Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Ταξίδι 10 χρόνια στο παρελθόν, 10 χρόνια στο μέλλον

Το Μετρό της Αθήνας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της το χρησιμοποιούν συχνά. Έχει άλλωστε εκφραστεί ως το αγαπημένο μέσο των Αθηναίων. Στα χρόνια που λειτουργεί, σχεδόν 16, έχει περάσει από πολλές δυσκολίες αλλά έχει δώσει πολλές χαρές.

Με τη λειτουργία των εκάστοτε νέων σταθμών ζωντάνεψαν προηγουμένως νεκρές περιοχές, ζωντάνεψαν ζώνες κατοικίας, έγιναν υποστηρικτικά έργα (ακούς Θεσσαλονίκη;). Με βάση αυτά τα χρόνια εμπειρίας εδώ σήμερα από το ypodomes.com αποφασίσαμε να σας υπενθυμίσουμε το παρελθόν αυτού του μέσου και να σας ενημερώσουμε για το μέλλον του.

Θα δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια σε αυτό το δίκτυο αλλά και τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα 10 χρόνια.

Επιστροφή στο παρελθόν 2005-2015
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και ακόμα υπάρχει αυτή η επιτάχυνση της επιτυχίας. Θα περάσει ένας χρόνος μέχρι το 2006 να δημοπρατηθούν οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς Αγία Μαρίνα, Ανθούπολη, Ελληνικό και τους νέους σταθμούς Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Νομισματοκοπείο.

Το 2007, τον Μάϊο ανοίγει τις πύλες της η νέα μεγάλη επέκταση της γραμμής 3 από το Μοναστηράκι μέχρι το Αιγάλεω. Η γραμμή περιελάμβανε 4,5χλμ γραμμής και τους σταθμούς Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω. 

Το μεγάλο βήμα γίνεται, το Μετρό περνά τον Κηφισό και φτάνει στα όρια των Δήμων του Πειραιά. Ο δε σταθμός Ελαιώνας θα λειτουργήσει με κύριο στόχο το ...νέο γήπεδο του ΠΑΟ αλλά και των ...νέων ΚΤΕΛ. Τα δύο τελευταία δεν συνέβησαν ποτέ.

Τον ίδιο χρόνο δημοπρατείται η επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα μέχρι τον κέντρο του Πειραιά στον Σταθμό Ευαγγελίστρια. Το 2008 ο διαγωνισμός ακυρώνεται, ο σταθμός Ευαγγελίστρια κόβεται λόγω ..ιερών αντιδράσεων και επαναδημοπρατείται.

Το επόμενο έτος, παραμονή της κρίσης, το 2009 παραδίδεται ο σταθμός Νομισματοκοπείο. Το 2010 θα λειτουργήσει ο σταθμός Χολαργός και λίγες μέρες πριν το 2011 ο σταθμός Αγία Παρασκευή. Η γραμμή 3 προς βορρά γεμίζει με σταθμούς και αλλάζει τα συγκοινωνιακά δεδομένα της περιοχή.

Το 2012 λύνεται το πρόβλημα με τη σύμβαση σηματοδότησης των 3 παγωμένων επεκτάσεων και το ίδιο διάστημα ξεκινά η κατασκευή (μετά από 5 χρόνια) της επεκτασης προς Πειραιά.

Το 2013 ξεκινούν τη λειτουργία τους 3 μεγάλες επεκτάσεις. Από το Αιγάλεω στην Αγία Μαρίνα με ένα σταθμό, την επέκταση της γραμμής 2 προς δυτικά με τους σταθμούς Περιστέρι, Ανθούπολη και την επέκταση της γραμμής 2 προς νότο με τους σταθμούς Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό.

Ταξίδι στο μέλλον
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Η σταθερότητα της χώρας δεν επιτρέπει μεγάλες αποφάσεις αλλά τα παρακάτω είναι πολύ πιθανόν να συμβούν:

2016-2020
  • Θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 Άλσος Βεϊκου - Γουδή με μήκος 12,9χλμ και 14 σταθμούς: Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή.
  • Θα ολοκληρωθεί η επέκταση προς Πειραιά με 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο. Για πρώτη φορά το κέντρο του Πειραιά συνδέεται με το κέντρο της Αθήνας μέσω Μετρό.
  • Θα δημοπρατηθεί η επέκταση της γραμμής 2 προς δυτικά με 3 νέους σταθμούς, όλους στα διοικητικά όρια του Δήμου Ίλιου.
  • Μέχρι το 2020 ελπίζουμε να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4.
2020-2025
  • Θα δημοπρατηθεί το νέο τμήμα της γραμμής 4 Γουδή - Μαρούσι
  • Θα δημοπρατηθεί η τελική επέκταση της γραμμής 2 Ελληνικό - Γλυφάδα. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER