Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΚΚΕ: Βρήκε τους ... «υπεύθυνους» για το χάλι των αστικών συγκοινωνιών

Τη διαφθορά, αφήνοντας διάφορες υπόνοιες σε βάρος των εργαζομένων, επικαλέστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης, ως αιτία για την απαξιωτική πορεία των αστικών συγκοινωνιών, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Ο υπουργός επικαλέστηκε διάφορα στοιχεία, για να τεκμηριώσει ότι οι συγκοινωνίες υπονομεύονται «από μέσα», δηλαδή ότι «κάποιοι» χαλάνε τα λεωφορεία στα αμαξοστάσια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσώτης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός, σημείωσε ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τη διαφθορά ως αιτία της απαξίωσης. 

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χρ. Κατσώτης είναι αμείλικτα: 
  • «Από το 2009 μέχρι το 2016 έχουμε 33,7% των εργαζομένων να λείπουν από τις συγκοινωνίες. 
  • Έχουμε μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 45%. 
  • Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 76% με αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 75%». 
  • «Το 43% των λεωφορείων είναι 16-20 ετών και το 60% των τρόλλεϋ είναι 18-19 ετών».
Ανάλογη ήταν η εικόνα για τα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης Δελής, λέγοντας ότι η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ είναι η γέφυρα για την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων γραμμών της αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Τονίστηκε, τέλος, από τους βουλευτές του ΚΚΕ πως «ούτε η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών που συντελείται σταδιακά ούτε η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού». 
  • Ανέδειξαν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η συγκοινωνία θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. 
  • Ανέδειξαν επίσης τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων σε μετακίνηση και συγκοινωνίες. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER