Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αστικές συγκοινωνίες με ασύρματο ίντερνετ

Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi αρχίζουν να έχουν σε όλο και περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς οι Έλληνες πολίτες. 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πιλοτική λειτουργία WiFi hotspots σε λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας, όπως και σε επτά σταθμούς του μετρό και ηλεκτρικού της πρωτεύουσας, προσφέρεται επίσης δωρεάν ασύρματη πρόσβαση. 

Πέραν των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, WiFi πρόσβαση μπορεί να βρουν χωρίς κόστος οι επιβάτες σε συγκεκριμένες αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπως και σε αρκετά λεωφορεία σε ΚΤΕΛ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας!

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, ο αριθμός των Ελλήνων που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για πρόσβαση στο Internet έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να «σερφάρουν» στο Web ή να δουν το Facebook ακόμη και όταν χρησιμοποιούν κάποιο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Η μία λύση είναι να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του παρόχου που έχουν. Όμως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που είτε προτιμούν να χρησιμοποιούν tablet -που δεν έχουν όλα ενσωματωμένη την υποστήριξη για δίκτυο κινητής- είτε θεωρούν υψηλό το κόστος της χρήσης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αυτός είναι και ένας λόγος που πολλοί προτιμούν την πρόσβαση μέσω ενός WiFi hotspot.

Λεωφορεία και μετρό
Στην περίπτωση των τρόλεϊ και των λεωφορείων θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή βρίσκονται συνεχώς εν κινήσει η σύνδεση του WiFi hotspot γίνεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. 

Οι Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν δωρεάν ασύρματη πρόσβαση προσφέρεται στα τρόλεϊ που εξυπηρετούν τη γραμμή 6 (Ιπποκράτους - Νέα Φιλαδέλφεια - Κόκκινος Μύλος) καθώς και στα λεωφορεία της γραμμής 302 (Δουκίσσης Πλακεντίας - Γέρακας κυκλική). Στα πλάνα της ΟΣΥ είναι η επέκταση της υπηρεσίας και σε άλλες γραμμές.

Επίσης, WiFi hotspot λειτουργούν εδώ και μερικές εβδομάδες σε 7 σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού της Αθήνας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Ακρόπολη, Πειραιάς, Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας. Και εδώ ετοιμάζεται περαιτέρω επέκταση, αν και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι θα ήταν περισσότερο πρακτικό αν υπήρχε κάλυψη και μεταξύ των σταθμών, κάτι που δεν είναι εύκολο πάντως από τεχνικής απόψεως.

ΚΤΕΛ και τρένο
Εκτός Αθηνών, το WiFi είναι περισσότερο διαδεδομένο σε μέσα μαζικής μεταφοράς απ' όσο νομίζουν αρκετοί. 

Κατ' αρχήν, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσφέρει σε ορισμένες αμαξοστοιχίες στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi. 

Η έκπληξη είναι πάντως ότι δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο υπάρχει σε έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό λεωφορείων ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, του ΚΤΕΛ Ξάνθης, του ΚΤΕΛ Κοζάνης, του ΚΤΕΛ Μαγνησίας κ.ά.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου