκτησης του κόστους λειτουργίας, μετρώντας πόσα από τα έξοδά του καλύπτονται από τα έσοδα από εισιτήρια. 

Το 2009 ο συντελεστής ήταν 38%. Δηλαδή, αν το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών ήταν 100 ευρώ, τα 38 ευρώ καλύπτονταν από τα εισιτήρια. Από το 2012 ο συντελεστής κινείται σταθερά πάνω από το 60%, φτάνοντας μέχρι και το 73% το 2015.

Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραματικά: Από 490 εκατομμύρια ευρώ το 2009, έφτασε τα 116 εκατομμύρια το 2016, καταγράφοντας μείωση 76%! Για το 2017 είχε προϋπολογιστεί κονδύλι μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Είναι κοινή η απαίτηση για κρατική, φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού.

Η κατάσταση σε όλο το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι χειρότερη από ποτέ.

Δεκάδες συρμοί στη σταθερή τροχιά και ο μισός στόλος λεωφορείων και τρόλλεϋ είναι ακινητοποιημένοι (από 2.000 και πλέον οχήματα, κυκλοφορούν 1.000 στην καλύτερη περίπτωση), η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν σε επίπεδα φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα η ταλαιπωρία των επιβατών, που πληρώνουν ακριβό εισιτήριο, είναι ατελείωτη περιμένοντας στις στάσεις και στις αποβάθρες.

Για να πας στη δουλειά στις κεντρικές γραμμές - κορμούς της οδικής συγκοινωνίας περιμένεις είκοσι και πολλές φορές τριάντα λεπτά.

Στο μετρό είναι ακινητοποιημένοι 23 συρμοί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής και ιδιαίτερα στην τεχνική βάση. 

Για να βγάλεις εισιτήριο στο μετρό στήνεσαι στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί από τα 109 εκδοτήρια μόνο στα 21 υπάρχει προσωπικό. 

Σε ώρες αιχμής η συχνότητα των συρμών συνεχώς ελαττώνεται, του ηλεκτρικού ακόμα περισσότερο, με συρμούς 5 αντί 6 βαγονιών και στις αποβάθρες επικρατεί επικίνδυνος συνωστισμός. Στο τραμ τα μισά σχεδόν οχήματα είναι εκτός λειτουργίας.

Οι οδηγοί πολλές φορές γίνονται στόχος για τα χάλια της συγκοινωνίας, οι τεχνίτες τσακίζουν τα κορμιά τους για να κρατήσουν τα σαράβαλα αξιόμαχα, οι ηλεκτροδηγοί βγάζουν τα μάτια τους στα τούνελ, όλες οι ειδικότητες κοπιάζουν για να βγει ακόμα και αυτό το λειψό συγκοινωνιακό έργο.

Οι εργολαβίες δίνουν και παίρνουν για εργασίες εντός του δικτύου, ενώ μπορούν κάλλιστα να γίνουν από το μόνιμο προσωπικό αν γίνουν προσλήψεις. Ακόμα οι καθαρίστριες και οι φύλακες είναι εργολαβικοί, κακοπληρωμένοι και αρκετές φορές απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων εφαρμόζοντας τη διαζωνική τιμολόγηση με χρέωση ανάλογα με την απόσταση.

Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά τη συμβολή τους στην καπιταλιστική κερδοφορία δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα. 

Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής είναι χειροπιαστές τόσο για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όσο και για το λαό που τα έχει ανάγκη.

Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς, την ίδια ώρα που οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις παίρνουν μέτρα και θέτουν στόχο οι αστικές συγκοινωνίες να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους επιβάτες, δηλαδή να βάλει ο λαός πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο νέος νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζει παραπέρα χρυσές δουλειές στους εργολάβους που ήδη δραστηριοποιούνται σε εργασίες της αστικής συγκοινωνίας, τους διευκολύνει να παρέχουν συγκοινωνιακό έργο με κρατικό χρήμα και φθηνούς, "ευέλικτους" εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα.

Να μην περιμένουμε άλλο. Αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας».

Αναλύοντας τις θέσεις και τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε:

«Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί, περιφερειακοί σύμβουλοι, βουλευτές και ευρωβουλευτές ήταν οι μόνοι σταθεροί ανυποχώρητοι σύμμαχοί σας, οι μόνοι που ήταν η φωνή σας μέσα και έξω από τη Βουλή. Και τώρα είναι οι μόνοι που προβάλλουν και υιοθετούν τα αιτήματα των εργαζομένων:

  • Για κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου.
  • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα ΜΜΜ και όλων των προηγούμενων που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έξω οι εργολάβοι από τη συγκοινωνία.
  • Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου (τρένα, τραμ, λεωφορεία, τρόλλεϋ).
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.
  • Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλη την Αττική.
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις.
  • Μείωση του ωραρίου, 7ωρο - 5ήμερο – 35ωρο. Κατάργηση των διακεκομμένων βαρδιών.
  • Προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγιεινής και Ασφάλειας. Επέκταση της λειτουργίας της Ιατρικής της Εργασίας στους χώρους δουλειάς για πραγματική πρόληψη. 
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 
  • Ένταξη στο Βαρύ και Ανθυγιεινό όλων των εργαζομένων στην αστική συγκοινωνία.
Μην ψάχνετε τις διαφορές στα κόμματα και τις πολιτικές των μνημονίων, της ΕΕ, των ματωμένων πλεονασμάτων, του ΝΑΤΟ. 

Κάντε τη διαφορά με ισχυρό το ΚΚΕ παντού. Αυτή η δύναμη θα επιστρέψει πολλαπλάσια!». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου