Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Συγκοινωνίες Αθήνας: Μέχρι το καλοκαίρι ξεκινά η υλοποίηση για τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών του ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική. Τα έργα που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες προς τους επιβάτες υπηρεσίες είναι σε τελική φάση και περιμένουμε να ξεκινήσει η υλοποίηση τους μέσα στο 2014 και να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015.

Τα δύο έργα αποτελούν συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτών και θεωρούνται σημαντικά για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών. Σήμερα δεν υπάρχει καθόλου τηλεματική στην Αθήνα ενώ δεν υπάρχουν ούτε μπάρες εισόδου στους σταθμούς του Μετρό.

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ
Το έργο αφορά την εγκατάσταση τηλεματικής στις 1.000 πιο δημοφιλείς στάσεις λεωφορείων και τρόλει της πρωτεύουσας. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ο επιβάτης θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πότε θα περάσει το μέσο, ποιος θα είναι ο χρόνος αναμονής στην στάση και θα μπορεί να προγραμματίζει καλύτερα την μετακίνηση του. Η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει και μέσω κινητού τηλέφωνου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σήμερα τηλεματική βρίσκουμε μόνο στις 3 γραμμές του Μετρό και στο δίκτυο του Τραμ στην Αθήνα.

Το έργο βρίσκεται σε προσυμβατική περίοδο, έχουμε ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, που είναι η ένωση εταιρειών Intrasoft International - Intrakat. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το έργο δεν πρόκειται να αργήσει να υπογραφεί καθώς είμαστε στο στάδια της κατάθεσης εγγράφων, εγγυητικής προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα φέρει πραγματική επανάσταση στον τρόπο μετακίνησης των επιβατών. Η πλαστική καρτούλα που θα εφοδιάζεται ο επιβάτης θα μπορεί να "φορτώνει" με χρήματα και θα έχει δυνατότητες για μηνιαίες συνδρομές, αντικαθιστώντας τα σημερινά χάρτινα pass.

Μαζί με το Ηλεκτρονικό εισιτήριο θα γίνει εγκατάσταση και μπαρών σε όλους του σταθμούς του Μετρό (65 το σύνολο) καταργώντας τα σημερινά "καλόπιστα" ακυρωτικά μηχανήμετα. Οι μπάρες θα δέχονται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ με το μέτρο θεωρείται ότι θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης.

Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 94εκ.ευρώ. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε φάση ανάδειξης προσωρινού αναδόχου καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Συμμετέχουν οι Κ/Ξ INTRASOFT INTERNATIONAL – ΙΝΤRΑΚΑΤ, ο όμιλος Μυτιληναίου μέσω της ΑΤΕΣΕ – ΜΕΤΚΑ και η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - LG CNS.Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2014 και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου