Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Ψηφίστηκε η τροπολογία εκχώρησης αστικού έργου, ενώ προηγήθηκε κόντρα Σπίρτζη - Θεοχαρόπουλου

Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για τον μητροπολιτικό σχεδιασμό των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και η οποία προβλέπει τροποποιήσεις γραμμών με ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα ανά περιοχή, ώστε να καλύπτεται όλη η Αττική και η Θεσσαλονίκη από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ.

Η μελέτη αυτή, υποβάλλεται και εγκρίνεται από το αρμόδιο υπουργείο με συμμετοχή και των κατά τόπους ΚΤΕΛ. Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσε το Ποτάμι.

Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με την τροπολογία υλοποιείται ο ενιαίος σχεδιασμός για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και ξεκαθάρισε ότι επ’ ουδενί η ρύθμιση προβλέπει «ιδιωτικοποίηση», όπως καταλόγισαν στην Ολομέλεια ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Μιχάλης Τζελέπης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, η ρύθμιση «επισπεύδει την ίδρυση του διαδόχου του ΟΑΣΘ».

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις «για τα χάλια στα οποία άφησαν τις αστικές συγκοινωνίες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη» και για τη «λογική του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού ΟΑΣΘ που κάποιοι ήθελαν να παραμείνει».

Η τροπολογία 
Τον μητροπολιτικό σχεδιασμό των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την «ομπρέλα» του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.

Με την τροπολογία αυτή επιχειρείται να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα του σχεδιασμού και κυρίως της συγκοινωνιακής κάλυψης περιοχών που δεν παρουσιάζουν μεγάλο συγκοινωνιακό φόρτο και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο σχεδιασμός, οι τροποποιήσεις γραμμών με ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα ανά περιοχή ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ, αντίστοιχα.

Η μελέτη αυτή υποβάλλεται και εγκρίνεται από το αρμόδιο υπουργείο με συμμετοχή και των κατά τόπους ΚΤΕΛ. Ο έλεγχος της συχνότητας και της επάρκειας των δρομολογίων που θα έχουν καθοριστεί θα γίνεται με την εναρμόνιση ή τη δημιουργία των συστημάτων των ΚΤΕΛ με την Τηλεματική και τα συστήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής για τη μη εκτέλεση των καθορισμένων δρομολογίων.

Εξάλλου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη εκτέλεσης της σύμβασης με το κατά τόπον αρμόδιο ΚΤΕΛ, η σύμβαση μπορεί να καταρτίζεται με άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών.

Από το Κέντρο της Αθήνας «φεύγουν» οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ (Πεδίον του Άρεως και Μεταξουργείο) και μεταφέρονται (όχι ως αφετηρίες, αλλά με κυκλική διαδρομή) στο Νομισματοκοπείο και στον Ελαιώνα.

Με κινητοποιήσεις έναντι της τροπολογίας απαντούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ την απόσυρσή της ζήτησε η ΓΣΕΕ.

Η κόντρα στη Βουλή 
Κόντρα μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών προκάλεσε η τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι εκχωρείται το συγκοινωνιακό έργο που εκτελεί ο ΟΑΣΘ σε περιοχές της υπαίθρου του νομού, στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ή σε δήμο ή και σε οποιονδήποτε άλλον ιδιώτη, στην περίπτωση που το ΚΤΕΛ δεν δείξει ενδιαφέρον.

«Ασάφεια το μεγαλείο σου! Δεν μας διευκρινίζετε ποιος είναι ο οδικός μεταφορέας επιβατών που, εκτός από άγνωστος, προτείνει δρομολόγια και όρους σύμβασης και εγκρίνει ο υπουργός. Χωρίς διαγωνισμό; Πού είναι η διαφάνεια και το ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο; 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ουσιαστικά, έναν περίπου χρόνο μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, συνεχίζετε το “ράβε-ξήλωνε” του συγκοινωνιακού χάρτη της Θεσσαλονίκης. 

Πήρατε τις συγκοινωνίες από τους ιδιώτες, τώρα τις ξαναδίνετε πίσω μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας. Ομολογείτε την αποτυχία και κάθε κριτική που σας είχαμε ασκήσει επιβεβαιώνεται λέξη προς λέξη. 

Η λύση για τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ανοιχτές, δημόσιες συγκοινωνίες, με καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης. Εμείς αυτό που λέγαμε και τότε και τώρα είναι ότι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης πρέπει να σχεδιάζονται από ανθρώπους της πόλης, και όχι από τους αρεστούς του εκάστοτε υπουργού».

Ο κ. Σπίρτζης, απάντησε εξηγώντας ότι είναι αναγκαία η τροπολογία που κατατέθηκε και πρόσθεσε ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΟΑΣΘ υπήρξαν 45 εκατομμύρια λιγότερης δαπάνης που ήταν λεφτά του ελληνικού λαού, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ονειρεύονται όσοι μιλούν για ιδιωτικοποίηση.

«Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΟΑΣΘ έχουμε 45 εκατομμύρια λιγότερης δαπάνης που είναι λεφτά του ελληνικού λαού και βρήκαμε αντί για πεντακόσια λεωφορεία, διακόσια πενήντα να λειτουργούν και για την ακρίβεια διακόσια πενήντα τέσσερα. 

Το τρικ, που είχε κάνει τότε η Κυβέρνηση, ήταν να μεγαλώσει την περιοχή που ήταν ευθύνη του ΟΑΣΘ και να δίνει υπεργολαβία στα ΚΤΕΛ το μεταφορικό έργο. Αυτό το βλέπετε εσείς εξορθολογισμό ή οι Επιτροπές της Βουλής και ο Υπουργός είναι για να εγκρίνει την ολιστική μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Αττικής και να μην υπάρχει το χάος που υπάρχει σήμερα;».

«Το θεσμικό πλαίσιο λέει ότι δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ που είναι για το κέντρο της Θεσσαλονίκης και για τους γύρω δήμους, να πηγαίνει και να έχει στον χώρο ευθύνης του μικρά χωριά με μικρή μεταφορική κίνηση για να απαλλάσσονται κάποιοι ιδιώτες από αυτό και εκεί που είναι εμπορικές οι γραμμές, να πληρώνονται αδρά από το ελληνικό Δημόσιο για να παρέχουν αυτό το μεταφορικό έργο και να παίρνουν και τα έσοδα των εισιτηρίων», πρόσθεσε. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου