Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Crash test σε τέσσερις σταθμούς για το κλείσιμο των πυλών

Σε μόλις τέσσερις από τους 40 σταθμούς του μετρό θα κλείσουν σταδιακά από σήμερα οι πύλες για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με τον ΟΑΣΑ να επιλέγει την συνταγή της δοκιμαστικής εφαρμογής προκειμένου να αποφύγει δυσλειτουργίες αλλά και νέα ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Οι σταθμοί που θα τεσταριστεί δειλά ο νέος τρόπος μετακινήσεων έχουν επιλεγεί για αρχή να είναι τέσσερις: Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο, Ελαιώνας και Άγιος Αντώνιος. Με εξαίρεση τους δύο πρώτους, οι άλλοι δύο είναι μη εμπορικοί σταθμοί και μάλιστα ο Ελαιώνας θεωρείται και σταθμός «φάντασμα» αφού η επιβατική του κίνηση είναι πολύ περιορισμένη.

Η επιλογή των σταθμών δείχνει το φόβο του Οργανισμού να πάρει το ρίσκο για μια πιο μαζική εφαρμογή του έξυπνου εισιτηρίου. Η «αποστράτευση» άλλωστε την περασμένη Πέμπτη του χάρτινου εισιτηρίου και η πρεμιέρα του νέου κομίστρου δεν ήταν τόσο επιτυχής.

Η έλλειψη εξοικείωσης του κοινού σε συνδυασμό με την αδυναμία των συστημάτων αυτόματης έκδοσης να τυπώσουν τα εκπτωτικά εισιτήρια προκάλεσαν νέες ουρές.

Επειδή το εγχείρημα δεν είναι εύκολο έχει αποφασιστεί προοδευτικό κλείσιμο των πυλών που είναι και το τελευταίο στάδιο εφαρμογής του μεγάλου έργου για τις αστικές συγκοινωνίες. 

Αφενός για να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα στις καθημερινές μετακινήσεις, αφετέρου γιατί το σύστημα δεν θα σφραγιστεί ολοκληρωτικά μέχρι να εκδοθούν οι προσωποποιημένες κάρτες που δικαιούνται τα ελευθέρας (ένστολοι, άνεργοι κ.α). 

Οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ εκτιμούν ότι για τους χρήστες των ΜΜΜ που έχουν δικαίωμα δωρεάν επιβίβασης στις συγκοινωνίες, ο ΟΑΣΑ θα χρειαστεί να προσωποποιήσει άνω από 300.000 κάρτες, οι οποίες θα προστεθούν στις περισσότερες από 320.000 κάρτες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Οι εργαζόμενοι έχουν διαμηνύσει στην διοίκηση του Οργανισμού ότι το κλείσιμο των πυλών θα πρέπει να υλοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση των συστημάτων ασφαλείας με τις πύλες, ώστε σε έκτακτα περιστατικά (φωτιά, ατύχημα κ.α) να εκκενώνεται γρήγορα η αποβάθρα και να μην εγκλωβίζονται επιβάτες μέσα στους σταθμούς. 

Υποστηρίζουν ότι αυτό μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε πολύ λίγους σταθμούς και το συνδέουν με την πρόοδο στο κλείσιμο των πυλών. Έχουν μάλιστα δηλώσει αποφασισμένοι να σηκώσουν τις μπάρες σε όποιο σταθμό δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας για τους επιβάτες.

Όπως εκτιμούν, ελάχιστες πύλες θα σφραγιστούν τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας ότι οι επιβάτες είναι εντελώς ανώριμοι για να υποδεχτούν τις κλειστές διαδικασίες που συνεπάγεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού κομίστρου. 

Προβλέπουν μάλιστα ότι ο χρόνος μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που έχει δώσει διορία ο ΟΑΣΑ για την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα χρειαστεί να παραταθεί. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου