Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση της κ. Σακοράφα στη Βουλή: «Υπάρχει σχέδιο για να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ»;

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή υπέβαλε χτες η βουλευτής του Μέρα25 Σοφία Σακοράφα προκειμένου να μάθει εάν μετά την, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ραγδαία αύξηση των εσόδων από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα μειωθεί η τιμή των κομίστρων.

Τονίζει πως «Από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) προκύπτει ότι το 2018 υπήρξε ανάκαμψη λόγω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ειδικότερα κατέστη γνωστό ότι μόνο για τη θυγατρική ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 14,3%, από 82,5 το 2017 σε 94,3 εκ. ευρώ (πρώτη χρονιά από το 2014 που υπήρξε αύξηση των εσόδων από πωλήσεις εισιτηρίων). 

Αντίστοιχα, για την ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) υπήρξε ανάλογη αύξηση 14%, από 90 σε 103 εκ ευρώ, για το ίδιο διάστημα.

Στην προκείμενη περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η εφαρμογή του ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) εφαρμόστηκε μόλις του Ιούνιο του 2018, οπότε η αύξηση των αντιστοίχων εσόδων σε δωδεκάμηνη βάση θα πρέπει να κυμαίνεται, βάσιμα υπολογιζόμενη, περί το 30%».

Συνεχίζει λέγοντας: 
  • Επειδή δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2019. 
  • Επειδή θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένος ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου των αστικών συγκοινωνιών και αναγκαία η κάλυψη των αναγκών μετακίνησης του πληθυσμού χωρίς αναιτιολόγητες επιβαρύνσεις. 
  • Επειδή η εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον ΟΑΣΑ ενείχε στους σκοπούς της την αύξηση των εσόδων με δεοντολογικό στόχο και τη σταδιακή μείωση της τιμής του εισιτηρίου. 
  • Επειδή, εξάλλου, και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιταχθεί -τότε ως αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης- στην τελευταία αύξηση των εισιτηρίων, δηλώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να αποφευχθεί, οπότε υπό τις σημερινές συνθήκες θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η πολιτική άμεσης μείωσης του εισιτηρίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Ποια είναι η αύξηση των εσόδων εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μετά τη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το πρώτο έτος της εφαρμογής του (δηλ. ως και το πρώτο εξάμηνο του 2019), συνολικά για τον ΟΑΣΑ και διακριτά για ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ;
  2. Με βάση τα δεδομένα οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματα θεαματικής αύξησης των εσόδων, βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης η μείωση του κομίστρου (εισιτηρίου) των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας; 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου