Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Γ. Κεφαλογιάννης: Δεν συνιστούν τα λεωφορεία εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού

Ασφαλή χαρακτηρίζει τη μεταφορά των επιβατών από τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Liberal.gr, ο μικρός χρόνος παραμονής των επιβατών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η καθημερινή απολύμανση των οχημάτων των ΜΜΜ, έχει συντελέσει η μεταδοτικότητα του κορονοϊού να είναι πολύ χαμηλή. 

Επίσης ο κ. Κεφαλογιάννης αντιπαρέρχεται τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως αναφέρει, οι πληρότητες άνω του 65% είναι πολύ περιορισμένες, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με πληρότητες πολύ χαμηλότερες του 65%. 

Αναφερόμενος στις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ, ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕ σημειώνει ότι προχωρούν με θετικά αποτελέσματα και μείωση του κόστους παροχής της υπηρεσίας από την πλευρά του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μανδραβέλη

Πώς προχωρά η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Είναι ορατό το αποτέλεσμα στους πολίτες ή λόγω της πανδημικής κρίσης και του νέου lockdown δεν έχει φανεί αυτή η αναβάθμιση αυτή του στόλου;

Είναι προφανές ότι η περίοδος του δεύτερου lockdown δεν ενδείκνυται για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Έχουμε στη διάθεση μας ωστόσο αρκετούς ποιοτικούς δείκτες που αποτυπώνουν μια νέα κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. 

Αναφέρω ενδεικτικά ότι, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν βελτιωθεί συνολικά 97 λεωφορειακές γραμμές στην Αττική, ενώ τα εκτελεσμένα δρομολόγια έχουν αυξηθεί από 5.892 σε 6.565. Αν υπολογίσουμε ότι έως τις 30 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των προβλεπόμενων γραμμών της ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ το συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα θα έχει ενισχυθεί με 200 επιπλέον λεωφορεία. 

Με την έλευση του νέου έτους θα αρχίσει σταδιακά η προμήθεια και των περίπου 300 οχημάτων μέσω leasing με στόχο την άνοιξη να προσεγγίσουμε τα 1.500 λεωφορεία. 

Πρόκειται για μια αύξηση του στόλου των οχημάτων που υπερβαίνει το 50% σε σχέση με την κατάσταση που παραλάβαμε. Σημαντική είναι, τέλος, η βελτίωση και στην Θεσσαλονίκη όπου τα κυκλοφορούντα οχήματα, πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown, ανέρχονταν στα 400 από περίπου 235 που παραλάβαμε το 2019.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Aλ. Τσίπρας κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι «στοιβάζει» τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθιστώντας τα ουσιαστικά μέσα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Tι απαντάτε;

Κατανοώ την ανάγκη για αντιπολιτευτική κριτική. Πεποίθησή μου είναι ότι ακόμη και σε ένα λεωφορείο να παρατηρηθεί συνωστισμός έχουμε υποχρέωση να βρούμε λύση. Καλό όμως είναι η πολιτική αντιπαράθεση να στηρίζεται στην τεκμηρίωση σε πραγματικά δεδομένα – για την αξιοπιστία όλων μας. 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΣΑ, ακόμη και πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας, τον Οκτώβριο, οι πληρότητες κατά τις ώρες αιχμής, στις 8.45 το πρωί, ξεπερνούσαν το προβλεπόμενο 65% μόλις στο 4% με 5% των γραμμών στα λεωφορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αρκετές γραμμές. 

Σημαίνει όμως, ότι η εικόνα που ενδεχομένως να έχει διαμορφωθεί πως στο σύνολο των λεωφορείων δεν τηρείται ο κανόνας του 65% απέχει πολύ από την πραγματικότητα, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία. 

Επιπλέον, από επιστημονική άποψη η κριτική για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού στα μέσα μεταφοράς δεν επιβεβαιώνεται από τις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, που εντόπισαν τον δείκτη θετικότητας μεταξύ των επιβατών στο 1-1,5%. 

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι με βάση διεθνή ερευνητικά δεδομένα, υπάρχουν τρεις λόγοι που δεν ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού στις αστικές συγκοινωνίες: ο μικρός χρόνος παραμονής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η καθημερινή απολύμανση.

Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι η ανάθεση έργου στα ΚΤΕΛ από τον ΟΣΥ και ΟΑΣΘ, είναι μια «μασκαρεμένη» ιδιωτικοποίηση. Ποια είναι η άποψη σας επ’ αυτού;

Δεν έχω κάποια αλλεργία στις ιδιωτικοποιήσεις για να το εκλάβω ως μομφή. Οι λέξεις όμως στο στόμα εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνουν συχνά το νόημα τους. 

Θα μπορούσα να παραπέμψω ευθέως στη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη, επί υπουργίας του κ. Σπίρτζη και διοικήσεως του κ. Παππά. Μέσω αυτής της συμφωνίας κυκλοφορούν και σήμερα λεωφορεία των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. 

Η αλήθεια είναι ότι με τη σύμπραξη των ΚΤΕΛ προσθέσαμε 120 σύγχρονης τεχνολογίας λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη και 203 στην Αθήνα προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και βελτιώνοντας κατά πολύ το δημόσιο συγκοινωνιακό έργο. 

Στην Αθήνα απελευθερώσαμε 155 λεωφορεία και 324 βάρδιες από την ΟΣΥ, οχήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την πύκνωση άλλων γραμμών στο κέντρο της Αθήνας. 

Παράλληλα δημιουργήσαμε 550 νέες θέσεις εργασίας οδηγών οι οποίοι προσλαμβάνονται από τα ΚΤΕΛ, ενώ μειώσαμε το λειτουργικό κόστος από 4 σε 2,7 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο.

Στην Αθήνα, πέρα από την προσθήκη νέων λεωφορείων με στόχο τη διεξαγωγή συγκοινωνιακού έργου, είχατε υποσχεθεί τη προσθήκη ανθρώπινου δυναμικού που θα έκανε καλύτερη χρήση του στόλου οχημάτων. Που βρίσκεται η διαδικασία και πότε αναμένετε να μπει το νέο δυναμικό στα λεωφορεία και στην τεχνική βάση;

Ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις 655 οδηγών και τεχνιτών στην ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ μέσω ΑΣΕΠ, είναι η πρώτη ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων συγκοινωνιακών φορέων μετά από 12 χρόνια. 

Σήμερα υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε ειδικότητες πεδίου, σε βαθμό που ακόμη κι αν είχαμε τώρα όλα τα λεωφορεία που περιμένουμε τους επόμενους μήνες, δεν θα υπήρχαν αρκετοί οδηγοί για να βγουν όλα σε κυκλοφορία. 

Όσον αφορά στην πορεία του διαγωνισμού, έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες και οι συγκοινωνιακοί φορείς καταρτίζουν τους προσωρινούς πίνακες που θα ελεγχθούν στη συνέχεια από το ΑΣΕΠ. Ευελπιστούμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια να αρχίσουν οι τοποθετήσεις.

Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή στην απεργία της ΣΤΑΣΥ;

Η απεργία είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην κορύφωση της πανδημίας, εκτιμώ πως η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς στην απεργία εγκυμονούσε τον κίνδυνο συνωστισμού, καθώς δεν θα υπήρχε εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης για τους πολίτες που δεν διαθέτουν ιδιωτικό μέσο. 

Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι ήταν μια απόφαση αντιφατική με το πνεύμα του αιτήματος της κινητοποίησης που ήταν να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την πανδημία. Τώρα, ειδικά οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, είχαν κάνει πρόσφατα μια συμβολική στάση εργασίας ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη συλλογική τους σύμβαση. 

Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υλοποιήσει τη σύμβαση που είχε συμφωνήσει με τους εργαζόμενους και οι παροχές που είχαν συμφωνήσει καταβλήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου