Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Με ρυθμούς Προαστιακού το τμήμα Άγιος Δημήτριος - Ελληνικό

Με συχνότητες που θυμίζουν ...Προαστιακό Σιδηρόδρομο κινούνται οι συρμοί στο τμήμα Άγιος Δημήτριος - Ελληνικό της γραμμής 2 στο Μετρό της Αθήνας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως τις ώρες αιχμής οι συρμοί περνούν ανά 8 λεπτά ενώ στις υπόλοιπες ώρες η συχνότητα φτάνει μέχρι και 18 λεπτά ανά δρομολόγιο, πρωτοφανές στην ιστορία του Μετρό της πρωτεύουσας. 

Αυτό το φαινόμενο υπάρχει σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας αυτού του τμήματος, τον Ιούλιο του 2013. Σε παλαιότερη θέση της η ΣΤΑΣΥ υποστήριζε πως αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με το υπόλοιπο δίκτυο συμβαίνει γιατί δεν υπήρχε σημαντικό επιβατικό κοινό που να μπορεί να υποστηρίξει πιο συχνά δρομολόγια. 

"Προσχηματικό" λέει στο ypodomes.com ο Πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Σπύρος Ρεβύθης. Όπως επισημαίνει "τα δρομολόγια είναι αραιά γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Όπως έχουμε πει πολλές φορές χρειαζόμαστε κάποιες εκατοντάδες ακόμα προκειμένου να λειτουργεί ομαλά όλο το δίκτυο". 

Αναφορικά με το τμήμα Άγιος Δημήτριος - Ελληνικό αναφέρει πως η κατάσταση αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί με την πρόσληψη 393 οδηγών. "Μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη τους, τότε θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και αυτό το τμήμα. 

"Δεν υπάρχει ζήτημα αναμονής 18 λεπτών" είπε στο ypodomes.com από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νίκος Παπαθανάσης. 

"Τα δρομολόγια έχουν το πολύ 8 λεπτά αναμονή και μόνο σε περιπτώσεις βλάβης συρμού έχουμε μεγαλύτερες αναμονές. Η επιλογή στο να μην καταλήγουν όλοι οι συρμοί στο Ελληνικό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες". 

Όπως σημείωσε η επιβατική κίνηση είναι κατά 50% μικρότερες από τις προβλέψεις στις μελέτες ενώ συμβολή έχουν και οι ελλείψεις σε προσωπικό. 

"Σε πολλά συστήματα Μετρό υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Εδώ στο τμήμα αυτό η πληρότητα δεν ξεπερνά το 60% και χρειάζεται επανασχεδιασμός του έργου των λεωφορείων για να "πέφτουν" πάνω στους σταθμούς, πράγμα που σήμερα δεν γίνεται. Τότε ίσως αλλάξει η σημερινή πολιτική" καταλήγει.

Μικροπροβλήματα και στην συντήρηση 
Για όποιον κινείται με το Μετρό, είναι εμφανές πια ότι το δίκτυο "γερνά" με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εκτός από την απαράδεκτη κατάσταση στην εμφάνιση των συρμών της Γραμμής 1 που είναι εξ`ολοκλήρου ντυμένοι σε graffiti και εσωτερικά παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψής βλέπουμε και σημάδια κόπωσης. 

Στο σταθμό Μοναστηράκι οι τοίχοι στην αποβάθρα είναι πλέον γκρι σκούροι αφήνοντας μία κακή εντύπωση. Το ίδιο αρχίζει και συμβαίνει και σε αρκετούς άλλους σταθμούς με την ανάγκη "φρεσκαρίσματος" να είναι σχεδόν επιτακτική. 

Επίσης έχουν εντοπιστεί σε διάφορους σταθμούς σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο, ανελκυστήρες που δεν λειτουργούν, συρμοί β` γενιάς που δεν λειτουργεί ο κλιματισμός κ.α 

Τα προβλήματα αυτά ουσιαστικά είναι τα απόνερα της κρίσης που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αντίδρασης στη ΣΤΑΣΥ που είναι και ο αρμόδιος φορέας αντιμετώπισης και λύσης τους. Όπως ενημέρωσε το ypodomes o κ. Παπαθανάσης υπάρχει συνεργείο που επιμελείται τέτοιων θεμάτων και αποκαθιστά την εικόνα αυτή.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER