Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει όνειρα... για δανεισμό 50 - 100 λεωφορείων από τον ΟΑΣΑ

Στην εκπομπή «Ώρα Θερινή» της ΕΡΤ3 με την Έλσα Ποιμενίδου βρέθηκε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προκειμένου να συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο για τα τρέχοντα σοβαρά ζητήματα της πόλης.

Μεταξύ άλλων, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα του ΟΑΣΘ, για το οποίο ο κ. Ζέρβας είπε τα εξής: 

Το πρόβλημα σήμερα «Η Αθήνα έχει έξι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όλα αυτά τα Μέσα είναι στη διάθεση του πολίτη και του επισκέπτη της πόλης της Αθήνας. 

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε μισό ΟΑΣΘ. Και μισό που λέω, ίσως είμαι και λίγο επιεικής. Όταν έχουμε 250 λεωφορεία που κυκλοφορούν ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουμε 600 λεωφορεία στους δρόμους, όταν οι συνθήκες στα λεωφορεία είναι τραγικές, όταν η ηλικία τους είναι 20 – 25 ετών, όταν δεν λειτουργούν κλιματισμοί...

Ξεκινάει ένα λεωφορείο για έναν προορισμό, για ένα δρομολόγιο τη μέρα, και δεν ξέρουν οι άνθρωποι του ΟΑΣΘ αν θα μπορέσει να βγάλει τη μέρα κι αν θα πάνε να το μαζέψουν στην πορεία της διαδρομής που κάνει για να το φέρουν πίσω στις βλάβες». 

Η προεκλογική του δέσμευση «Εκείνο που είχα πει προεκλογικά και το δηλώνω και σήμερα είναι ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει έναν εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ. 

Θα είμαι εγώ προσωπικά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκπρόσωπος, όχι γιατί δεν αποδέχομαι τις καλές προθέσεις του ΔΣ που θα προκύψει σε μερικές μέρες, αλλά για να είναι η πόλη παρούσα στις όποιες εξελίξεις. Και θα ενημερώνεται αλλά και θα ενημερώνει την πόλη». 

Η πρόταση για το πώς θα βρεθούν καινούργια λεωφορεία «Ένα είναι το θέμα λειτουργίας και ένα το οικονομικό. 

Ο ΟΑΣΘ, όπως είναι σήμερα, είναι υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Σε εκκαθάριση υπό λειτουργία. Βέβαια, το γεγονός ότι είναι υπό εκκαθάριση δε σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει όχι μια μέρα, ούτε μισή ώρα χωρίς τα λεωφορεία. 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να βρεθούν καινούργια λεωφορεία και εγώ έκανα μια πρόταση ότι αυτό μπορεί να γίνει με μια έμμεση, βραχυχρόνια μίσθωση από χώρες που χρησιμοποιούν λεωφορεία με μικρότερη ηλικία, είτε να γίνει με δανεισμό από τον ΟΑΣΑ στην Αθήνα κάποιων λεωφορείων, έτσι ώστε έναν αριθμό 50 - 100 λεωφορείων να τα έχουμε άμεσα, τους επόμενους μήνες, από τον Σεπτέμβρη που η πόλη θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. 

Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε κάποιες «ασπιρίνες», γιατί αυτή είναι «ασπιρίνη», δεν είναι λύση στο πρόβλημα, μέχρι τις 31/12/2019 που πρέπει να υπάρχει το καινούργιο καθεστώς. 

Δηλαδή τι θα διαδεχθεί τον σημερινό ΟΑΣΘ, ΑΣΥΘ θα λέγεται, αλλά δεν είναι μόνο να αλλάξουμε το όνομα, το ζητούμενο είναι να ξέρουμε ποιο θα είναι το καθεστώς. Θα συμμετέχουν οι Δήμοι; Θα έχουμε ιδιώτες; Θα είναι καθαρά κρατικός φορέας;». 

Επιπλέον, στο τέλος της κουβέντας πάνω στη θεματική του ΟΑΣΘ, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι «τον Σεπτέμβριο ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να έχει άποψη στη ΔΕΘ για το τι θα γίνει με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα». 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου