Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΣτΕ: Παράνομη η Υπουργική απόφαση, πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και επέκτασης του Τραμ

Το ΣτΕ μπλόκαρε την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την επέκταση του Τραμ, καθώς έκανε δεκτή την προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων Αθηναίων πολιτών, που στρέφονταν κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφασή του έκρινε μη νόμιμη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Η επίμαχη υπουργική απόφαση κρίθηκε παράνομη, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Σημειώνεται ότι τις αρχιτεκτονικές μελέτες για την ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου είχε χρηματοδοτήσει και δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου