Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Συγκοινωνίες Αθηνών: Φθαρμένα Οχήματα, μειωμένα δρομολόγια

Η τόνωση των αστικών συγκοινωνιών χρειάζεται να αποτελέσει πολιτική επιλογή και προτεραιότητα

Ο φθαρμένος και υπό-επιχορηγούμενος στόλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), που σε μεγάλο μέρος του κείτεται σε ένα νεκροταφείο οχημάτων στα αμαξοστάσια, αποτελεί την αιτία πίσω από τα περιστατικά πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε τρία λεωφορεία του ΟΑΣΑ το τελευταίο δίμηνο, ευτυχώς χωρίς θύματα. 

Η ίδια αιτία βρίσκεται πίσω και από τις μειώσεις δρομολογίων που έχει υποστεί το επιβατικό κοινό της Αθήνας, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και νωρίτερα. Αυτά επισημαίνει στην «Εποχή» ο υπεύθυνος στο τμήμα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ντάτσης.

«Τα λεωφορεία είναι σε μεγάλο βαθμό φθαρμένα και όταν επισκευάζονται τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από λεωφορεία με μόνιμες βλάβες που δεν βρίσκονται σε κίνηση, αντί να χρησιμοποιούνται καινούργια. 

Δηλαδή από-συναρμολογούνται περαιτέρω τα παροπλισμένα λεωφορεία για να παραμείνουν όπως - όπως σε κίνηση τα λειτουργικά οχήματα. Άλλωστε και όταν αγοράζονται ανταλλακτικά δεν είναι γνήσια, ακόμα και όταν πρόκειται για τα μηχανικά μέρη του οχήματος. Μιλάμε για λεωφορεία που βρίσκονται στους δρόμους σχεδόν 20 ώρες την ημέρα» τονίζει ο Γ. Ντάτσης. 

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, αφού, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, «το 2009, ο στόλος του ΟΑΣΑ αριθμούσε 2.150 λεωφορεία. Σήμερα, αριθμεί 1.750, από τα οποία μόνο 1.200 βρίσκονται σε κίνηση. Τα υπόλοιπα είναι εκτός λειτουργίας λόγω μόνιμων βλαβών που δεν μπορούν να επισκευαστούν εξαιτίας του επισκευαστικού κόστους. 

Το 2009, ο ΟΑΣΑ διέθεσε, από το ποσό με το οποίο επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τον Οργανισμό Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) 327 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος διέθεσε 86 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο χρειάζεται να καλυφθούν και οι μισθοί των εργαζομένων».

Περιμένοντας το λεωφορείο 
Το πρόβλημα της υπό-χρηματοδότησης, σαφώς, δεν δημιουργεί έλλειμμα μόνο επισκευαστικό, αλλά και στην κάλυψη των δρομολογίων και των αναγκών των πολιτών, που επιλέγουν τις αστικές συγκοινωνίες. 

«Ο στόλος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους δρόμους της πρωτεύουσας δεν επαρκεί. Για να καλυφθούν τα κενά και οι ανεπάρκειες μειώνονται τα δρομολόγια. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν μεταβληθεί οι ώρες των δρομολογίων, με αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να μην είναι ενήμερο για τις μειώσεις δρομολογίων. Από τον προηγούμενο μήνα, πλέον άλλαξαν και επίσημα τα δρομολόγια και ανακοινώθηκαν οι μειώσεις» επισημαίνει ο Γ. Ντάτσης. 

Το πρόβλημα μεταφέρεται, όπως είναι επόμενο και στις συνθήκες εργασίας των οδηγών. «Ο αριθμός των οδηγών έχει μειωθεί, από 6.500 το 2013 σε 3.500 σήμερα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν τα ρεπό τους, τα οποία συσσωρεύονται και δεν μπορούν ούτε να δοθούν ούτε να πληρωθούν. 

Επιπλέον, μέσα στις επισκευαστικές ανάγκες είναι και τα καθίσματα των οδηγών, που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αυτή τη θέση για ώρες, σε προβληματικά καθίσματα, με σημαντικές συνέπειες για την υγεία τους και για τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά συνέπεια, που πληρώνει την αμεριμνησία του σε ιατρικές δαπάνες».

Η άκρη του κουβαριού 
Πλέον το πρόβλημα στον τομέα των αστικών λεωφορείων έχει διογκωθεί τόσο και έχει τόσες πτυχές που δεν αρκεί η αύξηση του ποσού επιχορήγησης της ΟΣΥ. 

«Χρειάζεται, με βάση το νόμο, να αποσυρθούν οχήματα -για το 2016 υπολογίζονται στα 230. Το κόστος ενός καινούργιου λεωφορείου υπολογίζεται στα 230.000 ευρώ για τα απλά δωδεκάμετρα και σε 300.000 ευρώ για τα αρθρωτά. Μία λύση, αν και χρονοβόρα, είναι να διεκδικηθούν χρήματα μέσω ΕΣΠΑ για την ανανέωση του στόλου. Θα αποφασίσουμε να επισκευάσουμε λεωφορεία και να πάψουμε να σωρεύουμε μη λειτουργικά οχήματα; Πρόκειται για πολιτική απόφαση που αφορά την έγκριση κονδυλιών από το αρμόδιο υπουργείο για την κάλυψη αυτών των δαπανών» υπογραμμίζει ο Γ. Ντάτσης. 

«Δυστυχώς, σε συνδικαλιστικό επίπεδο δεν μπορούν να διεκδικηθούν πολλά, αφού οι δυνάμεις της δικής μας αριστεράς είναι -και σε αυτό το χώρο- πολύ-διασπασμένες, με αποτέλεσμα να αφήνουμε τον πρώτο λόγο στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ». 

Μήπως, εκτός από τη διαπίστωση των υλικών ελλείψεων, να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε το στόχο της ενότητας για να διεκδικήσουμε αποτελεσματικότερα όσα δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι και ως πολίτες; 

ΠΗΓΗ: epohi.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER