Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Επόμενη στάση... αλχημείες

Το ...«κοινωνικό» της πρόσωπο αποκάλυψε η Ν.Δ. παρουσιάζοντας χθες τις θέσεις της για τον τομέα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι επιβάρυνε τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας με 94 εκατ. ευρώ, κοστολογώντας τη θεσμοθέτηση των δωρεάν μετακινήσεων των ανέργων και την ανακούφιση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των capital controls.

Πέρα από τις λογιστικές αλχημείες επιπέδου Α' Δημοτικού, προφανώς από λάθος χρέωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το έλλειμμα από τις αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων που εφαρμόστηκαν από τη Ν.Δ. αλλά και τα χρέη της επόμενης κυβέρνησης! Στο στόχαστρο της ομάδας συγκοινωνιών της Ν.Δ. βρέθηκαν:
  1. Το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, το οποίο κοστολόγησαν σε 30 εκατ. ευρώ με άγνωστη διαδικασία υπολογισμού.
  2. Η προσωρινή ρύθμιση για ελεύθερη χρήση των αστικών συγκοινωνιών τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες εφαρμογής των capital controls, την οποία υπολόγισαν σε 10 εκατ. ευρώ.
  3. Η επιλογή να μην αλλάξουν οι τιμές των εισιτηρίων λόγω αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23%. Εκτιμούν ότι η επιβάρυνση θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ, αλλά ομολογούν ότι το ποσό αφορά την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2015. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα εισηγηθούν... αυξήσεις στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
  4. Η «τρύπα» των 24 εκατ. ευρώ που δημιούργησαν στους φορείς των συγκοινωνιών οι αυξομειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων και κυρίως των καρτών απεριορίστων διαδρομών, τις οποίες όμως θέσπισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2014.
  5. Η καθυστέρηση της είσπραξης 20 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Παιδείας ως αντιστάθμισμα για τα ειδικά τιμολόγια που ισχύουν σε μαθητές, φοιτητές και φαντάρους. Πρόκειται για κονδύλι που μεταφέρεται από το ένα δημόσιο ταμείο σε άλλο.
«Η Ν.Δ. είναι εντελώς έξω από την κοινωνία. Είναι ανάλγητη απέναντι στις στρατιές των ανέργων που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίζει κέρδη στο κεφάλαιο, στο οποίο στην ουσία είναι πολιτικοί υπάλληλοι. Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνική παροχή και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τη λογική επιχειρήσεων και μάλιστα κερδοφόρων» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Κασιμέρης, μέλος της διοίκησης του συνδικάτου εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Πιστεύουμε ότι τελικά θα βελτιώσει την εικόνα της δημόσιας συγκοινωνίας, θα ευαισθητοποιήσει επιβάτες και εργαζόμενους, ενώ θα αυξήσει τα έσοδα» προσθέτει και σχολιάζει την κίνηση από την πλευρά των υπευθύνων της Ν.Δ.: «Να μην κάνουν όνειρα τύπου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και "νοικοκυραίους". Να ξεχάσουν ότι θα γυρίσουμε πίσω και αυτοί θα μοιράζουν άδειες για αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ σε κολλητούς και πολιτικά προσκείμενους».

Οι αρμόδιοι της Ν.Δ. δεν είπαν λέξη για το θέμα των ελέγχων εισιτηρίων, οι οποίοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν ανατεθεί από τη διοίκηση της ΟΣΥ σε δήθεν «εθελοντές». Με βάση τη συλλογική σύμβαση, που υπογράφτηκε πριν από μια διετία, προβλέπεται γι' αυτούς πρόσθετη αμοιβή ίση με το 50% των εσόδων από το πρόστιμο των 72 ευρώ για όσους εργαζόμενους κάνουν ελέγχους εισιτηρίων εκτός ωραρίου. Για την αποτελεσματικότητα του περίφημου μηχανισμού αρκεί να αναφερθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι 18 μόνιμοι και 220 «εθελοντές» της ΟΣΥ πιστοποίησαν πρόστιμα 3,53 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα 
Στη ΣΤΑΣΥ, τον φορέα του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ, τα πρόστιμα από τους 93 εκπαιδευμένους ελεγκτές ήταν 3,61 εκατ. ευρώ, παρόλο που η εισιτηριοδιαφυγή στην ΟΣΥ είναι υπερδιπλάσια. «Εμείς τους ονομάζουμε κεφαλοκυνηγούς και ζητάμε από τη διοίκηση της ΟΣΥ να γίνονται οι έλεγχοι μόνον από εργαζόμενους που έχουν εκπαιδευτεί γι΄ αυτόν τον σκοπό» υπογραμμίζει ο Απόστολος Κασιμέρης και υπενθυμίζει τα παρατράγουδα που είχαν δημιουργηθεί με πρωταγωνιστές αυτούς τους «εθελοντές».

Μας αποκαλύπτει μια θετική κίνηση του τέως αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος στις 29 Ιουλίου 2015 έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση της ΟΣΥ και τα σωματεία των εργαζομένων στοχεύοντας στην έμμεση κατάργηση των «εθελοντών». Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο 1876/1990 οι όροι των συλλογικών συμβάσεων υπερισχύουν των γενικότερων μόνον εφόσον είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους. Με αυτό το δεδομένο τούς εφιστά την προσοχή ότι προβλέπεται οκτάωρη εργασία για τους εργαζόμενους, επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για... εθελοντικές προσφορές.

«Καλείστε να απέχετε από οποιαδήποτε σχετική απασχόληση, εκτός ειδικότητας και ωραρίου, ως ελεγκτή και τη χορήγηση οιουδήποτε ποσοστού από επιβολή προστίμου που αφορά την περιγραφόμενη εργασία» καταλήγει η επιστολή. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΟΣΥ, που είχε τοποθετηθεί πριν από μια διετία, διαμαρτυρήθηκε και εξέφρασε φόβους ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα διαλυθεί ο μηχανισμός ελέγχου! 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER