Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Υποκρισία για τους ιδιώτες στα μέσα συγκοινωνίας

Σάλο έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για είσοδο ιδιωτών στα αστικά δρομολόγια των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Κύριος στόχος του υπουργείου φαίνεται ότι είναι η ενίσχυση των ΚΤΕΛ, αλλά και η διευκόλυνση των δήμων ή Περιφερειών που παρέχουν ή θέλουν να παράσχουν υπηρεσίες αστικών συγκοινωνιών.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «σε περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ Α.Ε. και ΟΣΕΘ Α.Ε. επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ Α.Ε. ή από τους ΟΤΑ Α' ή Β' Βαθμού ή από οδικό μεταφορέα επιβατών με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ αφενός του ΟΑΣΑ ή του ΟΣΕΘ και αφετέρου του φορέα εκτέλεσης. 

Τα δρομολόγια προτείνονται από τον ΟΑΣΑ ή τον ΟΣΕΘ και εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».

Επίσης, στις περιοχές αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ, όπως αναφέρεται, επιτρέπεται να καθορίζονται ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα, για την εκτέλεση των οποίων καταρτίζονται συμβάσεις μεταξύ ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ και του κατά τόπου αρμόδιου ΚΤΕΛ. 

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας, οι εταιρίες του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα για την εκπόνηση και την υλοποίηση συγκοινωνιακών μελετών και έργων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμη την εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης εντός τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του νόμου (για τα υδατοδρόμια) και επιβολή προστίμων 2.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 4.000 ευρώ σε ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΚΤΕΛ που δεν εκτελούν καθορισμένα δρομολόγια.

Αντιδρά η ΓΣΕΕ 
Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει αιφνιδιαστικά, αργά το βράδυ, στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.  

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, με την τροπολογία η οποία τίθεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή εκχωρείται αστικό έργο αποκλειστικής ευθύνης των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ σε ΚΤΕΛ Α.Ε., αλλά ακόμη και σε ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών.

Θέατρο του παραλόγου στη Βουλή, όπου καταψήφισαν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ 
Ένα άνευ προηγουμένου θέατρο του παραλόγου εκτυλίχθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον «κρατιστή» ΣΥΡΙΖΑ να φέρνει τροπολογία που ανοίγει «παραθυράκι» για είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες (!) και τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πάλαι ποτέ θιασώτες των αποκρατικοποιήσεων, να καταγγέλλουν την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας τη ρύθμιση.  

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η τροπολογία -που εκχωρεί το δημόσιο συγκοινωνιακό έργο σε ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτη, στην περίπτωση που το ΚΤΕΛ δεν δείξει ενδιαφέρον- οδηγεί στη μερική επανιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ χωρίς διαγωνισμό και «χωρίς απολύτως καμία διαφάνεια».

Καταγγελίες 
Η Ν.Δ. καταλόγισε στον Χρήστο Σπίρτζη ότι έφερε την τροπολογία την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει διαβούλευση με τους εργαζομένους, με τον Γιώργο Βλάχο μάλιστα να αναρωτιέται αν πρόκειται για «σκοπιμότητα ή προχειρότητα». 

Η «γαλάζια» παράταξη, αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία, με την τελευταία να επιτίθεται με δριμύτητα στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, κατηγορώντας τον ότι ξαναδίνει τις συγκοινωνίες στους ιδιώτες μέσω αδιαφανών διαδικασιών.

Προφανώς, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, βλέποντας ότι κινδυνεύει ένας προνομιακός για εκείνη χώρος, αυτός των συντεχνιών, εξαπέλυσε μύδρους κατά της εισόδου ιδιωτών στις συγκοινωνίες, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μάλιστα να μιλά για ασάφειες στη ρύθμιση. «Χωρίς διαγωνισμό; Πού είναι η διαφάνεια και το ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο;» διερωτήθηκε.

Όσο για τον Χρήστο Σπίρτζη, που πριν από έναν χρόνο πανηγύριζε για την εξαγορά του ΟΑΣΘ από το Δημόσιο, σήμερα έκανε λόγο για «ενιαίο σχεδιασμό για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες», «ρίχνοντάς» τα πάλι στους προηγούμενους, κατηγορώντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για «τα χάλια στα οποία άφησαν τις αστικές συγκοινωνίες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Πρώτα ο πολίτης 
Όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς γνωρίζουν ότι, για μια σειρά από λόγους (έλλειψη προσωπικού, προβληματικά λεωφορεία, νοοτροπίες κ.λπ.), τα δρομολόγια δεν επαρκούν. 

Έρχεται η κυβέρνηση και με τροπολογία της ανοίγει το παιχνίδι, ώστε να μπουν μέσα και ιδιώτες στις μεταφορές για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. 

Και ενώ περιμέναμε μόνο τους γνωστούς συνδικαλιστάδες να διαμαρτυρηθούν, μια και θεωρούν ότι οι πολίτες είναι προτιμότερο να ταλαιπωρούνται παρά να θιγεί το μονοπώλιό τους, είδαμε να ξεσηκώνονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρημά τους, ότι η κυβέρνηση βάζει και ιδιώτες στα δρομολόγια που εξυπηρετούν επί της ουσίας άγονες γραμμές! 

Τρελαθήκαμε εντελώς, δηλαδή; 
Εμείς λέμε ότι είναι μια σωστή κίνηση, φτάνει να διαφυλαχθεί το ότι το κόμιστρο θα είναι ίδιο με αυτό που πληρώνουν οι πολίτες και στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Και, φυσικά, να μην επιδοτούνται οι ιδιώτες από τον κρατικό κορβανά. Διότι πιστεύουμε ότι ο πολίτης είναι πάνω από όλους και όλα... 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου