Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Το ενδεχόμενο της απόλυσης αντιμετωπίζει μικρή ομάδα εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ

Το ενδεχόμενο της απόλυσης αντιμετωπίζει πλέον ανοιχτά μία μικρή ομάδα εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ), οι οποίοι τέθηκαν σε αργία από τη διοίκηση της εταιρίας, καθώς είχαν συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Νοεμβρίου 2013, παρόλο που βρίσκονταν σε καθεστώς πολιτικής κινητοποίησης.

Το γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνεται από στελέχη της ΣΤΑΣΥ, έγινε αντικείμενο καταγγελίας την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 από το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρίας ότι «με προκλητικό τρόπο στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, βγάζοντας τους σε υποχρεωτική αργία, διότι συμμετείχαν στην τελευταία 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ» και ότι «αυθαίρετα ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία».

Σύμφωνα με στελέχη της ΣΤΑΣΥ, πρόκειται για μικρή ομάδα εργαζομένων των πρώην ΗΣΑΠ, οι οποίοι απήργησαν, «σπάζοντας» την απαγόρευση της επιστράτευσης. Η διοίκηση τους κάλεσε σε απολογία, στην οποία απάντησαν με υπόμνημα, ενώ στη συνέχεια τους κράτησε ένα ημερομίσθιο και τους έθεσε σε αργία.

Κατά πληροφορίες, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα κοινοποιήσει την υπόθεση στο υπουργείο Υποδομών και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Πάντως, για τη συνέχεια οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη των συγκοινωνιακών φορέων, η κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου θα έφερνε την άμεση απόλυση των εργαζομένων από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. Μία άλλη προσέγγιση όμως θέλει αυτή η σύσταση να γίνει από τον Γενικό Επιθεωρητή και να εγκριθεί πολιτικά από τον υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Εν τούτοις, εάν υλοποιηθεί είτε το ένα είτε με άλλο σενάριο θα πρόκειται για τις πρώτες απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ΔΕΚΟ λόγω της παραβίασης του καθεστώτος πολιτικής κινητητοποίησης.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου