Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το λεωφορείο του τρόμου: Η γραμμή 805 σκορπίζει τον φόβο στους κατοίκους της Αττικής

Οι αστικές συγκοινωνίες είναι ένα αγαθό που απολαμβάνουμε όλοι μας. 
Μπορούμε να μετακινηθούμε από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο σύντομα και με ασφάλεια. Ισχύει όμως αυτό για όλους μας; Όχι, οι κάτοικοι του Ασπροπύργου τρέμουν στην ιδέα να ανέβουν στο λεωφορείο μόλις δύσει ο ήλιος.

Ο λόγος για την γραμμή 805 που κάνει το δρομολόγιο Απρόπυργος – Νεόκτιστα. 
Το δρομολόγιο είναι τρομακτικό. Ξεκινά από την κεντρική πλατεία Ασπροπύργου, σκαρφαλώνει στην πλάτη των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων, περνάει από λεηλατημένες στάσεις τις οποίες συμμορίες απογύμνωσαν από καθετί μεταλλικό και σταματά στα μισά του δρόμου. Εκεί το δρομολόγιο τελειώνει άδοξα. Οι οδηγοί φοβούνται να συνεχίσουν και αυτό γιατί οι βανδαλισμοί είναι υπαρκτή απειλή. Η γειτονιά αυτή είναι μέρος προς αποφυγή για κάθε φιλήσυχο πολίτη.

Οι οδηγοί δεν άντεξαν την κατάσταση και πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσαν ότι η γραμμή 805 εξυπηρετεί προσωρινά τους επιβάτες υπό την προστασία περιπολικού. Οταν όμως οι τηλεοπτικές κάμερες έφυγαν τα περιπολικά -που σύμφωνα με τις Αρχές δεν επαρκούν- σταμάτησαν τη συνοδεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι οδηγοί έχουν λάβει ουκ ολίγες φορές εγγυήσεις για την ασφάλεια τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών. Ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το δρομολόγιο γίνεται σε σκοτεινά δρομάκια.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα βίας σημειώθηκε στις 23 Απριλίου. Οδηγός ήταν ο Λάζαρος Πουμπουρίδης. «Από το απόγευμα που έπιασα δουλειά μέχρι και τη νύχτα μπαινόβγαινε στο λεωφορείο μια παρέα τριών νέων», θυμάται. 

«Στο τελευταίο δρομολόγιο, στα Νεόκτιστα, είχαμε μείνει εγώ και αυτοί. Ορμησαν πάνω μου για να κόψουν τη χρυσή αλυσίδα από το λαιμό μου. Αντιστάθηκα, βγήκαμε έξω από το λεωφορείο και άρχισαν να πετούν πέτρες στο όχημα»... 

Οι οδηγοί οι οποίοι μετά το μέτρο της εφεδρείας μειώθηκαν, προσπαθούν να αποφεύγουν στο μέτρο του δυνατού το συγκεκριμένο δρομολόγιο. «Προσπαθούν να αλλάξουν δρομολόγιο με άλλους συναδέλφους. Εγώ το πρωί θα την έκανα τη διαδρομή. Το βράδυ όχι, ποτέ μόνος», λέει ο Κώστας Λαμπρόπουλος, οδηγός λεωφορείου εδώ και οκτώ χρόνια. 

Η γειτονιά των Νεόκτιστων αριθμεί περίπου 4.500 κατοίκους. Εδώ εγκαταστάθηκαν αρκετοί εργάτες με την έλευση των βιομηχανιών μετά τη δεκαετία του '60, αλλά και πολλοί Αθίγγανοι -κυρίως στον γειτονικό οικισμό της Νέας Ζωής- που συλλέγουν παλιοσίδερα και τα διαθέτουν ως σκραπ στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. 

Θα παρατηρήσεις τους μεταλλικούς σωρούς στα μπαλκόνια τους. Και σε άλλες αυλές θα δεις να βυθίζονται τα πόδια πυλώνων της ΔΕΗ. Αρκετά σπίτια στον κεντρικό δρόμο των Νεοκτίστων, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι πλέον προς πώληση. Οι αναγγελίες της διάθεσής τους γραμμένες με σπρέι στους τοίχους, πλάι σε διαλυμένα παράθυρα. 

Στις 15 Μαρτίου 2010 εκπρόσωποι των κατοίκων των Νεοκτίστων παρέδωσαν ψήφισμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου. Μεταξύ άλλων κατήγγελλαν διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και κλοπές ρεύματος και νερού. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων, στην τελευταία αστυνομική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, τον περασμένο Μάρτιο, συνελήφθησαν επτά άτομα για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από κολόνες της ΔΕΗ. Δύο μήνες νωρίτερα είχαν συλληφθεί άλλοι οκτώ για τον ίδιο λόγο. 

Οι επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2011 εντάθηκαν με αποτέλεσμα στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους οι οδηγοί αποφάσισαν να αναστείλουν τα δρομολόγια μετά τις 19.30. Παρά τις δεσμεύσεις της διεύθυνσης συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ προς τους κατοίκους τον Φεβρουάριο του 2012, για πύκνωση των περιπολιών της Δημοτικής Αστυνομίας τις βραδινές ώρες τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Τελικά τα νυχτερινά δρομολόγια της γραμμής 805 ξεκίνησαν και πάλι τον Μάρτιο του 2012. Η ανταπόκριση των Αρχών και πάλι κράτησε για λίγο.

Αυτές τις ημέρες, όσοι αποβιβάζονται στο νέο τέρμα που επιλέγουν οι οδηγοί, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από τα Νεόκτιστα, αναγκάζονται να καλύπτουν την απόσταση μέχρι τα σπίτια τους με τα πόδια. «Προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με το λεωφορείο για να αποφεύγουμε το σκοτάδι. Ο πατέρας μας μπορεί να έχει δουλειά στο χωράφι και να μην είναι δυνατόν να μας παραλάβει με το αμάξι», λέει η 19χρονη Δέσποινα Γκολέμη, από τους τακτικούς επιβάτες της γραμμής μαζί με την αδελφή της Βάσω.

ΠΗΓΗ: koolnews


1 comments:

για ελάτε από Α10 Β10 ΚΑΙ 735 να δείτε τι γίνεται........

Δημοσίευση σχολίου