Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Χρ. Σπίρτζης: «Στόχος των επιθέσεων είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο»

«Οι βανδαλισμοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σχετίζονται άμεσα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και γι΄αυτό έχουν λάβει τέτοια έκταση το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εκτιμούμε ότι με την εφαρμογή του θα τερματιστούν και αυτά τα φαινόμενα», επισημαίνει στο «Εθνος» ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Το υπουργείο μάλιστα εξετάζει και την ανασύσταση του τμήματος ασφαλείας από εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στην εταιρεία για προσλήψεις.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί στις υποδομές του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε σταθμούς και οχήματα έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο.

Οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν ανησυχία στις διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών, με στελέχη τους να εκτιμούν ότι, αν το φαινόμενο συνεχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλιση της σχετικής υποδομής καθώς τα ασφάλιστρα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ. 
Η προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ, πάντως, να συνεργαστούν στενότερα με την Αστυνομία, προς το παρόν, έχει... σκαλώσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Σχετικό προσχέδιο σύμβασης, που είχε ετοιμαστεί προκειμένου να υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των συγκοινωνιακών υποδομών, επεστράφη από το ΓΛΚ ως μη σύννομο.

Το προσχέδιο όριζε ότι ο ΟΑΣΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αστυνομικούς για τη φύλαξη με αντιστάθμισμα την παροχή ηλεκτρονικών καρτών για την ελεύθερη μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ. 

Ωστόσο το ΓΛΚ απεφάνθη ότι δεν εγκρίνει την προώθηση σύναψης σχετικής σύμβασης, καθώς θεωρεί την παροχή κάρτας «μη μισθολογική παροχή στους αστυνομικούς» και ως εκ τούτου μη σύννομη.

Το σχέδιο προέβλεπε η Αστυνομία να αντικαταστήσει τις εταιρείες security, οι οποίες έχουν αναλάβει τη φύλαξη σταθμών, συρμών και να καθοριστεί ακριβές σχέδιο φυλασσόμενων εγκαταστάσεων, περιπολιών με χρονοδιαγράμματα και ποσοτικοποιημένους στόχους. 

Πλέον αναζητούνται τρόποι ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΑ και ΕΛΑΣ, που δεν θα προσκρούει σε κωλύματα. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου