Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Τι αλλάζει στις συγκοινωνίες της Αθήνας το 2020...

Αναμφίβολα το 2019 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, κυρίως γιατί κορυφώθηκε η ταλαιπωρία των επιβατών σε όλα τα μέσα.

Ελλείψει ανταλλακτικών και προσωπικού, η πύκνωση των δρομολογίων στο μετρό δεν μπορεί να επιτευχθεί, το τραμ δεν φτάνει στο κέντρο της πόλης, τα βαγόνια του ΗΣΑΠ αντιμετωπίζουν ζητήματα καθαριότητας, ο ΟΑΣΑ χρειάζεται καινούργια λεωφορεία και τρόλλεϋ, η εισιτηριοδιαφυγή δεν έχει περιοριστεί όσο πρέπει, ενώ εκκρεμούν βελτιώσεις στην τηλεματική και το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Συνεπώς μέσα στο 2020 πρέπει να διορθωθούν πολλά για να αλλάξει η εικόνα στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί μία σειρά αλλαγών μέσα στο 2020 με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες. Πρώτο μέλημα είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αγορά νέων λεωφορείων. 

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αγορά 1.000 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών, μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να υπάρχει ανάδοχος (ή ανάδοχοι). Όσο για τα νέα λεωφορεία, στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα θα φτάσουν στην Ελλάδα ως τα τέλη του 2021.

Με το επιβατικό κοινό να έχει πλέον προσαρμοστεί πλήρως με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ήρθε ο καιρός να γίνουν σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις στη λειτουργία του συστήματος. 

Τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναμένεται ο διαγωνισμός για την αγορά νέων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων ώστε να μπει τέλος στις ουρές μπροστά από τα υφιστάμενα μηχανήματα. 

Στα σχέδια του ΟΑΣΑ βρίσκεται και η αναβάθμιση του συστήματος προκειμένου οι επιβάτες αντί προσωποποιημένης κάρτας να μπορούν να χρησιμοποιούν smartphone για τη μετακίνησή τους.

Επιστροφή της «κανονικότητας» στο Μετρό 
Η βελτίωση της εικόνας στο Μετρό της Αθήνας ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της σημερινής κυβέρνησης. Ωστόσο οι επιβάτες δεν έχουν δει κάποια σημαντική βελτίωση στις μετακινήσεις τους αφού οι συρμοί εξακολουθούν να περνούν από τους σταθμούς με ακανόνιστες συχνότητες που συχνά φτάνουν ή ξεπερνούν τα 10 λεπτά ακόμα και τις ώρες αιχμής, μακριά από τα 3 έως 5 λεπτά πριν από λίγα χρόνια. 

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό ακολουθεί την παράδοση που θέλει να δίνονται συνεχείς παρατάσεις στην παράδοση σταθμών. Όσον αφορά τους 3 πρώτους σταθμούς αυτής της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), αν οι διαδικασίες προχωρήσουν γρήγορα, υπάρχουν ελπίδες για παράδοση των σταθμών μέσα στο 2020.

Μέσα στο 2020 επίσης, η ΣΤΑΣΥ αναμένεται να βάλει μπρος τα σχέδιά της για την ανακατασκευή των συρμών ΗΣΑΠ, οι παλιότεροι εκ των οποίων πλησιάζουν τα 40 χρόνια κυκλοφορίας. Ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ. 

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετά χρόνια αφού θα πρέπει να γίνει τμηματικά, ενώ πολύ πιθανό είναι να απαιτηθεί μεταφορά των συρμών στο εξωτερικό αν η ανακατασκευή τους δεν γίνει στην Ελλάδα. 

Όσο για τη γραμμή 4 του μετρό, εκτιμάται ότι τα πρώτα εργοτάξια θα στηθούν έως το τέλος του 2020.

Τραμ: Επέκταση σε Πειραιά και επανέναρξη δρομολογίου προς Σύνταγμα 
Το 2020 εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, που έχει καθυστερήσει για πολλούς λόγους. 

Βέβαια για την έναρξη των δρομολογίων, η ΣΤΑΣΥ θα περιμένει να ολοκληρωθούν τα έργα μετατόπισης της γραμμής στο Φάληρο τα οποία θα ξεκινήσουν μέσα τον Ιανουάριο και θα διαρκέσουν 4-6 μήνες. 

Όσον αφορά τη λειτουργία του τραμ έως το Σύνταγμα, μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να επανεκκινήσουν τα δρομολόγια από την στάση Κασομούλη, έως το κέντρο της πόλης. Κι αυτό, ανεξάρτητα από την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού.

Η κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στην περιοχή του Ελαιώνα εξακολουθεί να παραμένει κενό γράμμα. 
Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί υποσχέσεις και ευχολόγια, ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει να βρει χρηματοδότηση ελπίζοντας πως προς τον σκοπό αυτό θα βοηθήσουν τα ίδια τα ΚΤΕΛ. 

Ένα ακόμα έργο που δεν προχωρά είναι και η β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των αποβαθρών του σταθμού αλλά και τη σύνδεσή του με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. 

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια η ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να προκηρύξει το διαγωνισμό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν γίνεται, συνεπώς η κυβέρνηση και η ΕΡΓΟΣΕ θα έπρεπε να δώσουν μέσα στο 2020 προτεραιότητα στο έργο που θα αλλάξει την εικόνα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας.

Για τα προβλήματα της μετακίνησης των πολιτών με τις Αστικές Συγκοινωνίες, και τις προοπτικές εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος, στον Αθήνα 9.84, ο οποίος στάθηκε στον σχεδιασμό Οργανισμού για την προοπτική της προμήθειας εισιτηρίων μέσω χρέωσης της πιστωτικής κάρτας των κατόχων.

«Λίγες ευρωπαικές χώρες βρίσκονται στην προνομιακή θέση να το προσφέρουν στο επιβατικό κοινό τους. Θα προηγηθεί το ΜΕΤΡΟ και θα ακολουθήσουν τα άλλα ΜΜΜ. 

Η λογική μας είναι για μια ολιστική προσέγγιση, να το παρέχουμε σε όλα τα μέσα αστικής μεταφοράς. Είναι καιρός να σηκώσουμε τα μανίκια και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού ώστε να μας επιλέγει όχι μόνο από ανάγκη, αλλά και από επιλογή» κατέληξε ο κ Αθανασόπουλος. 

ΠΗΓΗ: athina984.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου