Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Δεκάδες εκατ. ευρώ για ''ρετούς'' στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας

Ήδη κάτι αλλάζει και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες μεταβολές τους προσεχείς μήνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εντός του νομού Αττικής, με τις σταθερές συγκοινωνίες να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο το δίκτυό τους και τα λεωφορεία αντίστοιχα να... συρρικνώνουν γραμμές για να ενωθούν με τους νέους σταθμούς μετρό.

Η αιχμή του δόρατος στις αλλαγές που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι φυσικά η πολυαναμενόμενη επέκταση του μετρό στον Πειραιά που, σύμφωνα με πηγές από την εταιρία, θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση το ερχόμενο καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί, με την παράδοση στο κοινό άλλων τριών σταθμών, τους θερινούς μήνες του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2020 θα ανοίξουν οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, ενώ σε ένα χρόνο ακριβώς από τα εγκαίνια των τριών πρώτων σταθμών έρχεται και η ολοκλήρωση των υπολοίπων, δηλαδή Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο, γεγονός που θα ‘’κλείσει’’ την παρουσία του μέσου στον Πειραιά.

Συνολικά, την τελευταία 20ετία, αρχής γενομένης από το 2000, η Αττικό Μετρό έχει θέσει σε λειτουργία και έχει κατασκευάσει 60 χλμ. γραμμών μετρό σε 64 σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικού κόστους περίπου 7,2 δισ. ευρώ.

Η σημασία του μετρό στον Πειραιά 
Για τους συγκοινωνιολόγους του μετρό, πάντως, αλλά και για τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκο Κουρέτα, το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πιο επιδραστικά στην ιστορία του στην Αττική, καθώς αναμένεται να φέρει αισθητή κυκλοφοριακή διόρθωση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα μειώσει την κυκλοφορία των Ι.Χ. κατά 23.000 ημερησίως στους κύριους δρόμους της πόλης, καθώς πλέον 115.000 πολίτες θα εξυπηρετούνται στη ζώνη επιρροής των σταθμών.

Επίσης, είναι σημαντικό και για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εν γένει στην πόλη, καθώς μέσω αυτών των νέων σταθμών, είναι πλέον εφικτή, η διαδρομή λιμάνι - αεροδρόμιο, απευθείας, με συνολική διάρκεια 55 λεπτά.

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται και η επέκταση του τραμ στον Πειραιά, ένα έργο» που θα δώσει, επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιπρόσθετη κυκλοφοριακή «ανάσα στην πόλη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ και η κίνηση των επιβατών εκτιμάται σε 35.000 καθημερινά.

Πάνω από 1,5 εκατ. οι προσωποποιημένες κάρτες 
Την ώρα που είναι δρομολογημένη για το καλοκαίρι η περαιτέρω επέκταση του μετρό στην περιοχή του Πειραιά, στο υπουργείο Μεταφορών δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την αποδοχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ηλεκτρονικής κάρτας που αυτές τις ημέρες κλείνει σχεδόν δύο χρόνια εφαρμογής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οργανισμός από τον Νοέμβριο του 2017 έχει εκδώσει περισσότερες από 1,5 εκατ. προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card και 385.000 ανώνυμες κάρτες, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 2 εκατ. επιβάτες μετακινούνται με κάρτα στις γραμμές του μετρό.

Ο αριθμός, δε, ακόμα και σήμερα, είναι αργά αλλά σταθερά πια, αυξανόμενος και αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερος με τις επεκτάσεις των γραμμών στον Πειραιά, καθώς είναι αρκετός ο κόσμος που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή.

Εξάλλου, κύκλοι από το Υπουργείο Μεταφορών τονίζουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα δελεαστικά πακέτα που θα αφορούν κυρίως και τους επισκέπτες – τουρίστες της πρωτεύουσας.

Λεωφορεία: Με... αντιδράσεις οι αλλαγές 
Άλλη μια κίνηση που μεταβάλλει ριζικά το σκηνικό στις αστικές συγκοινωνίες ήταν αυτή του ΟΑΣΑ να προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε ριζική αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών της πρωτεύουσας, τροποποιώντας ή συγχωνεύοντας κάποιες από αυτές, αλλά και ενισχύοντας ή και αναστέλλοντας δρομολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, αυτή η ενέργεια δεν ήταν κάτι που έγινε χωρίς αντιδράσεις, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, μέχρι το επιβατικό κοινό να μάθει και να συνηθίσει.

Αυτό, όμως, ήταν μόνο το ‘’πρώτο’’ κύμα αλλαγών, καθώς σύμφωνα με πηγές από τον Οργανισμό, θα υπάρξουν και άλλες διαρθρωτικές μεταβολές, οι οποίες θα λάβουν χώρα σταδιακά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Για τον ΟΑΣΑ στόχο αποτελεί η διευκόλυνση των μετεπιβιβάσεων μεταξύ των μέσων μεταφοράς, με τις λεωφορειακές γραμμές να λειτουργούν τροφοδοτικά προς το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).

Στελέχη του, δε, υποστηρίζουν πως όλες αυτές οι αλλαγές, ακόμα και αν περιλαμβάνουν την κατάργηση γραμμών που λειτουργούσαν επί χρόνια, προσβλέπουν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών και στην ακόμα καλύτερη και αξιόπιστη χρονικά, εκτέλεση των δρομολογίων του δικτύου των οδικών μέσων.

ΠΗΓΗ: fmvoice.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου