Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ερρίφθη ο κύβος για απολύσεις στην Άμυνα και τις συγκοινωνίες

«Κλείδωσαν» οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες αλλά και οι απομακρύνσεις προσωπικού στις συγκοινωνίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη οριστικοποιήθηκαν οι 4.000 απολύσεις για το 2013, το δεύτερο κύμα κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, καθώς και το σχέδιο 10.000 προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων για την επόμενη χρονιά.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το κλείσιμο των εργοστασίων από όπου θα απολυθούν 700 εργαζόμενοι, ενώ θα παραμείνει εν λειτουργία μόνο η μονάδα του Λαυρίου.

Οι 700 υποχρεωτικές απομακρύνσεις εργαζομένων θα συνυπολογιστούν στις 4.000 απολύσεις εντός του 2013, στις οποίες θα προσμετρηθούν:
  • 2.000-2.500 απολύσεις που προήλθαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ
  • 300 επίορκοι που θα τεθούν εκτός Δημοσίου με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων
  • 500 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν για λόγους υγείας
  • 130 υπάλληλοι του ΤΕΟ μετά το οριστικό κλείσιμο του οργανισμού
  • 370 υπάλληλοι από καταργήσεις και συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών και μεσαίων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προβλέπεται διάταξη στην οποία περιλαμβάνονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων που απασχολούν περίπου 200 εργαζομένους.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή σύσκεψη παρουσίασε την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων και παράλληλα ανακοίνωσε την εκκίνηση επανατοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών.

Για τους 3.010 δημοτικούς αστυνομικούς που είναι σε διαθεσιμότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκήρυξε 2.858 θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 1.536 θέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 382 στο υπουργείο Εσωτερικών, 152 στο υπουργείο Οικονομικών και 30 στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Περίπου 150 δημοτικοί αστυνομικοί θα απολυθούν μετά την ολοκλήρωση της 8μηνης διαθεσιμότητας.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης η επιτάχυνση της αξιολόγησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρείες) που απασχολούν 32.000 εργαζομένους. Από τη μείωση των δομών στους φορείς του Δημοσίου εκτιμάται ότι το 2014 θα προέλθουν 2.500-3.000 απολύσεις.

Στο επίκεντρο των αναδιαρθρώσεων θα βρεθούν οι οργανισμοί των συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ κ.ά.), από τους οποίους υπολογίζεται ότι θα προέλθουν μέχρι και 1.200 απολύσεις προσωπικού που θα κριθεί πλεονάζον.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τον σχεδιασμό για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014. Το βάρος του δεύτερου κύματος της κινητικότητας θα σηκώσουν η τοπική αυτοδιοίκηση και ο ΕΟΠΥΥ μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στους ΟΤΑ θα υλοποιηθεί άμεσα η εθελοντική κινητικότητα των υπαλλήλων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ και κατόπιν θα αξιολογηθούν οι δομές δήμων και περιφερειών από όπου θα προκύψει επιπλέον πλεονάζον προσωπικό. Η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου