Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Οι "Μανδαρίνοι" των συγκοινωνιών, πρέπει να «κάτσουν» στα γκισέ των εκδοτηρίων των αστικών συγκοινωνιών

Σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο, Δημόσιο είναι αυτό που για κάθε λύση έχει ένα πρόβλημα. Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών ισχύει ότι ο εκσυγχρονισμός ισοδυναμεί με την ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Οι μανδαρίνοι που σκέφθηκαν τη διαδικασία για την απόκτηση μιας ηλεκτρονικής κάρτας θα πρέπει να «επιβραβευθούν» με μία θέση στα γκισέ των εκδοτηρίων, εκεί όπου καθημερινώς χιλιάδες επιβάτες περιμένουν στην ουρά για ένα μηνιαίο εισιτήριο εν μέσω λιποθυμιών, προπηλακισμών και απίστευτης ταλαιπωρίας.

Το Δημόσιο, μέσω του ΟΑΣΑ, πλήρωσε για ένα σύστημα πληροφορικής το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επιβατικού κοινού, με αποτέλεσμα να «πέφτει» διαρκώς μεγαλώνοντας τις ουρές. 

Αλήθεια ποιος εγκέφαλος έκρινε ότι χρειάζεται ο ΑΜΚΑ για την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας; Το λεωφορείο ή το μετρό θέλουν να πάρουν οι άνθρωποι, όχι να πάρουν συνταγή για την καρδιά τους!

Ποιος άλλος γίγαντας της διανόησης αποφάσισε ότι όποιος πρωτοχρησιμοποιήσει το απλό ηλεκτρονικό εισιτήριο θα έπρεπε να αγοράσει δεσμίδα αξίας 4,5 ή 7 ευρώ; Υστερα από την κατακραυγή για την υποχρεωτική αγορά δεσμίδας εισιτηρίων τουλάχιστον χθες δόθηκε η διαβεβαίωση ότι εντός των ημερών θα είναι δυνατή η διάθεση και απλού εισιτηρίου.

Όταν όλος ο κόσμος μπορεί να κάνει τα πάντα από τον υπολογιστή του ή το κινητό του στην Ελλάδα του 2017 οι πολίτες πρέπει να περιμένουν στις ουρές με τις ώρες για να φανεί προφανώς ότι το πάνω χέρι το έχει πάντα ο γραφειοκράτης. Ακόμη και όταν πρόκειται για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Όμως το ευρύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες ΔΕΚΟ λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Το σύστημα συγκοινωνιών της Αθήνας το 2014 είχε περάσει σε κερδοφορία, ενώ οι «Σαμαροβενιζέλοι» είχαν μειώσει την τιμή του εισιτηρίου από το 1,40 στο 1,20 ευρώ βοηθώντας οικονομικά τους εργαζόμενους, που αποτελούν τους βασικούς χρήστες των μέσων μεταφοράς.

Ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε να βυθίσει ξανά τους συγκοινωνιακούς οργανισμούς στα ελλείμματα, ενώ ο κ. Τσίπρας που δήθεν κόπτεται για τους οικονομικά ασθενέστερους επανέφερε την τιμή του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ. 

Είχε προηγηθεί η γαλαντομία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη να καθιερώσει δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφορών στο διάστημα από την έναρξη των capital controls μέχρι τις ημέρες του δημοψηφίσματος για να δώσει το σήμα της οικονομικής διάλυσης. 

Τα χρέη των συγκοινωνιών φούντωσαν παρά το αυξημένο εισιτήριο και οι φορείς έχασαν εκατομμύρια ευρώ από τις δωρεάν μετακινήσεις του κ. Σπίρτζη. 

Ο πήχης διαρκώς χαμηλώνει 
Όταν το μείζον ζήτημα για τη χώρα είναι το πώς θα εκδοθεί ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν πρέπει να απορούμε για το πόσο χαμηλά έχει πέσει ο πήχης της δημόσιας συζήτησης.

Όλη η Ευρώπη αναπτύσσεται, περνά στην ψηφιακή εποχή και η κυβέρνηση νομοθετεί την παράταση κατά 3 χρόνια της κυκλοφορίας των παλαιών ταξί. Αντί να δώσει γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ταξί να αντικαταστήσουν τα ρυπογόνα οχήματά τους, παρατείνει τη διάρκεια κυκλοφορίας σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της ασφάλειας των επιβατών. 

Πελατειακές λογικές που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την Ελλάδα τού αύριο, αλλά ούτε και με τις σημερινές ανάγκες των πολιτών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου