Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο ΟΑΣΑ, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για οφειλές 185,9 εκατ. ευρώ

Δημόσιο εναντίον ...Δημοσίου!

Η "απερχόμενη" διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), αποφάσισε να στραφεί δικαστικά κατά του Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας, διεκδικώντας αναδρομικά το συνολικό ποσό των 185,9 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη μεταφορά ειδικών ομάδων πληθυσμού με τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, με μειωμένο εισιτήριο!
\
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 (11 μέρες πριν τις εκλογές), προβλέπει συγκεκριμένα την κατάθεση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας, μέσω της οποίας θα διεκδικηθούν οφειλές της περιόδου 2011-2014, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υπουργείο δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, το υπουργείο καλείται να εξοφλήσει το ποσό της διαφοράς ανάμεσα στην κανονική και τη μειωμένη τιμή των εισιτηρίων, με τα οποία μετακινούνται οι ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Σημειώνεται, ότι η διοίκηση του ΟΑΣΑ που είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, το καλοκαίρι είχε βρεθεί στο στόχαστρο του υπουργείου Μεταφορών, καθώς η τότε πολιτική ηγεσία του (σήμερα, αναλαμβάνει εκ νέου την τύχη του) καταλόγισε στη συγκεκριμένη διοίκηση υπόγειες παρεμβάσεις για την ένταξη των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στο νέο μνημόνιο.

Πάντως, η διοίκηση του ΟΑΣΑ, αν και δεν αναμένει ότι η πληρωμή του διεκδικούμενου ποσού θα εξοφληθεί άμεσα, υπεραμύνεται της απόφασή της να στραφεί τώρα εναντίον του Δημοσίου, υποστηρίζοντας πως εάν δεν προχωρούσε στην ενέργεια αυτή θα κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής σημαντικού μέρους των οφειλών.

Επιπλέον, οι διοικούντες τον ΟΑΣΑ συμπληρώνουν ότι μέσω της διεκδίκησης των οφειλών επιδιώκουν να ενισχυθούν τα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιριών που βρίσκονται στο "κόκκινο".

Ειδικότερα, η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει ακόμα και ζήτημα λειτουργίας, καθώς οι μισθοί του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδά της καλύπτονται με το ζόρι.

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΑ να στραφεί κατά του Δημοσίου, δημοσιεύτηκε στη «Διάυγεια» και αφορά ποσό 185.931.909,40 ευρώ, που αντιστοιχεί στις οφειλές του υπουργείου Εργασίας από το 2011 έως και 2013, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του 2014 έχει ήδη εξοφληθεί.

Πηγές του ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που οφείλει χρήματα στον Οργανισμό. 

Όπως τονίζουν, για τις μετακινήσεις της τρέχουσας χρονιάς δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό αποζημίωσης από κανένα υπουργείο (Εργασίας, Παιδείας, κλπ). 

Στο σύνολό τους οι οφειλές των υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ για το 2015 φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 40 εκατ. αφορούν το υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα 10 σε άλλα υπουργεία.

Πάντως, εάν συνυπολογιστεί και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, βάσει της σχετικής απόφασης που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και το κόστος της εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου, το συνολικό ποσό των φετινών αποζημιώσεων που θα πρέπει να μπουν στα ταμεία του ΟΑΣΑ ανεβαίνει στα 80 εκατ. ευρώ. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου