Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ποιοι κρύβονται πίσω από τους βανδαλισμούς στα ΜΜΜ

Το κεντρικό «στρατηγείο» και τους 2-3 καθοδηγητές (ηλικίας περίπου 35 χρόνων) των ομάδων καταστροφής και αφαίρεσης ακυρωτικών μηχανημάτων επιχειρούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, αναζητώντας του κρίκους επικοινωνίας ανάμεσα στους «επικεφαλής» και τους «ομαδάρχες».

Το τελευταίο 4ήμερο, από την περασμένη Πέμπτη έως την Κυριακή, ομάδες ατόμων, «ζευγάρια» (άνδρας-γυναίκα), ανήλικοι, προέβησαν σε 35 αφαιρέσεις ή φθορές ακυρωτικών μηχανημάτων με… επαναφορτιζόμενα κατσαβίδια!

Περιοχές δράσεις ήταν αυτές του Ζωγράφου, Εξαρχείων, Αμπελόκηποι, Πετρούπολη, Ίλιον, Πετράλωνα, Κερατσίνι, Πατήσια, Αγ. Βαρβάρα, Ψυχικό, Καισαριανή, Παγκράτι. 

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα τοποθέτησης ακυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου, περίπου 180 από αυτά έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί, με το κόστος να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Υπήρχε πρόταση για την τοποθέτησή τους στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος με πλέγμα προστασίας, η οποία όμως απορρίφθηκε εξαιτίας του κόστους!

Το νέο μπαράζ επιθέσεων έφθασε έως τα «αυτιά» του Μεγάρου Μαξίμου, που ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη άμεσες ενέργειες για την αποτροπή του φαινομένου. 

Αυτό αυτόματα σήμαινε πως τα ακυρωτικά μηχανήματα θα… ακύρωναν το ουσιαστικό έργο των υπηρεσιών της αστυνομίας στην Αττική, καθώς ο νέος σχεδιασμός, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, περιελάμβανε την συμμετοχή περίπου 400 ονομαστικοποιημένων μυστικών-αστυνομικών που μπήκαν ως «επιβάτες» σε 34 δρομολόγια λεωφορείων και τρόλλεϋ, στα οποία είχαν καταγραφεί επιθέσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς με μοτοσυκλέτες ακολουθούσαν οχήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, που υπήρχαν πληροφορίες για «ύποπτους» επιβάτες.

Στόχος του αστυνομικού σχεδιασμού είναι η ανακοπή του κύματος βανδαλισμών και καταστροφών σε μέσα μαζικής μεταφοράς με κυρίαρχη επιδίωξη τις συλλήψεις δραστών τέτοιων καταστροφών, οι οποίες σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη συνέχιση αυτού του μπαράζ βανδαλισμών. 

Επίσης, εκτιμούν πως από τις συλλήψεις θα προκύψει ένας καμβάς επικοινωνιών που μπορεί να οδηγήσουν στον πιθανό κεντρικό σχεδιασμό. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για 2-3 καθοδηγητές, οι οποίοι εκτός από τον συντονισμό δράσεων με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και επεισόδια, έχουν επεκταθεί και στους βανδαλισμούς σε ΜΜΜ. 

Υπάρχουν επίσης, μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχει «μιμητισμός» αυτών των βανδαλισμών από ομάδες ανηλίκων και νεαρών που λειτουργούν αυτόνομα και ανοργάνωτα αντιγράφοντας τις ενέργειες αντιεξουσιαστικών ομάδων, οι οποίες φαίνεται να έχουν βρει απήχηση.

Οι «ερασιτέχνες» δράστες, συνήθως είναι επιβάτες των λεωφορείων, οι οποίοι σπάνε τις οθόνες των νέου τύπου ακυρωτικών μηχανημάτων, την ώρα που το δρομολόγιο είναι σε εξέλιξη και κάποιες φορές δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τον οδηγό ή άλλους επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαδίκτυο δίνονταν οδηγίες και ποια… εργαλεία χρειάζονται για την αφαίρεση των ακυρωτικών μηχανημάτων. 

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίζοντας τις διαδικτυακές υποδείξεις και οδηγίες για τον τρόπο που θα καταστρέφονται τα ακυρωτικά μηχανήματα και η προαναγγελία μπαράζ επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επιθέσεις που καταγράφηκαν από τις 13:30 έως τις 17:30, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, σε πέντε λεωφορεία του ΟΣΥ στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου οι ομάδες των νεαρών αφαίρεσαν συνολικά πέντε ακυρωτικά μηχανήματα και έσπασαν τις οθόνες άλλων πέντε. 

Δύο από τις επιθέσεις έγιναν σε λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Ζωγράφου-Γαλάτσι της γραμμής «608», στην οδό Ακαδημίας, ένα ακόμη στην ίδια οδό της γραμμής 732 με δρομολόγιο Αγ. Φανούριος-Βύρωνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη λεωφορείο της γραμμής «021» με δρομολόγιο Κάνιγγος-Γκύζη και ένα ακόμη της γραμμής «19» στην οδό Μπουμπουλίνας με δρομολόγιο Β. Ηράκλειο-Μετρό Χαλανδρίου.

Η πρόταση τοποθέτησης «κόκκινου κουμπιού»-πανικού μέσα σε λεωφορεία, τρόλλεϋ, που θα ειδοποιεί άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τυχόν επιθέσεις ή έκνομες ενέργειες μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. 

Την είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Σκουμπούρης, στο πλαίσιο σύσκεψης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με αφορμή την κλιμάκωση των επιθέσεων σε ΜΜΜ. Η πρόταση ανέφερε την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μπουτόν στην θέση του οδηγού, ο οποίος μετά από μία εκτίμηση κινδύνου για το επιβατικό κοινό, θα το πατά, και το σήμα θα διαβιβάζεται στο κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη κινητοποίηση και άμεση παρέμβαση στην επίλυση του περιστατικού. 

Την ώρα που η πρόταση έχει κολλήσει, επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, διαπιστώνουν ότι η πλειοψηφία των οδηγών λεωφορείων ή τρόλλεϋ, τα οχήματα των οποίων γίνονται στόχος των νεαρών που καταστρέφουν ακυρωτικά μηχανήματα, καταθέτουν είτε ότι δεν αντιλήφθηκαν τις φθορές, είτε ότι αυτές έγιναν στον τερματισμό των δρομολογίων.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επαναλαμβάνει πως πίσω από τους βανδαλισμούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρύβονται οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. 

Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως είναι τουλάχιστον περίεργο ότι το φαινόμενο εντάθηκε τόσο μετά τις αποκαλύψεις για τα κυκλώματα των πλαστών εισιτηρίων και της εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά κυρίως όταν η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η φύλαξη χώρων των ΜΜΜ θα φύγει από τους ιδιώτες εργολάβους και θα περάσει στην ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου