Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Αμπατζάς: Οι βασικές προτεραιότητες του ΟΣΕΘ

Η σταδιακή αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ, η εκπόνηση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Θεσσαλονίκης και η σταδιακή μετάβαση από τον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ στη νέα εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών, την ΑΣΥΘ, είναι οι βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, όπως τις παρουσιάζει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Αμπατζάς.

Ο ΟΣΕΘ συγκροτήθηκε με το νόμο 4482/2017 με τον οποίο έγινε και η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Αποτελεί, ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του πρώην Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης το οποίο είχε παραλύσει τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί ο κ. Αμπατζάς υπήρξαν αρκετά προβλήματα κατά τη μετάβαση από το ΣΑΣΘ στον ΟΣΕΘ, με κυριότερο αυτό της στελέχωσης καθώς όλοι οι συνεργάτες του ΣΑΣΘ είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

«Πλέον αυτό το αντιμετωπίζουμε σιγά σιγά, έχουν έρθει κάποιοι με μετατάξεις από την Εγνατία Οδό και παράλληλα προσπαθούμε να στελεχώσουμε τον Οργανισμό με το επιστημονικό δυναμικό που χρειαζόμαστε, αλλά σε μόνιμη βάση και όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Είστε περίπου δέκα μήνες στο τιμόνι του ΟΣΕΘ. Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία του;
Ο ΟΣΕΘ αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο που έλειπε από τη Θεσσαλονίκη. Το εάν εμείς αυτό το εργαλείο θα το αξιοποιήσουμε, σαν πόλη εννοώ, είναι στο δικό μας χέρι. Δεν φτάνει μόνον η νομοθετική παρέμβαση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι και που ήταν σωτήρια για τις συγκοινωνίες της πόλης, χρειάζεται τώρα να γίνει και το επόμενο βήμα. 

Εμείς ως ΟΣΕΘ αυτό το βήμα το κάνουμε. Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και πολύ σκληρά για να στήσουμε έναν Οργανισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο στέρεο και διαφανή τρόπο, για να αποτελέσει έναν Οργανισμό στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν και μεγαλύτερα βήματα ως προς τη στελέχωσή του. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα ο ΟΣΕΘ θα είναι ο κυρίαρχος οργανισμός για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Είναι ευτύχημα που ο ΟΣΕΘ είναι υπό δημόσιο έλεγχο και νομίζω πως έτσι θα πρέπει να παραμείνει και στο μέλλον, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις.

Η αναδιάρθρωση των γραμμών 
Από τις πρώτες σας ενέργειες ήταν κάποιες αλλαγές σε ορισμένες λεωφορειακές γραμμές. Θα υπάρξουν νέες ευρύτερης κλίμακας αλλαγές;

Ήδη έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για αλλαγές στις τρεις βασικές λεωφορειακές γραμμές κορμού, στις γραμμές Νο 2, 3 και 8 που συνδέουν τον Α.Σ.ΙΚΕΑ με τον Ν.Σ.Σταθμό και τον Σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία. 

Το σχέδιο έχει σταλεί στον ΟΑΣΘ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους στο πλαίσιο της διαβούλευσης και στόχος μας είναι οι νέες αυτές αλλαγές να αρχίσουν να υλοποιούνται από την 1η Αυγούστου. 

Σύμφωνα με το σχέδιο οι τρεις γραμμές θα συνενωθούν σε δύο, ώστε να ενισχυθεί η συχνότητα και η αξιοπιστία των δρομολογίων. Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές και σε άλλες γραμμές προς ενίσχυση της σύνδεσης του άξονα της Εγνατίας με αυτόν της Βασιλίσσης Όλγας. 

Αυτή είναι μια πρώτη κίνηση στο πλαίσιο του γενικότερου ανασχεδιασμού των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ, ενόψει και της έναρξης λειτουργίας του μετρό. Θα ακολουθήσουν και άλλες καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας εξορθολογισμός και ανασχεδιασμός των προγραμμάτων λειτουργίας των λεωφορειακών γραμμών, με βάση και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του υπάρχοντος στόλου. 

Για τις αλλαγές και για τους στόχους μας ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους, τον ΟΑΣΘ, τους δήμους κ.λπ. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε οι αλλαγές να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Μιας και ο λόγος για το μετρό. Υποθέτω ότι έως την έναρξη λειτουργίας του θα έχετε ολοκληρώσει όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Θα μιλάμε για έναν νέο συγκοινωνιακό χάρτη στη Θεσσαλονίκη;
Η λειτουργία του μετρό επιβάλλει σημαντικές αλλαγές σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση. Μια από τις προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η τροφοδοσία του μέσου σταθερής τροχιάς. 

Επίσης, σήμερα υπάρχουν σημαντικές αλληλοεπικαλύψεις σε αρκετές γραμμές, δηλαδή υπάρχουν πολλά κοινά διαστήματα στη διαδρομή των διαφόρων λεωφορειακών γραμμών. Αυτά θα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου εξοικονομηθούν πόροι και οχήματα ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των δρομολογίων.

Οι αλλαγές θα μελετηθούν και θα εφαρμοστούν σταδιακά, αναλόγως της σταδιακής λειτουργίας του μετρό, αλλά ενδεχομένως και άλλων μέσων μεταφοράς όπως η θαλάσσια αστική συγκοινωνία ή ο δυτικός προαστιακός. Πάντως, θα γίνει μια ευρείας κλίμακας συγκοινωνιακή μελέτη βάσει της οποίας θα κινούμαστε.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών θα επανεξεταστεί και η επέκταση του ΟΑΣΘ σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης;
Νομίζω πως θα υπάρξει περιστολή του σημερινού πεδίου εξυπηρέτησης από τον ΟΑΣΘ. Εάν δείτε τα στοιχεία, πληρότητες, χρόνοι ταξιδίου, κατάσταση οδικού δικτύου κ.λπ. θα αντιληφθείτε ότι το αστικό λεωφορείο δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει σε όλα αυτά τα χωριά που πηγαίνει σήμερα. Θα πρέπει αυτό να το επανεξετάσουμε και να βρούμε τη βέλτιστη λύση, βέλτιστη και για τους πολίτες, αλλά και για το δημόσιο.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο 
Στην Αθήνα έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το λεγόμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Είναι στους σχεδιασμούς σας να προχωρήσει κι εδώ κάτι ανάλογο;
Ασφαλώς. Είναι κάτι που το δουλεύουμε από κοινού με τον ΟΑΣΘ και με το υπουργείο Μεταφορών καθώς και με την Αττικό Μετρό. Μέσα στο 2019 θα είμαστε σε θέση να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. 

Όταν θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία το μετρό εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Με την έναρξη του μετρό το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των επιβατών. Το μελετητικό κομμάτι είναι σχετικά λυμένο, καθώς υπάρχει η εμπειρία της Αθήνας. 

Όμως το διαδικαστικό θα χρειαστεί χρόνο καθώς ο ΟΑΣΘ τελεί υπό εκκαθάριση και η ΑΣΥΘ δεν έχει συσταθεί ακόμη. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό εισιτήριο οφείλει να είναι ενιαίο, συμβατό με όλες τις χρήσεις, με όλα τα μέσα, λεωφορείο, μετρό, τρένο, κάρτα ΟΑΣΑ κ.ο.κ.

Μιας και ο λόγος για την ΑΣΥΘ, πότε θα συσταθεί; 
Οι Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, που θα είναι το διάδοχο σχήμα του ΟΑΣΘ, θα πρέπει να συγκροτηθεί το αργότερο στο τέλος του 2019, όπως προβλέπεται στο νόμο. Βεβαίως, θα συγκροτηθεί σταδιακά. 

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είμαστε έτοιμοι ώστε να ξεκινήσουμε να εντάσσουμε σιγά σιγά στο νέο φορέα τις δομές του υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ. Περιμένουμε να εκπονηθεί το καταστατικό από το υπουργείο Μεταφορών και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στη σύσταση της ΑΣΥΘ η οποία είναι θυγατρική του ΟΣΕΘ.

Άλλα μέσα μεταφοράς 
Ο ΟΣΕΘ εμπλέκεται στη λειτουργία άλλων δημόσιων μέσων μεταφοράς όπως για παράδειγμα η θαλάσσια αστική συγκοινωνία ή ο προαστιακός;
Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις ο ΟΣΕΘ εμπλέκεται ως προς την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου. Για παράδειγμα για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία για να εμπλακούμε εμείς θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ολοκληρωθεί οι χερσαίες εγκαταστάσεις. 

Η Εγνατία Οδός, με την οποία είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία, πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να προκηρύξει το διαγωνισμό για τις στάσεις. Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε τον διαγωνισμό για την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου. Το έργο προς το παρόν είναι κατασκευαστικό, όταν θα φτάσει στο συγκοινωνιακό στάδιο τότε θα ασχοληθεί ο ΟΣΕΘ.

Αντίθετα ο δυτικός προαστιακός έχει μεγαλύτερη ωριμότητα και πιστεύω ότι θα προχωρήσει ταχύτερα.

Το τραμ; 
Νομίζω πως, όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, η επιλογή για τη Θεσσαλονίκη έχει ήδη γίνει με το μετρό. 

Το τραμ αποτελεί έναν κάπως οραματικό στόχο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητες του ΟΣΕΘ, τουλάχιστον όσον αφορά την απόφαση περί της κατασκευής του.

Τις προάλλες ο υπουργός κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα αγοραστούν περί τα 100 με 150 λεωφορεία για τον ΟΑΣΘ. Ο ΟΣΕΘ εμπλέκεται σε αυτό;
Ότι ακούσατε εσείς ακούσαμε κι εμείς. Κοιτάξτε, το ότι λείπουν από την πόλη λεωφορεία το ξέρουμε όλοι. Σήμερα βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους περί τα 340 έως 380 λεωφορεία. Είχαν φτάσει ένα διάστημα και στα 420. Συνεπώς, χρειάζονται λεωφορεία. 

Τις διαδικασίες, το διαγωνισμό δηλαδή θα τον κάνει είτε το υπουργείο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαγωνισμού για την αγορά λεωφορείων και για τον ΟΑΣΑ, είτε η ΑΣΥΘ μόλις συσταθεί.

Ο ΟΑΣΘ 
Βάσει του νόμου 4482/2017 με τον οποίο συγκροτήθηκε ο ΟΣΕΘ, στις αρμοδιότητές σας είναι και η εποπτεία του ΟΑΣΘ. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχει σήμερα ο Οργανισμός;
Ο ΟΣΕΘ εποπτεύει τον ΟΑΣΘ μόνον ως προς το συγκοινωνιακό έργο. Δεν είναι ψέματα να πούμε, τα έχουμε πει και δημόσια, το έχει παραδεχτεί και η ίδια η διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι το παρεχόμενο έργο για λόγους που άπτονται συσσωρευμένων προβλημάτων που ανάγονται στο παρελθόν, δεν είναι το επιθυμητό. Και δεν είναι ακόμη περισσότερο, αυτό που απαιτούν οι ανάγκες της πόλης, του επιβατικού της κοινού και των επισκεπτών της. 

Αυτό δεν μπορεί παρά να μας αφήνει μια γεύση όχι ευχαρίστησης. Ωστόσο, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι γίνεται μια διαρκής προσπάθεια ανάταξης του στόλου από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, διαπιστώνουμε μια βελτίωση στη συνεργασία μας σε τεχνικό επίπεδο, με τις αλλαγές που προτείνουμε, έχουμε άριστη σχέση συνεργασίας και με το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ και επιπλέον είμαστε σε μόνιμη σταθερή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Προφανώς η έλλειψη λεωφορείων από την πόλη, μας απασχολεί και την έχουμε διαπιστώσει και δεν μπορούμε παρά να την αποδεχτούμε και την έχει αποδεχτεί και ο ίδιος ο ΟΑΣΘ. 

Όμως δεν θέλω να μπω στην παρελθοντολογία. Εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ να σχεδιάσουμε το μέλλον, το πώς θα είναι οι συγκοινωνίες τα επόμενα χρόνια. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου