Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η ταλαιπωρία δεν ακυρώνεται...

Ένας χρόνος πέρασε από την επικύρωση του πρώτου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι ουρές όμως στα εκδοτήρια «είναι ακόμα εδώ», καταδεικνύοντας τα μακράς διαρκείας στρεβλά σε επίπεδο σχεδιασμού. 

Ο περιορισμένος αριθμός εκδοτικών μηχανημάτων, η απουσία ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο απαιτείται για τη στελέχωση των εκδοτηρίων στους σταθμούς αλλά και η δυσκολία μερίδας του επιβατικού κοινού στην εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν δημιουργήσει ένα νέο φαινόμενο στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, αυτό της ουράς. 

Ουρές στα εκδοτήρια, ουρές στα μηχανήματα έκδοσης και ουρές στις πύλες εισόδου - εξόδου, οι οποίες παρά τον αυτοματισμό εμφανίζουν συχνές δυσλειτουργίες.

Ο ΟΑΣΑ φαίνεται ότι πλέον μεταθέτει το ενδιαφέρον από την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής στην καταπολέμηση της αναμονής για την έκδοση εισιτηρίων, αναζητώντας τρόπους βελτίωσης της εικόνας στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. 

Μεταξύ των σεναρίων περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του μεμονωμένου εισιτηρίου το οποίο μπορεί -σύμφωνα με ορισμένους- να αποτελεί τη λύση του προβλήματος.

Οι πύλες εισόδου και εξόδου από τους σταθμούς πολλές φορές ανοίγουν χωρίς να κλείσουν αμέσως, επιτρέποντας τη διέλευση περισσότερων εκ του ενός επιβατών. 

Άλλες πύλες «κολλάνε», αδυνατώντας να «διαβάσουν» ηλεκτρονικό εισιτήριο ή κάρτα, ενώ ορισμένες φορές κάποιες πύλες αναγνωρίζουν το εισιτήριο χωρίς όμως να ανοίγουν για τον επιβάτη.

Αντίστοιχα συχνά είναι τα προβλήματα στα εκδοτικά μηχανήματα, τα οποία επίσης «μπλοκάρουν» είτε στη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου είτε στη διαδικασία ανάγνωσης μιας κάρτας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση -για τις ουρές στα εκδοτήρια του μετρό- στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με τα μηχανήματα έκδοσης των εισιτηρίων τα οποία δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. 

Ανακοίνωσε ότι τα 71 μηχανήματα παλαιού τύπου (INDRA) αναβαθμίστηκαν και βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, ενώ δόθηκε και εντολή στον ΟΑΣΑ να προχωρήσει στην προμήθεια και νέων μηχανημάτων. 

Πρακτικά παραδέχθηκε το κενό που υπήρξε στον σχεδιασμό, καθώς εγκαταστάθηκαν λιγότερα εκδοτικά μηχανήματα από όσα απαιτούσε η επιβατική κίνηση των σταθμών. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη μηχανήματα παλαιού τύπου τα οποία δεν λειτουργούν και διαθέτουν ειδική σήμανση «υπό διαδικασία αναβάθμισης», αναιρώντας ουσιαστικά τα λεγόμενά του. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει αποφασιστεί η μετακίνηση νέων μηχανημάτων σε σταθμούς με μεγάλη κίνηση, ώστε να υπάρχει ορθολογικότερη κατανομή τους, ενώ θα τοποθετηθούν και εκδοτικά μηχανήματα σε περιφερειακές στάσεις λεωφορείων ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα μηχάνημα ανά οικισμό, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι το δίκτυο πώλησης εισιτηρίων μέσω περιπτέρων δεν επαρκεί.

Ευθύνες στους... επιβάτες 
Ο κ. Σπίρτζης, ωστόσο, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στους ίδιους τους επιβάτες, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει όπως εμμέσως υποστήριξε, να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. 

Έκανε λόγο μάλιστα και για ορισμένες κατηγορίες πολιτών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να κατανοήσουν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Πριν από λίγες ημέρες καταργήθηκε η έκδοση μεμονωμένου εισιτηρίου μειωμένης αξίας για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (ανήλικοι, φοιτητές, πολύτεκνοι), προκαλώντας επίσης νέο κύμα καθυστερήσεων στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού.

Η προσπάθεια στην οποία επικεντρώνεται το υπουργείο Υποδομών κινείται στην κατεύθυνση της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων μαζικών προϊόντων κομίστρου. Η τάση είναι η έκδοση και χρήση προσωποποιημένων και απρόσωπων καρτών ώστε να περιοριστεί η έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων. 

Από τη μία, διευκολύνεται η διαδικασία έκδοσης, καθώς απαιτούν μόνο επαναφόρτιση οι κάρτες - άρα περιορίζουν την κίνηση στα εκδοτήρια. Από την άλλη, το μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο κοστίζει περισσότερα στον Οργανισμό από ότι το παλαιό χάρτινο, διότι περιλαμβάνει ένα μικροτσίπ. Οπότε η συνεχής χρήση μεμονωμένων εισιτηρίων οδηγεί τον ΟΑΣΑ σε σημαντική απώλεια εσόδων. 

Μεταξύ των σκέψεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών αυτή τη στιγμή είναι και το ενδεχόμενο ελαφράς τροποποίησης της τιμολογιακής πολιτικής. Πυλώνας της αλλαγής θα είναι η αύξηση της τιμής του μεμονωμένου εισιτηρίου ώστε να αποθαρρύνονται οι επιβάτες από τη χρήση του. 

Ωστόσο, πρόκειται μόνο για σκέψεις αυτή τη στιγμή, καθώς οποιαδήποτε ανακοίνωση αύξησης της τιμής του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών θα επιφέρει σημαντικές αντιδράσεις, ενώ θα έρθει σε σύγκρουση, θεωρητικώς, με την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. 

Σε περίπτωση, όμως, που ληφθεί τέτοια απόφαση, αυτή θα συνοδεύεται και από κάποια πρόσθετη έκπτωση στα μαζικά προϊόντα, ή έστω στην αγορά πολλών εισιτηρίων, αλλάζοντας το υπάρχον καθεστώς της έκδοσης δέκα εισιτηρίων που συνοδεύονται από «ένα ακόμα δωρεάν».

Το σύστημα των ζωνών 
Παράλληλα, σε επόμενο -άγνωστο- χρόνο μετατίθεται η ενεργοποίηση του ζωνικού συστήματος χρέωσης, της χρέωσης δηλαδή ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εξαγγελίες ήθελαν την ενεργοποίησή του αμέσως μετά την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών επεξεργάζονται ποικίλα σενάρια πάνω στα οποία θα κινηθεί το ζωνικό σύστημα χρέωσης των αστικών συγκοινωνιών. 

Η πιο πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η πιο εφικτή λύση είναι η δημιουργία τεσσάρων ζωνών χρέωσης. Σύμφωνα με αυτή, οι διαδρομές θα χρεώνονται ανάλογα με τη ζώνη μέσα στην οποία κινείται ο επιβάτης. 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα σενάριο ανεφάρμοστο στην παρούσα φάση, με αποτέλεσμα η ενεργοποίησή του να μετατίθεται στο απώτερο μέλλον... 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου