Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΟΣΥ ΑΕ: Καθυστερήσεις, προπηλακισμοί, χαλασμένα λεωφορεία και χαμένη…αξιοπιστία

Εφιαλτικό μοιάζει το καλοκαίρι για τους οδηγούς λεωφορείων οι οποίοι πολύ συχνά γίνονται θύματα ξυλοδαρμού αγανακτισμένων επιβατών. 

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν σημειωθεί πάνω από 10 περιστατικά ξυλοδαρμού και προπηλακισμού οδηγών. Το ίδιο εφιαλτικό καλοκαίρι θα περάσουν και οι επιβάτες οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα και ώρες για να πάρουν ένα λεωφορείο!

Η έλλειψη ανταλλακτικών αλλά και προσωπικού, η παλαιότητα των λεωφορείων και η μείωση των δρομολογίων θα γίνουν ακόμα πιο εμφανή το καλοκαίρι με τις άδειες του προσωπικού είτε αυτοί είναι οδηγοί είτε τεχνικοί. 

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο στόλο των λεωφορείων θα προκαλέσουν και οι βλάβες των air conditions που υπάρχουν στα λεωφορεία και τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί. Μάλιστα πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην ΟΣΥ αναφέρει ότι η μη λειτουργία του air-conditions στα λεωφορεία θεωρείται ως βλάβη και το λεωφορείο πρέπει να αποσύρεται.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να μειώσει το στόλο των λεωφορείων που καθημερινά κυκλοφορούν στο Λεκανοπέδιο από περίπου 950 καθημερινά ακόμα και σε λιγότερο από 800!

Λόγω των καθυστερήσεων των λεωφορείων, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ, σε πολλές γραμμές οι οδηγοί δέχονται την έντονη κριτική και την λεκτική βία από εκατοντάδες επιβάτες.

«Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν προγραμματιστεί 12.500 δρομολόγια ενώ υλοποιούνται μόλις 9.500» είπε μιλώντας στο movenews.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΟΣΥ κ. Κ. Σιορίκης.

Πέρσι το καλοκαίρι μάλιστα σημειώθηκαν τρία περιστατικά προπηλακισμού και ξυλοδαρμού οδηγών μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

Και αυτό γιατί λόγω έλλειψης λεωφορείων οι σταθμάρχες το πρωί αλλάζουν την συχνότητα των δρομολογίων ωστόσο δεν γίνεται ενημέρωση στη σελίδα του ΟΑΣΑ.

«Από πέρσι ζητήσαμε από τον κ. Σκουμπούρη οι αλλαγές που αποφασίζονται να περνούν στο σύστημα ώστε να μην περιμένουν άδικα οι επιβάτες στις στάσεις. Ωστόσο καμία αλλαγή δεν έγινε στην κατεύθυνση αυτή παρά το γεγονός ότι ανάλογο αίτημα έγινε και στον υφυπουργό Μεταφορών . Ν. Μαυραγάνη» λέει μιλώντας στο movenews.gr το μέλος του σωματείου εργαζομένων ΟΣΥ κ. Φ. Νικολακόπουλος.

Μάλιστα σε αρκετές γραμμές οι οδηγοί και οι επιβάτες κινδυνεύουν όπως και στην 805 που περνά από τα Νεόκτιστα και εκτοξεύονται πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει διακοπεί πολλές φορές και έχει εκτελεστεί ακόμα και με την συνοδεία αστυνομίας Νέα επεισόδια πριν από περίπου δύο εβδομάδες προκάλεσαν και πάλι στην διακοπή της γραμμής τις βραδινές ώρες με την συγκοινωνία να εκτελείται μέχρι τις 7 και μισή το απόγευμα.

Η έλλειψη λεωφορείων 
Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν γραμμές στον Πειραιά που για να βγάλουν το πρόγραμμα απαιτούνται 12 λεωφορεία ενώ έχουν απομείνει μόνο τέσσερα.

Στη γραμμή 051 που είναι κυκλική και ξεκινά από τα ΚΤΕΛ Κηφισού φτάνει στο κέντρο της Αθήνας και επιστρέφει είναι καθημερινά ένα με δύο λεωφορεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις με την άφιξη των ΚΤΕΛ.

Στην γραμμή 843 εκτελούνται τα δρομολόγια με δύο λιγότερα λεωφορεία με τους οδηγούς να είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τα ίδια δρομολόγια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρυσι το καλοκαίρι στην γραμμή Α13 Ομόνοια - Κηπούπολη που έπρεπε να εκτελεί τα δρομολόγιά της με 10 λεωφορεία από το αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη ωστόσο υπήρξε μέρα που λόγω βλαβών το καθημερινό έργο έβγαινε με μόλις δύο λεωφορεία από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων. 

Αυτό συνεπάγεται ότι ένα λεωφορείο ξεκινούσε από την αφετηρία και ένα από το τέρμα με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις όταν η συγκεκριμένη γραμμή περνά από τρεις σταθμούς μετρό και έχει πολύ μεγάλη επιβατική κίνηση.

Τα περιστατικά 
Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα δεκάδες οδηγοί έχουν δεχθεί επιθέσεις από επιβάτες με πολλές από αυτές να καταγράφονται στην περιοχή του Περάματος αλλά και στους σταθμούς του μετρό.

Ένα επεισόδιο έγινε πέρσι το καλοκαίρι σε γραμμή του Περάματος όπου λόγω της πολύωρης αναμονής στις στάσεις επιβάτες προπηλάκισαν οδηγό λεωφορείου.

Ο οδηγός έπρεπε να πιάσει δουλειά στις 17:00 στην λεωφορειακή γραμμή Γ18 Ομόνοια - Πέραμα (μέσω Γρ. Λαμπράκη), όμως λόγω των πολλών βλαβών σε λεωφορεία στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη δεν υπήρχε λεωφορείο. 

Αποφάσισε να βγει με λεωφορείο που είχε βλάβη στο a/c στις 20:30 που είχε πέσει η θερμοκρασία και να ξεκινήσει δρομολόγιο από Πέραμα στις 21:05. 

Πηγαίνοντας προς το τέρμα της γραμμής Γ18 περίμεναν περίπου 500 επιβάτες οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το λεωφορείο, το οποίο ξεκίνησε 5 λεπτά νωρίτερα καθώς γέμισε αμέσως. 

Σημειώνεται ότι ήταν αρθρωτό λεωφορείο 18μ. όπου μπορούν να επιβιβαστούν περίπου 200 επιβάτες. Οι επιβάτες επιτέθηκαν στον οδηγό για την συχνότητα των δρομολογίων και δεν σταμάτησαν έως ότου ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο μετά από 25 λεπτά διαδρομής, επί της Λ. Λαμπράκη στο ύψος των φυλακών Κορυδαλλού, όπου λόγω της πίεσης που δέχτηκε από τον κόσμο δεν αισθανόταν καλά, κάλεσε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Είχε προηγηθεί άλλο ένα περιστατικό με προπηλακισμό οδηγού λεωφορείου επίσης στις γραμμές του Περάματος.

Επίθεση είχε δεχθεί οδηγός λεωφορείου της Ο.ΣΥ από επιβάτη και στην Λ. Κατεχάκη, λόγω καθυστερήσεων. Ο οδηγός εκτελούσε δρομολόγιο στην λέωφ. γραμμή 413 Παπάγου - Στ. Κατεχάκη - Στ. Εθν. Άμυνα (κυκλική) όταν με κατεύθυνση την Εθνική Άμυνα, στο ύψος του Νοσοκομείου Αεροπορίας δέχτηκε επίθεση από αγανακτισμένο επιβάτη ο οποίος όπως καταγγέλλει ο οδηγός αν δεν είχε τραβηχτεί θα τον είχε χτυπήσει στο κεφάλι. 

Ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στην καρδιολογική του Λαϊκού Νοσοκομείου όπου και νοσηλεύτηκε.

Άλλος ένας ξυλοδαρμός οδηγού αστικού λεωφορείου είχε γίνει στην Καλλιθέα, όταν άτομα νεαρής ηλικίας επιτέθηκαν στον οδηγό γιατί δεν άνοιγε την πόρτα η οποία είχε βλάβη. Ο οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Βούλας.

Λίγες μέρες πριν, άλλος οδηγός στη γραμμή 843, ξυλοκοπήθηκε από ομάδα 5 ατόμων.

Όπως καταγγέλλουν οι οδηγοί των λεωφορείων η μεγαλύτερη συχνότητα επιθέσεων σε βάρος τους παρατηρείται κοντά σε σταθμούς ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ και κατά τις βραδινές ώρες της βάρδιας.

Όπως αναφέρουν στα αστικά λεωφορεία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενώ οι διοικήσεις Ο.ΣΥ και ΟΑΣΑ μαζί με εκπρόσωπους των εργαζομένων την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία, θα πρέπει να συζητήσουν την άμεση ενεργοποίηση στο «κουμπί πανικού» που βρίσκεται ήδη τοποθετημένο στα οχήματα και την κλειστή καμπίνα οδηγού !

Το «κόκκινο κουμπί πανικού» μετά από αρκετά περιστατικά ξυλοδαρμών οδηγών, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Το σύστημα αυτό θα ειδοποιεί άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τυχόν επιθέσεις ή έκνομες ενέργειες μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου