Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Απεργίες χωρίς αποζημίωση για τους επιβάτες


Σιωπηλά τέλος δόθηκε στην παροχή αποζημίωσης στους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις 24ωρες απεργίες κατά τις οποίες ένα ή περισσότερα μέσα δεν κυκλοφορούν.

Η αποζημίωση δινόταν ως και πέρυσι στους κατόχους μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών αλλά ως δια μαγείας ξεχάστηκε με την κατάργηση των παλιών καρτών και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το Athens Transport έχει υποβάλει δύο ερωτήματα στον ΟΑΣΑ σχετικά με το θέμα τα οποία όμως έχουν μείνει αναπάντητα. Άγνοια δηλώνουν επίσης και οι εκδότες εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ.

Η αποζημίωση ξεκίνησε να δίνεται από τον Μάρτιο του 2013 ύστερα από απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ το ποσό που επιστρεφόταν κάθε μήνα ορίζονταν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ. 

Μέχρι τότε, ο ΟΑΣΑ αρνούνταν να δώσει αποζημίωση με τη δικαιολογία πως για τις απεργίες δεν ευθύνεται ο οργανισμός. Για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Για κάθε μέρα 24ωρης απεργίας όλων των μέσων επιστρεφόταν το 1/30 της αξίας της μηνιαίας κάρτας (π.χ. 1 ευρώ για ολόκληρη κάρτα), ενώ για απεργία λιγότερων μέσων επιστρεφόταν το 1/60 (π.χ. 0,50 ευρώ). 

Αν και αρχικά δινόταν σε όλους όσους ανανέωναν την κάρτα στη συνέχεια έγινε υποχρεωτική η επιστροφή του κουπονιού του προηγούμενου μήνα. Αυτό δημιούργησε προβλήματα καθώς κάθε φορά είχαμε καταγγελίες για εκδότες εισιτηρίων οι οποίοι κράταγαν το κουπόνι χωρίς όμως να δίνουν την έκπτωση στους επιβάτες ή για εκδότες που επέστρεφαν λάθος ποσό. 

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις ο επιβάτης έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος την αποζημίωση με αποτέλεσμα πολλοί να μην τη λαμβάνουν αν και τη δικαιούταν.

Αν και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προφανώς θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δινόταν η αποζημίωση και θα δημιουργούσε ερωτήματα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρξουν απαντήσεις (π.χ. θα δίνεται μόνο σε κατόχους καρτών 30 ημερών ή και μικρότερης διάρκειας;) αυτό δεν είναι επαρκής δικαιολογία για να στερηθεί η αποζημίωση από τους επιβάτες. 

Οι κάτοχοι καρτών μεγάλης διάρκειας είναι ανέκαθεν οι πιο καλοπληρωτές επιβάτες αν και γνωρίζουν πως οι υπηρεσίες που θα λάβουν θα είναι από μέτριες ως κάκιστες. 

Η κατάργηση της αποζημίωσης για τις ημέρες των απεργιών, αν αυτή δεν επανέλθει, θα είναι ένα τιμωρητικό μέτρο για τους επιβάτες αυτούς.

Αναμένουμε την έστω και με καθυστέρηση απάντηση του ΟΑΣΑ. 






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου