Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Προσλήψεις και ΚΤΕΛ δίνουν λύση;



Εν αναμονή των νέων προσλήψεων στις συγκοινωνίες βρίσκονται οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Απ' ότι φαίνεται η σωτηρία από τον covid 19 είναι προ των πυλών.

Ήδη μετά την είσοδο των ΚΤΕΛ σε καμιά εικοσαριά γραμμές, τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της τηλεματικής δείχνουν συνωστισμό στο 4% των δρομολογίων και μάλιστα αυτό παρατηρείται μόνο σε ώρες αιχμής.

Από την Δευτέρα που αυτές οι γραμμές θα γίνουν πενήντα, αναμένεται να μειωθεί  περαιτέρω αυτό το, ούτως ή άλλως, ασήμαντο ποσοστό.

Γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε τα στελέχη του ΟΑΣΑ  να πεισθούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς υπάρχουν κελεύσματα από μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο και το Τορόντο, για να συνδράμουν στις δικές τους συγκοινωνίες.

Ο Κ. Καραμανλής και ο Ν. Παππάς έχουν παραγγείλει μαθητικούς άβακες από την Silicon valley με σκοπό να τους βοηθήσει στο μέτρημα των λεωφορείων, καθώς κανείς δεν ζητά από την ΟΣΥ ΑΕ να δώσει αναλυτικές καταστάσεις και έτσι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το στίγμα της τηλεματικής για να αντλήσουν στοιχεία.

Ο αριθμός των εκτελεσθέντων δρομολογίων που αποτυπώνει το παρασχεθέν συγκοινωνιακό έργο δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν, ενώ κανείς δεν σκέφτεται να ελέγξει δια ζώσης αν ο αλγόριθμος της τηλεματικής για την πληρότητα είναι στατιστικά ορθός.

Τα έως χθες δρομολόγια επανδρώνονταν με αναστολή μεγάλου αριθμού προγραμματισμένων αναπαύσεων οδηγών, είτε με την άμεση αποζημίωσή τους, είτε με μεταφορά τους.

Η είσοδος των ΚΤΕΛ σε πρώτη φάση μείωσε αυτόν τον αριθμό, διατηρώντας σταθερό τον αριθμό των δρομολογίων, αποδεικνύοντας ότι αυτή η κίνηση δεν είχε ως στόχο την ενίσχυση τους.

Οι 367 προσλήψεις αντιστοιχούν περίπου σε 230 βάρδιες, αριθμός που προσεγγίζει τις έως σήμερα δεδουλευόμενες αναπαύσεις από τους οδηγούς. Αυτό σημαίνει ότι η όποια αύξηση στα δρομολόγια αναμένεται από την αύξηση των γραμμών που θα εκτελούν οι ιδιώτες.

 Πρέπει όμως να συνυπολογιστούν και κάποια ακόμα στοιχεία.

 Η εταιρεία λόγω της δεκαπενταετούς αδράνειας οφείλει μεγάλο αριθμό αναπαύσεων στους εργαζομένους που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα είναι λογικό να τις απαιτήσουν άμεσα, καθώς αυτοί που μονίμως τους λοιδορούν εμφανίζονται ως σωτήρες.

Καθώς δεν γερνά μόνο ο στόλος των οχημάτων, αλλά και το προσωπικό, πολλοί θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ αρκετοί που εργάζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας θα ζητήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αιτούμενοι την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να έχει μια σύγχρονη πολιτεία.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια όταν παρουσιάζουν όλη την εικόνα και όχι στιγμιότυπα. Καλό θα ήταν ο ΟΑΣΑ να μας πει πόσες βάρδιες οδηγών έχουμε σήμερα και πόσες υπολογίζει να έχουμε μετά την ολοκλήρωση των εξαγγελιών.

Αυτό θα ήταν το ουσιώδες σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν και μια πρόκληση ελέγχου της υλοποίησής του.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου