Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Κοινός αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών

Να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους είναι και αυτή τη φορά ο στόχος των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έχει την πλειοψηφία στις διοικήσεις των συνδικάτων στις αστικές συγκοινωνίες.

Τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη έγινε σύσκεψη των σωματείων με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. 

Στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και οι παρακείμενοι στους χώρους αυτούς με το μανδύα του «ανεξάρτητου», περίσσεψε η ...εμβριθής ανάλυση των νομικών διατάξεων που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Όπως και οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση πριν τις ψηφίσει δεν τους φώναξε για διάλογο! 

Πάντως αρκετοί ...διαπίστωσαν ότι με όσα ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση «ανοίγει ο δρόμος» για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Συνολικά στις τοποθετήσεις τους, όλοι δήλωσαν έτοιμοι να πάνε σε «πρωτοβουλίες» και «δυνατές κινήσεις», όμως όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων έδειξαν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι να κάνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, Θεμιστοκλή Αμπλά (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ προέλευσης ΠΑΣΚΕ), που είπε ότι υπάρχουν και καλοί ιδιώτες επιχειρηματίες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, αλλά και το αμίμητο επιχείρημα ότι ακόμα δεν χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις από τα συνδικάτα, γιατί δεν υπάρχει κάποιο γεγονός! 

Στην παρατήρηση ότι η ψήφιση του νόμου είναι ένα γεγονός στο οποίο πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, απάντησε «ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα»!

Η απλή πρόταση εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) για στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, με συγκέντρωση των εργαζομένων όλων των συγκοινωνιών στο υπουργείο Μεταφορών, απαίτηση για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και γενικές συνελεύσεις των σωματείων αμέσως μετά, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, απορρίφθηκε καθολικά από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. 

Οι αστείες δικαιολογίες σωροί. «Μπορεί η στάση εργασίας να θεωρηθεί εκβιασμός στον υπουργό», «δεν θα έρθουν οι εργαζόμενοι» και όλοι μαζί πως «φθάνει μια συνάντηση των συνδικάτων με τον υπουργό και ύστερα βλέπουμε»! 

Αυτά ειπώθηκαν, ενώ ο νόμος έχει ψηφιστεί και ενώ μέσα στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι σε χθεσινή συνάντηση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ με τον υπουργό συνέχισε τον εμπαιγμό, ζητώντας να του φέρουν προτάσεις για να βελτιώσει το νόμο! 

ΔΑΣ: Γενικές συνελεύσεις, οργάνωση του αγώνα  
Τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών κατήγγειλε ο Γιάννης Κιούσης, μιλώντας εκ μέρους της ΔΑΣ ΟΑΣA, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν οι ίδιοι τον αγώνα τους μαζί με το σύνολο των εργαζομένων. 

Επισήμανε ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα από το 1992 και μετά, ότι οι ίδιες οι αστικές συγκοινωνίες έχουν τη μορφή ανώνυμων εταιρειών που ανήκουν στο κράτος και λειτουργούν στη λογική κόστους - κέρδους και όχι για να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες. 

Ακόμα σημείωσε την είσοδο της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης που ήδη συμβαίνει μέσω των εργολαβιών. Όλα αυτά με τη στήριξη του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Απέναντι στις σημερινές εξελίξεις, πρότεινε ο κλάδος να πάει άμεσα σε γενικές συνελεύσεις και να ληφθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετοχή μαζί με άλλους κλάδους στις 8 Νοέμβρη. 

Ως προς το περιεχόμενο, πρόβαλε την ανάγκη ανάπτυξης της πάλης για ενιαίο κρατικό φορέα μεταφορών σε πανελλαδική κλίμακα, που με κεντρικό σχεδιασμό θα υπηρετούν τις ανάγκες μεταφοράς επιβατών, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κοινωνικοποίηση όλου του στόλου (και του κομματιού που ανήκει σήμερα στους ιδιώτες) και ένταξή του σε αυτό τον φορέα.

Ακόμα πρότεινε την άμεση διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ για όλο τον κλάδο (αστικές συγκοινωνίες, τουριστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ) με όρους που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη υπέβαλαν υπόμνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, σωματεία συνταξιούχων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, οι Λαϊκές Επιτροπές διαμερισμάτων της Αθήνας και ο Σύλλογος Γυναικών 2ου Διαμερίσματος Αθήνας. 

Κάλεσαν σε κοινό αγώνα τους εργαζόμενους και τα σωματεία της Αττικής, «βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες για φθηνή, συχνή, ασφαλή και αξιόπιστη αστική συγκοινωνία». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου