Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ν. Μαυραγάνης: Με το ίδιο ηλεκτρονικό εισιτήριο, στις συγκοινωνίες σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή η κάρτα που θα έχει ένας επιβάτης για την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη θα μπορεί στο μέλλον να του δίνει πρόσβαση στις συγκοινωνίες και των δύο μητροπολιτικών περιοχών, με σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, είπε ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Και στην Αθήνα θα επεκταθεί η προσπάθεια να μπει τέλος στις αλληλεπικαλύψεις δρομολογίων αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Μαυραγάνης θύμισε ότι υπήρξε πολύ μεγάλο πρόβλημα στον ΟΑΣΘ, «όχι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως ελλιπούς προσφοράς συγκοινωνιακού έργου ... και τώρα υπάρχει ταλαιπωρία αλλά γίνονται σημαντικές προσπάθειες, με αύξηση του συγκοινωνιακού έργου και των λεωφορείων που δρουν, να καλυφθεί το κενό.

Παραλάβαμε 245 λεωφορεία εν ενεργεία. Η ΕΛΒΟ αποκατέστησε 20-25, άλλα 20 επισκευάστηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες και ακόμη 20 επισκευάζονται τώρα από την ΕΛΒΟ, συνολικά έχουμε φτάσει στα 360 λεωφορεία. Δεν είναι αρκετά, όμως ήδη αυξήθηκαν κατά 120 τα λεωφορεία».

«Όποιος γνωρίζει το νομό Θεσσαλονίκης, ξέρει ότι υπάρχουν δύο "ζώνες" μεταφορικού έργου, η αστική και η εξωαστική γύρω από την Θεσσαλονίκη. 

Στην δεύτερη υπήρχε ανέκαθεν σύμπραξη του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ, που εκτελούσαν δρομολόγια ως υπεργολάβος. Με την διάταξη που ψηφίστηκε ορίζεται ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί, αλλά στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού του συγκοινωνιακού έργου».

«Στην Θεσσαλονίκη, ενώ αυξάνουμε τα λεωφορεία κατά 120 (αριθμός όχι αμελητέος), το πρόβλημα παραμένει γιατί υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις δρομολογίων ... που δημιουργούν και κυκλοφοριακή συμφόρηση. 

Τώρα, θα μπορούν να ενταχθούν στον όλο σχεδιασμό του νυν ΟΑΣΘ και μελλοντικά ΑΣΥΘ όλα τα λεωφορεία στο νομό Θεσσαλονίκης (αστικά, ΚΤΕΛ, δημοτικές συγκοινωνίες), για να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις».

Επίσης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που πρέπει να εισαχθεί, θα μπορεί να συνδέεται ακόμη και με το εισιτήριο των Αθηνών. Κάποιος με κάρτα από τον ΟΑΣΘ ή τον ΑΣΥΘ μελλοντικά, θα μπορεί με την ίδια κάρτα να κινείται στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ στην Αθήνα, με κάποιες συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ τους.

Στην Αθήνα υπάρχει επίσης το ίδιο πρόβλημα, σε περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, όπου δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι ασυντόνιστα με το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ. 

Το ΚΤΕΛ Αττικής έχει στην διάθεσή του 100 καινούργια λεωφορεία, είναι αμαρτία να μην τα χρησιμοποιούμε εάν το επιθυμούν και συναφθεί σύμβαση ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ αντίστοιχη με αυτή ΟΑΣΘ-ΑΣΥΘ.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις αιτιάσεις για «κινδύνους» ιδιωτικοποίησης, ο κ. Μαυραγάνης αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν εμείς που κρατικοποιήσαμε τον ΟΑΣΘ πριν από οκτώ μήνες επ' ωφελεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης να κατηγορούμαστε ότι πάμε να κάνουμε ιδιωτικοποίηση; Προφανώς όχι. 

Οι θέσεις των εργαζόμενων είναι εξασφαλισμένες, η κρατική μορφή του ΟΑΣΘ και στο μέλλον ΑΣΥΘ είναι διασφαλισμένη. Λέμε ότι εκεί που θα προκύψουν συνεργατικά σχήματα για να καλύψουν περιοχές, θα προτιμηθούν τα ΚΤΕΛ, οι Δήμοι που ενδεχομένως πουν "μπορώ να βοηθήσω". Και αν δεν υπάρχει κανείς, θα αποταθούμε στην ιδιωτική αγορά». 



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου