Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ιδιώτες στον έλεγχο των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Την πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στον έλεγχο των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας ανοίγει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων...

Η πιθανότητα να ανατεθεί ο έλεγχος σε ιδιώτες εξετάζεται κυρίως για τις οδικές συγκοινωνίες (λεωφορεία και τρόλεϋ), καθώς η μετατροπή του συστήματος σε κλειστό (δηλαδή οι μπάρες) θα λύσει το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αναποτελεσματικά. Το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης παραμένει όχι απλώς υπαρκτό αλλά, και λόγω της κρίσης, εκτιμάται ότι διογκώνεται περαιτέρω.

Ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας σε συνέδριο στην Τεργέστη με θέμα «Τις προοπτικές για βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ότι έμφαση της ηγεσίας του υπουργείου είναι η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής και για αυτό το σκοπό, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός σχετικά με την εισαγωγή ενός έξυπνου συστήματος συλλογής και ελέγχου καρτών (εισιτηρίων) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Κάρτες και εισιτήρια μόνο από τα σημεία πώλησης του ΟΑΣΑ

Επιπλέον, ανέφερε, είναι υπό εξέταση ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας σειράς από βραχυπρόθεσμες δράσεις για την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβάνοντας:
  • Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας για την μείωση των πλαστών εισιτηρίων.
  • Χρήση ανεξίτηλης μελάνης στον εξοπλισμό ακύρωσης των εισιτηρίων.
  • Βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου.
  • Εφαρμογή σεμιναρίων εκπαίδευσης στους ελεγκτές και αύξηση του αριθμού των ελεγκτών.
  • Συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Απασχόλησης για να προσληφθούν άνεργοι ως επιθεωρητές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, με νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κάρτες απεριορίστων διαδρομών και εισιτήρια θα πωλούνται αποκλειστικά από τα σημεία πώλησης των αστικών συγκοινωνιών, ενώ επεκτείνεται και η παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου με την μορφή έκπτωσης όταν αγοράζονται 10 εισιτήρια αορίστου χρόνου.

Μάστιγα τα πλαστά – πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα

Η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει στόχο να δώσει λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των πλαστών εισιτηρίων, που αποτελούν εξίσου μεγάλο πρόβλημα με αυτό της λαθρεπιβίβασης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο κύκλωμα το οποίο εκτιμάται ότι διακινεί μεγάλο αριθμό πλαστών εισιτηρίων κάθε μήνα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να φτάνει ακόμη και τον αριθμό των γνήσιων εισιτηρίων τα οποία τυπώνονται για λογαριασμό του ΟΑΣΑ.

Το κύκλωμα έχει καταφέρει να παράγει υψηλής πιστότητας πλαστά εισιτήρια αναπαράγοντας ακόμη και την ταινία γνησιότητας των αυθεντικών, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δυσχερής ο εντοπισμός τους.

Όπως υπολογίζεται κάθε μήνα οι απώλειες λόγω των πλαστών εισιτηρίων είναι πιθανόν να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα σημεία πώλησης το κύκλωμα, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, επέλεγε τυχαία περιπτερούχους, τους οποίους τροφοδοτούσε με εισιτήρια - ρέπλικες με κέρδος άνω του 50% (έναντι του νόμιμου περιθωρίου 4% επί της τιμής πώλησης).



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου