Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΜΜΜ: Σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει το e-εισιτήριο

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αν και η κοινοπραξία της κορεατικής LG με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρέδωσε το σύστημα στα τέλη Ιουνίου. 

Η κοινοπραξία έχει αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος για 12 χρόνια, αλλά για να αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος πρέπει να δοθεί το σήμα εκκίνησης από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα, πάντως, με διασταυρωμένες πληροφορίες, εξετάζεται η δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. 

Για κάποιο χρονικό διάστημα οι επιβάτες θα χρησιμοποιούν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά οι μπάρες στο μετρό θα είναι ανοικτές. Στην αρχή, μάλιστα, προβλέπεται πως θα λειτουργούν παράλληλα και τα δύο συστήματα. Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η εξοικείωση των χρηστών και πότε θα κλείσουν οι μπάρες, ώστε να ανοίγουν μόνο για όσους έχουν προμηθευτεί το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά την είσοδο και έξοδό τους.

Οι μπάρες, ειδικά στο μετρό, θα είναι ανοικτές και για έναν ακόμα λόγο: Μέχρι στιγμής δεν έχουν διασυνδεθεί τα συστήματα του ΟΑΣΑ με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να ανοίγουν ταυτόχρονα όλες οι πύλες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σύντομα, πάντως, αναμένεται να κλείσει η εκκρεμότητα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς ο ΟΑΣΑ έστειλε νέο φάκελο στον οποίο αναφέρεται πως στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών που θα καταγράφονται δεν θα περιλαμβάνεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). 

Κατά τα άλλα, επαναλαμβάνεται πως η καταγραφή των στοιχείων με τις διαδρομές κάθε χρήστη στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλλεϋ) είναι απαραίτητη, ώστε να εφαρμοστεί στο μέλλον κλιμακωτή χρέωση.

Πάντως μέχρι να λυθεί η εκκρεμότητα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η διοίκηση του ΟΑΣΑ δεν μπορεί να προμηθευτεί τις ηλεκτρονικές κάρτες, αφού δεν γνωρίζει ποια στοιχεία θα αναγράφονται σε αυτές. 

Οι επαναφορτιζόμενες ηλεκτρονικές κάρτες είναι η κυριότερη μορφή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά θα υπάρχουν και μαγνητικές κάρτες (χωρίς δυνατότητα επαναφόρτισης), αλλά και χάρτινα εισιτήρια με τα οποία οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν συγκεκριμένο αριθμό διαδρομών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου