Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Απεργία στο Μετρό: Δείτε τι λένε δύο από τους 21 υπαλλήλους που μετακινούνται με το έτσι θέλω...

Το Dikaiologitika News αναζήτησε και βρήκε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και κατέγραψε το τι υποστηρίζουν για αυτήν την αιφνιδιαστική έως και …καταδρομική απεργιακή κινητοποίηση.
Όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα το μεσημέρι,16/12, όταν το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) με απόφασή του εξήγγειλε «την προειδοποιητική στάση εργασίας για την Τρίτη 17/12 από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 το πρωί» καταγγέλλοντας τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε) για μετακινήσεις εργαζομένων από τις οργανικές τους θέσεις σε άλλες υπηρεσίες.
metromesa
Όπως σημείωναν στην ανακοίνωσή τους: «Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στη ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ (13/12) να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει».
Tο αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης για στάση εργασίας ήταν χθες το πρωί να επικρατήσουν χωρίς υπερβολή συνθήκες χάους στην πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι το μετρό παρέμεινε κλειστό για λίγες μόνο ώρες. Η αιφνιδιαστική για τα συνήθη δεδομένα στάση εργασίας, προκάλεσε ένα παρατεταμένο αλαλούμ στην Αθήνα, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι αργά το μεσημέρι.Το γεγονός προκάλεσε την οργή της  κυβέρνησης με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να δηλώνει στον ΣΚΑΙ: « Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατομμύρια πολίτες. Δεν γίνεται  να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας».

Τι λένε οι άνθρωποι της «μαύρης λίστας»

Ο Γιάννης Μεριάς, 49 χρονών μάς περιγράφει γιατί οι 21 υπάλληλοι χαρακτηρίζουν αυτή τη λίστα μαύρη: «Ήμουν και παραμένω ελεγκτής κομίστρου, αυτή είναι η ειδικότητά μου, για αυτό εκπαιδεύτηκα. Προσλήφθηκα το 2009, το 2010 βρέθηκα σε μια άλλη μαύρη λίστα, με τις απολύσεις εκείνης της περιόδου. Τελικά, κρίθηκαν παράνομες και το 2015 επαναπροσλήφθηκα στην εταιρεία».
giannis merias
O Γιάννης Μεριάς
Τι σημαίνει η νέα μετάθεση για τον Γιάννη; «Η σύμβασή μου κι η μισθοδοσία μου λένε ''ελεγκτής κομίστρου'. Καμία σχέση με διοικητικό υπάλληλο που με χαρακτηρίζουν μαζί με τους άλλους 21. Με την νέα απόφαση, πηγαίνω στα εκδοτήρια. Είναι βλαπτική μεταβολή της θέσης μου, υποβάθμιση κι επίσης θα χάσω και 150 ευρώ τον μήνα, είναι μεγάλη μείωση για εμένα». 
Πηγαίνοντας λίγο πίσω στα γεγονότα, ο ίδιος θυμάται πως...«Με πήρε ένας ανώτερος να μου το ανακοινώσει την Παρασκευή μόλις αναρτήθηκε η απόφαση στην Διαύγεια και εγώ δεν μπορούσα εκείνη την ώρα να κάνω τίποτα, ούτε να αντιδράσω, ούτε να πάρω δικηγόρο. O ανώτερος μού δεν μου εξήγησε πώς και γιατί υποβαθμίζομαι έτσι στην δουλειά μου. Μου πε ότι πρέπει να ξεκινήσω άμεσα εκπαίδευση για τα εκδοτήρια».
O Γιάννης προσθέτει πως ο ελεγκτής κομίστρου δεν τσεκάρει απλώς τα εισιτήρια αλλά κάνει πολλά ακόμα όπως: διαχείριση πλήθους, βοήθεια στην μετακίνηση του κόσμου, εκκένωση συρμού αν αυτό χρειαστεί και συνεργασία με τον σταθμάρχη.«Το μόνο που μπορώ να πω στους επιβάτες είναι ότι βάζουν την κοινωνία να στρέφεται εναντίον μας. Όμως η κοινωνία δεν ξέρει γιατί διαμαρτυρόμαστε. Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω κανέναν».
Σπύρος Αθανασόπουλος, 42 χρονών, υπάλληλος στο μετρό εδώ και 15 χρόνια, είναι άλλος από τους εργαζόμενους της επίμαχης λίστας. Όπως μας λέει για την δική του κατάσταση: « Δουλεύω στην διακίνηση, στον τομέα δηλαδή που προμηθεύει τα εκδοτήρια με ο, τι χρειάζονται για να λειτουργούν - εισιτήρια, κέρματα, κάρτες. Εφοδιάζω επίσης αυτόματα μηχανήματα με ρολά εισιτηρίων και με κέρματα.
spyrosgounaopoulos
Σπύρος Αθανασόπουλος
Είμαι διαρκώς με μια βαλίτσα με περίσσιο βάρος στο χέρι και πηγαίνω από σταθμό σε σταθμό. H θέση μου είναι στην... γραμμή παραγωγής. Είμαι περισσότερο στην γραμμή παραγωγής κι από τον ίδιο σταθμάρχη. Μόνο διοικητικός ή υπάλληλος γραφείου δεν είμαι. Όταν με πήραν να μού ανακοινώσουν την αλλαγή της θέσης έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου. 
Τώρα θα πάω κι εγώ στα εκδοτήρια, δεν έχω άλλη επιλογή αλλά είναι εξωφρενικό και παράλογο να φεύγω από μια θέση που είμαι άκρως απαραίτητος, σωτήριος θα έλεγα,  για να πάω κάπου που θα εκπαιδευτώ από την αρχή. Είναι σαν να κόβουν τον συνδετικό κρίκο αυτού που υποτίθεται ότι θέλουν να δυναμώσουν».

Τι λέει το Σωματείο των Εργαζομένων

«Το 2018, με υπουργική απόφαση έκλεισαν τα 85 από τα 209 συνολικά εκδοτήρια της ΣΤΑ.ΣΥ (ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ-ΤΡΑΜ)» μάς λέει ο Σπύρος Ρεβύθης πρόεδρος εργαζόμενων του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Μετρό και 20 χρόνια εργαζόμενος εκεί ως τεχνικός στην σηματοδότηση. Σύμφωνα με τον κο. Ρεβύθη την ίδια χρονιά, με άλλη υπουργική απόφαση  μετακίνησαν τους 120 από τους συνολικά 200 εκδότες ως μη απαραίτητους σε άλλες ειδικότητες λόγω του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος.Τα προβλήματα  κατά τον ίδιο πολλαπλασιάζονται διαρκώς - «έχουμε πολύ λιγότερα μηχανήματα αυτόματης πώλησης απ' ο, τι χρειάζεται το δίκτυο λόγω λάθους υπολογισμού στην παραγγελία σύμβασης το 2016.
Metromesa3
Στα νέα μηχανήματα αυτόματης πώλησης έχουμε μεγάλο ποσοστό μόνιμων ή και προσωρινών βλαβών με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι επιβάτες».Ο ίδιος αναρωτιέται: « Έχουν ζητηθεί ευθύνες από τον εργολάβο- κατασκευαστή, συντηρητή; Υπάρχουν ποινικές ρήτρες για  την ανάδοχη εταιρεία αναφορικά με την αστοχία του νέου ηλεκτρονικού υλικού που πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Τί έχουν κάνει για το 50%  του στόλου της ΣΤΑΣΥ που είναι παροπλισμένο;»Και φυσικά ο κύριος Ρεβύθης μιλά για αυτό που όλοι οι επιβάτες του μετρό ήδη ζουν για τα καλά στο πετσί τους:«Τα δρομολόγια έχουν γίνει πιο αραιά την τελευταία τετραετία- από 3 λεπτά που ήταν ο μέσος όρος αναμονής έχουμε πάει στα 4:30, με συνέπεια ο κόσμος να στοιβάζεται στις αποβάθρες».
O ίδιος καταλήγει πως τα άτομα που η διοίκηση μετακίνησε μονομερώς ήταν εργαζόμενοι στην λειτουργία και θα λείψουν από υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν κενά σε προσωπικό, όπως π.χ οι Ελεγκτές Εισιτηρίων, οι υπάλληλοι διακίνησης κομίστρου, εξειδικευμένοι υπάλληλοι στις προμήθειες ανταλλακτικών συρμών κ.λπ, άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει σε νόμιμη διαδικασία και διεκδίκησαν την ειδικότητά τους.«
Χρόνια τώρα βλέπουμε οι προαγωγές κι οι ανώτερες τοποθετήσεις να γίνονται χωρίς προκηρύξεις» μάς λέει με την σειρά του ο Δημήτρης Γερογιάννης, αντιπρόεδρος του Σωματείου κι επόπτης στο κομμάτι του ελέγχου. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια συστηματική απαξίωση του μετρό τα τελευταία 10 χρόνια.« Σήμερα ο κύριος Κεφαλογιάννης μάς έκανε ανοιχτή πρόσκληση live από την εκπομπή του Παπαδάκη να συζητήσουμε το θέμα» συνεχίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Οι υπάλληλοι που μετακινήθηκαν μόνο διοικητικοί και υπάλληλοι γραφείου δεν είναι. Θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε περαιτέρω την κατάσταση με νέα στάση ή απεργία. Πρέπει όμως ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι αυτά είναι τα έσχατα όπλα μας όταν κανείς δεν μάς εξηγεί με τι κριτήριο παίρνονται μέσα στην νύχτα (σ.σ. η ανακοίνωση για την μετακίνηση αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 20.00) αυτές οι αποφάσεις».
Για τον ίδιο, πάντως, το πρόβλημα έχει δύο κεφάλια: πρώτον το πάγωμα νέων προσλήψεων στην εταιρεία εδώ και δέκα χρόνια την ώρα που οι ανάγκες της τελευταίας μεγαλώνουν διαρκώς και δεύτερον το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου,  μια απόφαση που δεν...βγήκε τελικά, αφού κανένα κομμάτι του νέου συστήματος δεν λειτουργεί σωστά- μπάρες και μηχανήματα έκδοσης κάνοντας τελικά απαραίτητη την παρουσία των ανθρώπων για να μπορούν να λειτουργούν τα κατά τα άλλα αυτόματα εκδοτήρια. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου