Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΜΕ: Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για το λαό

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες εν μέσω πανδημίας έχουν μετατραπεί σε χώρους μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού, καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας σε ενίσχυση της πάλης για φθηνή και ασφαλή συγκοινωνία, απέναντι στην πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Δεν παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια - Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για το λαό!
Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας έχει μετατρέψει τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τους συρμούς σε χώρους μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού.

Οι συνθήκες συνωστισμού, που βιώνουμε καθημερινά εργαζόμενοι και επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες, διαψεύδουν με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, ενώ δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η σημερινή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στον ΗΣΑΠ δρομολογούνται ημερησίως 19 συρμοί αντί για 33. Αντί για 1.800 οχήματα (λεωφορεία και τρόλλεϋ) δρομολογούνται μόλις 900.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες το 2009 ήταν 11.500 και το 2020 είναι μόλις 6.700.

Η έλλειψη εργαζομένων, η έλλειψη οχημάτων και συρμών, η παλαιότητα του στόλου και οι συχνές βλάβες έχουν σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, η αναμονή να είναι 10, 20, 30 έως και 50 λεπτά πολλές φορές, και μετά υποχρεωνόμαστε να στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον και το βράδυ η κυβέρνηση να μας κουνάει το δάχτυλο μιλώντας μας για την ατομική μας ευθύνη.

Από το 2009 η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ξεπερνά το 65%.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης θα μεγαλώσει τα προβλήματα

Η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για να προστατεύσει την υγεία του λαού και να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του, αξιοποιεί αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για να δυναμώσει την επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες, μεγαλώνοντας τα προβλήματα.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών θα επιφέρει ακριβότερες και χειρότερες συγκοινωνίες, ιδιαίτερα για όσες "γραμμές" δεν είναι κερδοφόρες.

Η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών θα μπουν στο ζύγι του κέρδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενοικίαση λεωφορείων με leasing από τη Γερμανία για τη Θεσσαλονίκη, που διαθέτουν μόλις μία πόρτα για τους επιβάτες και είναι και χωρίς air condition, μετατρέποντάς τα, σε συνθήκες πανδημίας, σε ωρολογιακή βόμβα για το λαό.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, για την πραγματική κάλυψη των αναγκών μας για φτηνή και ασφαλή συγκοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει και να μας κουνάει το δάχτυλο, να πάρει ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα.

Απαιτούμε:
  • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες.
  • Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Όχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία». 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου