Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Οι αρχές περίμεναν την επίθεση σε τρόλλεϋ, σε διαφορετική, ωστόσο, ημέρα από αυτή που πραγματοποιήθηκε

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, ύστερα από τον εμπρησμό τριών τρόλλεϋ στην οδό Πατησίων.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με θέμα τους κουκουλοφόρους, καθώς οι εμφανώς προβληματισμένοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να βρουν το «αντίδοτο» στις οργανωμένες καταδρομικές ενέργειες από άτομα που δρουν στο πρότυπο των χούλιγκαν, χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο.

Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να σπάσει το «άβατο» και να εξαρθρωθούν οι συμμορίες των λεγόμενων «επαγγελματιών μπαχαλάκηδων». Αφετέρου να αναπτυχθούν δυνάμεις που είτε θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά είτε στην επόμενη καταδρομική ενέργεια θα φέρουν συλλήψεις. 

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν συνθέσει τα προφίλ ατόμων που συμμετέχουν συστηματικά σε επεισόδια, σε μία προσπάθεια να γίνουν προπαρασκευαστικές πράξεις για την αποδόμηση της δράσης τους. 

Από το πληροφοριακό δίκτυο έχουν εικόνα για το modus operandi που χρησιμοποιούν και μάλιστα φέρονται να περίμεναν νέα επίθεση σε τρόλλεϋ, σε διαφορετική, ωστόσο, ημέρα από αυτή που πραγματοποιήθηκε.

Ταυτόχρονα έχει ληφθεί απόφαση για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με τη συνδρομή διμοιριών των ΜΑΤ, ανδρών της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. 

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα τοποθετήθηκε κατά τις βραδινές ώρες διμοιρία, που λειτουργεί περισσότερο αποτρεπτικά σε τυχόν προθέσεις για νέους εμπρησμούς οχημάτων του Ο.Α.Σ.Α. 

Το πρωί της Τετάρτης, η διμοιρία αντικαταστάθηκε με άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό λόγω της ευαλωτότητας των μοτοσικλετιστών απέναντι σε οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων.

Τα ΜΑΤ δεν έφυγαν από τα Εξάρχεια 
Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για απομάκρυνση των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια φαίνεται πως δεν κατέστη δυνατή, καθώς διμοιρίες βρίσκονται σε τρία διαφορετικά σημεία (στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Καλλιδρομίου στο τοπικό Α.Τ. και στην οδό Πατησίων).

Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, δεν βρίσκεται περιμετρικά των Εξαρχείων, όπου βρίσκονται οι διμοιρίες, αλλά στην «καρδιά» τους (στην περιοχή γύρω από την πλατεία και το Πολυτεχνείο). 

Εκεί όπου κυριαρχεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, στο οποίο η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών γιατί δεν μπορεί να επιχειρήσει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει στην υπόλοιπη Αθήνα. 

Πρόσφατα, μάλιστα, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θορυβήθηκαν από αναρτήσεις σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και από πληροφορίες που έλαβαν, σύμφωνα με τις οποίες μερίδα αντιεξουσιαστών ανέλαβε χρέη αστυνόμευσης στα Εξάρχεια υποκαθιστώντας τις Αρχές.

Προσαγωγές στο Πολυτεχνείο 
Ένας άλλος «πονοκέφαλος» αποτελεί η χρησιμοποίηση του Πολυτεχνείου ως ορμητήριο για επιθέσεις. 

Μετά τον εμπρησμό των τριών τρόλλεϋ την περασμένη Δευτέρα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας υποψιάστηκαν ότι οι δράστες μπορεί να ταμπουρώθηκαν στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Οι υποψίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, διέφυγαν από την οδό Τοσίτσα.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 10 άτομα, ανάμεσά τους ένας Αφγανός, ένας Γερμανός, δύο Μολδαβοί και έξι Έλληνες. 

Εντύπωση προκαλεί ότι οι έξι από τους προσαχθέντες εντοπίστηκαν τις πρωινές ώρες κατά την έξοδό τους από το Πολυτεχνείο. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε εμπλοκή τους στο περιστατικό. 

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου