Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ανανέωση στόλου λεωφορείων με τη «βούλα» ΕΤΕπ, αλλά μόνο για οχήματα με περιβαλλοντικά φιλικό πρόσημο

Στην ανανέωση του 32% του στόλου της Αττικής και του 62% της Θεσσαλονίκης θα οδηγήσει η προμήθεια των 750 αστικών λεωφορείων στην οποία προχωρά το υπουργείο Υποδομών. Στην Αθήνα σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων είναι τα 13,9 έτη και των τρόλεϊ τα 15,3 έτη.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος είναι έτοιμος να βγει «στον αέρα» το αμέσως επόμενο διάστημα, αφορά έργο συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). 

Με δεδομένο, όμως, ότι η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μόνο έργα με περιβαλλοντικά φιλικό πρόσημο, μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατή η χρηματοδότηση του άλλου έργου της προμήθειας 92 λεωφορείων. Και αυτό γιατί τα 80 από τα 92 οχήματα θα διαθέτουν κινητήρα diesel και μόνο τα υπόλοιπα 12 θα είναι ηλεκτρικά. Από αυτά, μόνο τα ηλεκτροκίνητα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υποδομών μέσω του ΟΑΣΑ, που προκηρύσσει τον διαγωνισμό, σκοπεύει να εντάξει τα 92 αυτά λεωφορεία στον μεγάλο διαγωνισμό των 750, ώστε να συμπεριληφθεί μεγαλύτερο μέρος αυτής της προμήθειας στη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. 

Ειδικότερα, πρόκειται για 20 οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI, 60 οχήματα με κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τεχνολογίας ΕURO VI, μικρού μεγέθους (mini bus), χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ. φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα 750 νέα λεωφορεία. 

Στην περιορισμένη πιθανότητα που η διαγωνιστική διαδικασία δεν θα κολλήσει νομικά, η πρώτη παραλαβή των οχημάτων θα μπορεί να καλύψει την υποχρεωτική απόσυρση άνω των 220 οχημάτων στα τέλη του 2020 από τον στόλο των ΟΣΥ. 

Η διάρκεια της σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει και τη συντήρηση των οχημάτων, ανέρχεται σε 17 χρόνια. Επίσης, μέρος του διαγωνισμού αποτελούν και παρελκόμενα, όπως οι σταθεροί φορτιστές βραδείας φόρτισης.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Θάνο Βούρδα, το πρώτο όχημα αναμένεται να φτάσει επτά μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. 

Από τις διατυπώσεις του πρωτογενούς αιτήματος, όπου διευκρινίζεται ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρηση για 15 έτη από την παραλαβή κάθε οχήματος, συνάγεται ότι η παραλαβή της προμήθειας θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προμήθειας, αυτή εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν υφίσταται ανάληψη νομικών δεσμεύσεων μέχρι την οριστική ένταξη του έργου σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Π.Π. 2014-2020. 

Αναμένεται ότι το μείγμα της χρηματοδότησης θα «κλειδώσει» στα τέλη του 2019, καθώς το αρμόδιο υπουργείο έχει αποσπάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δέσμευση της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση έως του 75% του προϋπολογισμού, που αφορά όμως αποκλειστικά τα οχήματα φυσικού αερίου και τα ηλεκτρικά

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου